نتایج آزمایشگاهی خبر از افزایش ۲/۵ برابری آلودگی در پساب تصفیه‌خانه چرمشهر می‌دهند در حالی که از این تصفیه‌خانه به عنوان پیشرفته‌ترین تصفیه‌خانه کشور یاد می‌شد.

شوک در چرمشهر
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، در ۱۹خرداد سال جاری پس از محقق نشدن قول‌های فراوان برای افتتاح تصفیه‌خانه چرمشهر که تعداد این قول‌ها از شمار انگشتان یک دست هم فراتر رفته بود، تصفیه‌خانه چرمشهر در یک مراسم رسمی با حضور علی سلاجقه، رئیس سابق سازمان محیط زیست کشور و یعقوبعلی نظری، استاندار سابق خراسان‌رضوی به بهره‌برداری رسید تا قول‌های محقق نشده برای افتتاح این تصفیه‌خانه در ایستگاه هفتم آرام بگیرد.

هر چند در مراسم افتتاح این تصفیه‌خانه، رئیس سابق سازمان محیط زیست کشور آن را پیشرفته‌ترین تصفیه‌خانه کشور خواند و اعلام کرد این تصفیه‌خانه توان بازچرخانی ۳هزار مترمکعب فاضلاب در روز را دارد که با راه‌اندازی تصفیه‌خانه‌های مختلف، مشکل آلودگی در حال رفع شدن است؛ اما گویا این آرامش چندان پایدار نبوده و باز هم خروجی آن در مسیر افزایش آلودگی و استاندارد نبودن قرار گرفته است.

افزایش ۲/۵ برابری آلودگی در خروجی تصفیه‌خانه چرمشهر
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مشهد در همین راستا در گفت‌وگو با خبرنگار ما می‌گوید: براساس آزمایش‌های انجام شده در ۲۹ آبان و ۳۰ دی، میزان سی‌اودی تصفیه‌خانه چرمشهر دارای روند افزایشی بوده به گونه‌ای که این شاخص در پایان دی بیشتر و به ۲/۵ برابر میزان ۲۹ آبان رسیده است.
هادی موسی‌پور ادامه می‌دهد: پس از افتتاح تصفیه‌خانه روند آلودگی‌ها تا پایان آبان کاهشی بود؛ اما برای ۳۰ دی نتایج افزایشی شد و باید گفت میزان فلزات سنگین در تمام نمونه‌برداری‌ها استاندارد بوده است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا محیط زیست کنترلی بر تصفیه‌خانه و فرایند تصفیه دارد، می‌افزاید: محیط زیست وارد فرایند تصفیه و تجهیزات تصفیه‌خانه نمی‌شود و خروجی نهایی برای محیط زیست مهم است چون محیط زیست الزامی برای ایجاد یک روش تصفیه ندارد و خود تولیدکننده فاضلاب موظف است مشاور داشته باشد و بهترین روش را بر اساس نوع و حجم فاضلاب انتخاب کند.

رهاسازی خروجی تصفیه‌خانه چرمشهر
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مشهد در تکمیل توضیحات خود اضافه می‌کند: محیط زیست خروجی تصفیه را می‌گیرد و براساس آن می‌گوید که آیا روش انتخاب شده مناسب بوده یا خیر. ممکن است تصفیه‌خانه بهترین روش تصفیه را داشته باشد و متناسب با نوع فاضلاب باشد؛ اما اگر راهبری سیستم تصفیه‌خانه مناسب نباشد، باز هم تصفیه‌خانه نمی‌تواند کار خود را درست انجام بدهد. لجن تصفیه‌خانه یک موجود زنده است و هر شوکی می‌تواند تصفیه‌خانه را از شرایط خوب خارج کند و نتایج آن غیراستاندارد شود.
موسی‌پور چگونگی تعیین مشاور برای تصفیه‌خانه چرمشهر را براساس شرایط پیمان میان پیمانکار و کارفرما اعلام می‌کند و ادامه می‌دهد: با توجه به نتایج آزمایشگاهی به پیمانکار و شرکت شهرک‌ها اخطار داده شده و بی‌شک اگر این فرایند اصلاح نشود، پس از پیگیری‌های لازم، پیگیری قضایی هم انجام خواهد شد.
وی در پاسخ به این پرسش که خروجی این تصفیه‌خانه چه کاربردی دارد، توضیح می‌دهد: در حال حاضر خروجی این تصفیه‌خانه از طریق یک کانال ساخته شده به سمت اراضی پایین‌دست تصفیه‌خانه می‌رود و در آنجا رها می‌شود؛ اما خود شرکت شهرک‌ها پروژه‌ای دارد که می‌خواهد این خروجی را دوباره به شهرک برگرداند تا صنایع شهرک از آن استفاده کنند؛ اما هنوز این اتفاق نیفتاده است.
قدس خراسان در ۱۵ بهمن امسال گزارشی با عنوان «قفل در زندگی کارگران چرمشهر» منتشر کرد که این گزارش منعکس‌کننده گلایه کارگران در پرداخت حقوق و معوقات آنان بود.
در آن گزارش، کارفرما یعنی شرکت شهرک‌های صنعتی خراسان‌رضوی، موضوع مطالبات کارگران تصفیه‌خانه چرمشهر را که چندین ماه به تأخیر افتاده بود، موضوعی داخلی و میان کارگران و پیمانکار اعلام کرد و توضیح داد: «رهاسازی فاضلاب بدون عملیات تصفیه ناصحیح است».
در ادامه نیز علی هوشمند، مدیر ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی شرکت شهرک‌های صنعتی خراسان‌رضوی در پاسخ به این پرسش که آیا این سازمان به عنوان کارفرمای تصفیه‌خانه چرمشهر با پیمانکار اختلاف مالی دارد، گفت: «اختلاف مالی نداریم و تعطیل کردن کار از سوی کارگران در کار نیست. طبق قرارداد، کارفرما نمی‌تواند به موارد کارگران با پیمانکار ورود پیدا کند. در حال حاضر فاضلاب وارد تصفیه‌خانه می‌شود و در تمام قسمت‌های فرایندی می‌چرخد و از نقطه خروجی هم خارج می‌شود و در ادامه تلاش می‌کنیم راندمان بهتری نسبت به قبل داشته باشیم. در حال حاضر راندمان تصفیه‌خانه ۸۰ تا ۹۰ درصد است».
چند روز پس از انتشار این گزارش، پیمانکار تصفیه‌خانه چرمشهر با ارسال جوابیه‌ای رسمی به این تحریریه، ضمن تأیید پرداخت نشدن مطالبات کارگران اعلام کرد: با وجود همه فشارهای ناشی از هزینه‌های روزافزون و شرایط سخت اقتصادی، این پروژه فعال بوده و با راندمان بالایی (بنا بر اذعان نمایندگان کارفرما) در دست بهره‌برداری است. از اواسط سال گذشته تاکنون هیچ مبلغی بابت اجرا و بهره‌برداری به این پروژه پرداخت نکرده و این پیمانکار مطالبات حقوق و بیمه کارگران خود را از دیگر منابع (از قبیل دریافت تسهیلات بانکی و فروش دارایی‌های خود) تأمین کرده است.
به هر حال آنچه مسلم است نتایج آزمایشگاهی گواه این حقیقت بوده که میزان آلودگی‌های تصفیه‌خانه چرمشهر در دو ماه آذر و دی ۲/۵ برابر شده و با وجود همه تأکیدها بر اینکه تصفیه‌خانه با راندمان بالای ۸۰ تا ۹۰درصد در حال کار است و تجهیزات کار شده در این تصفیه‌خانه به نیروی انسانی چندان وابسته نیست، پس چرا باید این میزان آلودگی افزایش پیدا کند؟
در آخرین روزهای بهمن به سر می‌بریم و اگر آخرین نتایج مستند آبان محیط زیست را ملاک قرار بدهیم، این تصفیه‌خانه که به قولی پیشرفته‌ترین تصفیه‌خانه کشور است، از خرداد تا آبان تنها برای پنج ماه و ۱۰ روز پس از افتتاح رسمی تصفیه‌خانه نتایج آلودگی‌اش کاهشی بوده و از آنجایی که تصفیه‌خانه مانند یک موجود زنده است، این پرسش مطرح می‌شود که چه تنشی موجب شده آلودگی در تصفیه‌خانه چرمشهر افزایش ۲/۵ برابری در فاصله دو ماه آذر و دی داشته باشد؟

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha