یکی از بزرگترین طرحهای مسکن در ایران است که با هدف تأمین مسکن برای اقشار کمدرآمد و خانوارهای نیازمند در حال اجرا است.در این میان، استان لرستان نیز از این طرح مستثنی نبوده و تعداد قابل توجهی از متقاضیان در سامانه نهضت ملی مسکن ثبت نام کردهاند. با این حال، این طرح با چالشها و مشکلاتی روبرو است که بر روند اجرایی آن تأثیر گذاشتهاند.بر اساس آمارهای موجود، ۱۵۳ هزار و ۹۳۰ نفر در سامانه نهضت ملی مسکن استان لرستان ثبتنام کردهاند که از این تعداد، تنها ۳۹ هزار و ۱۸۴ نفر تأیید نهایی شدهاند. این آمار نشاندهنده یک وضعیت متفاوت در میزان پذیرش متقاضیان در مناطق مختلف استان است. به ویژه، ۷۰ درصد از ثبتنامها مربوط به سه شهرستان خرمآباد، بروجرد و دورود است.در این میان، خرمآباد بهعنوان مرکز استان، با ۵۳ هزار و ۹۷ نفر ثبتنامی، بیشترین تعداد متقاضیان را داشته است. از این تعداد، ۱۴ هزار و ۴۹۹ نفر تأیید نهایی شدهاند که بهطور واضح، نشاندهنده نیاز گسترده به مسکن در این شهرستان است.برای ساخت ۳۹ هزار و ۱۷۴ واحد مسکونی در لرستان، ۱۵۰۰ هکتار زمین نیاز است. تا به امروز، ۳۳۴ هکتار زمین تأمین شده است که از این مقدار، ۱۵۳ هکتار آن آمادهسازی شده و باقی زمینها در دست اقدام است. بهویژه، بخشی از زمینهای تأمینشده، به طرحهای جوانی جمعیت اختصاص دارد.
در حالی که ۱۱ هزار و ۶۵۰ پروژه در قالب نهضت ملی مسکن تعریف شده است، ۸ هزار و ۷۷۸ واحد از این پروژهها به متقاضیان تخصیص یافته است و مابقی پروژهها در مراحل آمادهسازی، انتخاب سازنده و یا معطل پروانه ساخت هستند. این تأخیرات در تأمین زمین و آمادهسازی پروژهها از مشکلات جدی این طرح در استان لرستان به شمار میرود.چالشهای مالی و تسهیلات بانکی یکی از بزرگترین چالشها در اجرای نهضت ملی مسکن در لرستان، کمبود تسهیلات بانکی است. علیرغم قراردادهایی که با بانکها منعقد شده است، بانکها در پرداخت تسهیلات همکاری لازم را ندارند. از ۹۹۲۰ واحد در حال ساخت، تنها ۳۵۷۱ واحد موفق به عقد قرارداد با بانکها برای دریافت تسهیلات شدهاند و مابقی پروژهها با استفاده از آورده متقاضیان ادامه دارند.در همین راستا، آمارهای موجود نشان میدهند که تاکنون ۱۵۰۰ میلیارد و ۴۴ هزار میلیون تومان تسهیلات از سوی بانکها پرداخت شده است. همچنین، آورده متقاضیان تاکنون حدود ۱۸۰۰ میلیارد و ۴۹ میلیون تومان بوده است. این شرایط بهویژه برای متقاضیانی که از اقشار آسیبپذیر جامعه هستند، مشکلات زیادی ایجاد کرده است. ناتوانی در تأمین آورده، مشکلات در بازپرداخت تسهیلات به دلیل نرخ سود بالا و اقساط سنگین از جمله مسائلی است که این افراد با آن دست و پنجه نرم میکنند.
عدم برقراری تسهیلات بانکی مانعی بر سر راه طرح نهضت ملی مسکن است
مدیرکل راه و شهرسازی لرستان؛ گفت: در این طرح آغاز عملیات اجرایی ساخت ۱۱ هزار و ۶۱۰ واحد در لرستان در دست اجراست و با سرعت در حال انجام است.
به گفته وی، اکثر پروژه های نهضت ملی مسکن در استان فعال هستند که در صورت برقراری تسهیلات بانکی شتاب بیشتری خواهند گرفت.شاکرمی با بیان اینکه منابع مالی اجرای طرح نهضت ملی مسکن از آورده متقاضیان و تسهیلات بانکی تأمین میشود، افزود: تسهیلات ۴۲۰۰ واحد در خرمآباد هنوز برقرار نشده است و پروژهها با آورده متقاضیان در حال انجام عملیات ساخت هستند.
وی ادامه داد: ساخت ۳۰ هزار واحد شروع شده که از این ۳۰ هزار، ۵۵۰۰ واحد به بهرهبرداری رسیده است. مدیرکل راه و شهرسازی لرستان، عدم تأمین منابع مالی و زمین را مهمترین عوامل شروع به ساخت واحدهای باقیمانده خواند و گفت: زمین موردنیاز تهیه و در حال طیکردن مراحل اداری و آمادهسازی قرار دارد، اما در بحث پرداخت تسهیلات مشکل جدی داریم.
استاندار لرستان؛ سید سعید شاهرخی نیز گفت: با توجه به نیاز شدیدی که استان در حوزه مسکن دارد، توجه به ساخت مسکن به صورت جدی در دستور کار قرار دارد.
وی خاطرنشان کرد: در قالب نهضت ملی مسکن در استان باید ۴۳ هزار واحد در همه شهرستانها ساخته شود.
استاندار لرستان با بیان اینکه در حال حاضر ساخت بیش از ۵ هزار واحد در خرمآباد در حال انجام است، افزود: از هدفگذاری ۴۳ هزار واحد حدود ۳۰ هزار واحد با پیشرفتهای فیزیکی مختلف همچون تحویل زمین و تکمیل را در استان داریم.
شاهرخی، عدم پرداخت تسهیلات و تامین منابع بانکی را از مهمترین موانع پیشروی مسکن ملی لرستان عنوان و تصریح کرد: همچنین انتظار میرود مردم با دستگاهها جهت تسریع در روند ساخت واحدها همکاری بیشتری کنند.
بنا بر این گزارش، با توجه به مشکلات متعدد در زمینه تأمین زمین، تسهیلات بانکی، بوروکراسی اداری و هزینههای ساخت، اجرای نهضت ملی مسکن در لرستان با چالشهای زیادی روبرو است. پیشنهاد میشود که دولت و مسئولین استان بهمنظور تسریع در اجرای این طرح، همکاری بیشتری با بانکها داشته باشند و امکانات لازم برای تأمین زمین و تسهیلات را فراهم کنند. همچنین، باید راهکارهایی برای کاهش هزینههای ساخت و افزایش توان مالی متقاضیان بررسی شود.
نظر شما