اگر اهل سفر باشید و به روستاهای زیبای ایران سری زده باشید، نخستین خصوصیتی که چشمتان را جلب خود میکند، پاکیزگی و رعایت اصول بهداشتی در این روستا است.
راه دسترسی
برای رسیدن به کندلوس، جاده کرج-چالوس را تا ۲۵ کیلومتری شهر چالوس طی کنید. پنج کیلومتر بعد از مرزن آباد و از دوراهی دوآب بهسمت کجور حرکت کنید. در این نقطه تابلوی «روستای فرهنگیتاریخی کندلوس ۴۲ کیلومتر» بهترین راهنما خواهد بود. پس از عبور از پل رودخانه چالوس و ورود به جاده آسفالته کجور، با طی مسافت حدود ۱۸ کیلومتر جاده آسفالته، به دوراهی برمیخورید. از این دوراهی جاده آسفالته دیگری از مسیر اصلی کجور به طرف جنوب جدا میشود که تا کندلوس حدود ۱۵ کیلومتر فاصله دارد. جاده منتهی به کندلوس از نقاط زیبایی عبور میکند.
وجه تسمیه کندلوس
روایت است که ناصرالدین شاه قاجار بعد از عبور از منطقه بهعلت مشاهده عدهای از کولیهای شاغل در کار فلزکاری آن را میخساز نامید. کندلوس که امروزه آن را میخساز نیز میگویند، شاهد تمدنهای گوناگونی در ادوار مختلف تاریخ بوده است و نشانههایی از تمدن قبل از میلاد، تمدن ایران قبل از اسلام و تمدن ایران بعد از اسلام را در خود به یادگار دارد.
کار و پیشه اهالی این دهکده از زمانهای قدیم تهیه و تولید چوب و زغال در زمستان و کشاورزی در تابستان بوده است و اکنون بهدلیل قانون مراقبت از جنگل، اهالی علاوه بر کشاورزی به خیاطی و نجاری روی آوردهاند. از صنایع دستی این دهکده میتوان به بافتن جاجیم، ایزار (پارچه پشمی چارخانه دستباف)، بافتن جوراب، دستکش و بلوز پشمی گلدار و نمدمالی اشاره کرد. علاوه بر نی (نی هفتبند) که متداولترین آلت موسیقی کندلوس است، دهل و سرنا نیز از سابقه و شهرت بسزایی در منطقه برخوردار هستند.
دهکده بدون جرم
در این دهکده گدا وجود ندارد و مردم عموماقانع و پرتلاش هستند. هرگز سرقت، قتل و جنایت در این دهکده صورت نگرفته است، باآنکه ۹ ماه از سال اکثر خانهها خالی از سکنه و درهای منازل باز هستند.
از جمله فعالیتهایی که به کندلوس در کنار زیباییهای طبیعی جلوهای خاص بخشیده و موجب شده است که این دهکده از شهرت بسزایی برخوردار شود، برپایی دو موزه مردمشناسی و موزه گیاهان دارویی در این آبادی است.
موزه مردمشناسی
مجموعه اشیای نگهداری شده در مجموعه فرهنگی کندلوس در بخشهای مختلف طبقهبندی شده است. این اشیا شامل بافتهها، پوشاک و زینتآلات روستایی، مجسمهها، نقاشیهای سنتی و قهوهخانهای، ظروف و ابزارآلات فلزی و چوبی و اشیا و ظروف سفالی، چینیآلات و وسایل روستایی از هزاره دوم قبل از میلاد تا دوره قاجاریه است.
موزه گیاهان دارویی
موزه گیاهان دارویی مجتمع کشاورزی کندلوس در سال ۱۳۶۵ با هدفهای کشت، پرورش، تولید و بستهبندی گیاهان اصلی دارویی و معطر و همچنین تولید اسانسها و روغنهای گیاهی تاسیس شد. برای اولین بار در ایران باغ بوتانیک (موزه گیاهان دارویی) در زمینی به مساحت ده هکتار بر پا شد که اکنون محصولات خود را به اکثر کشورهای جهان صادر میکند.
نظر شما