یک کارشناس اقتصادی تصریح کرد: تقویت حسابرسی سیستمی علاوه بر حذف سلیقه‌محوری در پرداخت مالیات، بستری برای متمرکز شدن بر فراریان مالیاتی ایجاد می‌کند و همین امر به معنی افزایش عدالت مالیاتی است که به نفع مودیان قانون‌مدار است.

تقویت حسابرسی سیستمی بسترساز تمرکز بر فراریان مالیاتی است
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

اینترنت ظرفیت‌های زیادی دارد که می‌تواند در روندهای حکمرانی مورد استفاده قرار بگیرد. به نظر می‌رسد، اهمیت سامانه‌ها و سیستم‌ها در کشور ما نیز به خوبی درک شده است. در همین راستا، شاهد راه‌اندازی سامانه‌های مختلف در کشور هستیم. اگرچه در ابتدای راه قرار داریم و مشکلاتی عمدتاً بروز می‌کند، اما نمی‌توانیم به بهانه این مسائل از مزیت‌های سامانه‌ای شدن امور چشم‌پوشی کنیم.

یکی از بزرگ‌ترین بخش‌های اقتصادی هر کشور حوزه مالیاتی است. مالیات مهم‌ترین منبع درآمدی پایدار دولت‌ها محسوب می‌شود که باید مبنایی برای اداره کشور و ارائه خدمات به شهروندان باشد.

تا قبل از این، از نظام مالیاتی قوی، مدرن، هوشمند و کارآمدی بهره‌مند نبودیم. به همین دلیل، فرار مالیاتی زیادی در کشور اتفاق می‌افتاد و برای بودجه‌ریزی به نفت وابسته بودیم. طی سال‌های اخیر اصلاح نظام مالیاتی کشور در راستای هوشمندسازی امور و دریافت مالیات حقه از همگان مدنظر قرار گرفت.

بر اساس اقداماتی که در حوزه مالیاتی در کشور انجام شد، از جمله این که اخذ مالیات بر اساس ماده ۱۶۹ و مکرر ۱۶۹ قانون مالیات‌های مستقیم صورت گرفت و اطلاعات مبنای مالیات‌ستانی شد، شاهد افزایش درآمدهای مالیاتی دولت هستیم.

افزایش درآمدهای مالیاتی دولت تنها مزیتی نیست که از ساماندهی امور در حوزه مالیات و هوشمندسازی امور به دست می‌آید. موضوع مهم‌تر این است که عدالت مالیاتی در کشور برقرار و جلوی فرار مالیاتی گرفته می‌شود. همچنین هوشمندسازی روندهای مالیاتی این امکان را به دولت می‌دهد که از مالیات به عنوان یک ابزار تنظیم‌گر استفاده کند و به حمایت هدفمند از بخش‌های مولد اقتصاد بپردازد.

ساماندهی امور مالیاتی در گروی فاصله گرفتن از روش‌های سنتی

احمد جانجان، کارشناس اقتصادی با اشاره به این موضوع که نظام مالیاتی کشورهای پیشرو در سطح دنیا به صورت مکانیزه است و همه چیز در حال سیستمی و هوشمند شدن است، تصریح کرد: با نگاهی اجمالی به روندهای مالیاتی در کشورهای مختلف به این موضوع پی می‌بریم که استفاده از سامانه‌ها و سیستم‌ها در حوزه مالیات‌ستانی از اهمیت بالایی برخوردار شده است. این اهمیت در کشور ما نیز درک شده و به سمت هوشمندسازی روندهای مالیاتی در حرکت هستیم.

وی ادامه داد: وقتی هوشمندسازی امور صورت می‌گیرد و نیازی به تمرکز ممیزان مالیاتی بر حسابرسی دستی و سنتی نیست، این امکان به وجود می‌آید که آنان بر مقابله با فراریان مالیاتی متمرکز شوند و روندهای مالیاتی کشور از ساماندهی بهتری برخوردار می‌شود.

این کارشناس اقتصادی توضیح داد: در روش هوشمند و سیستمی مالیات‌ستانی ملاک عمل اظهارنامه‌هایی است که مودیان ارائه می‌کنند. اگر در بررسی‌ها مشخص شود که آنان خلاف واقعیت اظهاراتی داشته‌اند، با آن‌ها برخورد صورت می‌گیرد. وظیفه تمرکز بر این موارد بر عهده کارشناسان مالیاتی است که در یک نظام مالیاتی هوشمند از حسابرسی‌های دستی و ممیزمحور معاف شده‌اند.

جانجان گفت: هر چقدر از روندهای قدیمی و ممیزمحور مالیات‌ستانی فاصله بگیریم و به استفاده از سیستم‌ها بپردازیم، زمینه مفاسد مالیاتی کاهش پیدا می‌کند. روندهای مالیاتی هوشمند و سیستمی به افزایش شفافیت در این حوزه منجر می‌شود و امور برای همگان بیش از پیش مشخص و روشن می‌شود.

وی ادامه داد: به طور کلی، ساماندهی امور در حوزه مالیات در گروی فاصله گرفتن از روش‌های سنتی مالیات‌ستانی و حرکت به سمت مالیات‌گیری هوشمند است.

این کارشناس اقتصادی توضیح داد: در روش‌های قدیمی مالیاتی، نیازمند رفت و آمدهای مکرر مودیان به سازمان امور مالیاتی و سر و کله زدن آنان با ممیزان مالیاتی هستیم. در روش‌های هوشمند، سیستم‌ها و اطلاعات مبنای عمل هستند و لزوم این رفت و آمدها از بین می‌رود.

نیازمند انضباط بخشی به روندهای اقتصادی و مالیاتی کشور هستیم

جانجان گفت: به منظور تحقق شعار سال مبنی بر سرمایه‌گذاری برای تولید، نیازمند انضباط بخشی به روندهای اقتصادی و مالیاتی کشور هستیم. در همین راستا، نیاز است قوانین دست و پا گیر حذف شود و بروکراسی موجود بر سر راه سرمایه‌گذاری تسهیل شود. هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور نیز می‌تواند به کمک بیاید.

وی ادامه داد: در این موضوع شکی نیست که روندهای مالیاتی هوشمند به نفع مودیان قانون‌مند است. زیرا وقتی مالیات‌گیری بر اساس اطلاعات انجام می‌شودو سامانه‌ها تعیین‌کننده هستند، اجحاف مالیاتی که قبلاً به این مودیان تحمیل می‌شد، از بین می‌رود. تقویت حسابرسی سیستمی علاوه بر حذف سلیقه‌محوری در پرداخت مالیات، بستری برای متمرکز شدن بر فراریان مالیاتی ایجاد می‌کند و همین امر به معنی افزایش عدالت مالیاتی است که به نفع مودیان قانون‌مدار است.

این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: دنیا در حال رفتن به سمت استفاده از ظرفیت‌های الکترونیک است. ما هم اهمیت این موضوع را در کشور درک کرده‌ایم. نیاز است هوشمندسازی روندهای مالیاتی کشور با جدیت ادامه پیدا کند و در نهایت شاهد باشیم که تمامی اظهارنامه‌ها به صورت سیستمی ثبت و حسابرسی می‌شوند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha