از ۱۵ مهرماه همزمان با درگیری میان حماس و رژیم صهیونیستی شاهد تغییرات محسوسی در بازارهای مالی بودیم و انس جهانی طلا و ارز هم با جهش قیمت مواجه شد.

آیا نوسان‌های بازار مقطعی است؟/ چشم‌انداز بازارهای سرمایه، طلا و ارز با توجه به تحولات جنگ غزه

به گزارش قدس آنلاین، از ۱۵ مهرماه همزمان با درگیری میان حماس و رژیم صهیونیستی شاهد تغییرات محسوسی در بازارهای مالی بودیم و انس جهانی طلا و ارز هم با جهش قیمت مواجه شد.

بازار ایران هم همچون بازار سایر کشورها از این تأثیرات مستثنا نبود، به‌گونه‌ای که سکه تا محدوده ۳۰ میلیون رسید. هرچند با ادامه‌دار شدن جنگ، تب التهابات در بازارهای مالی فروکش کرد، اما حملات سنگینی که رژیم اسرائیل علیه مواضع فلسطین انجام داد سبب شد بورس در ششم آبان با ریزش سنگین مواجه و  ارزش دلاری آن به ۱۵۰ میلیارد دلار کاهش یابد، ولی پس از مدت کوتاهی با کمی افزایش، بازار رو به‌تعادل رفت.

افت‌های پیاپی بازار، ناشی از  تصمیمات غیر کارشناسانه دولت است

در همین زمینه فردین آقابزرگی کارشناس بازار سرمایه به قدس گفت: اقتصاد کشور ازجمله بازار سرمایه و مالی به‌صورت سیستماتیک تحت تأثیر چنین اخباری قرار می‌گیرد، کما اینکه پس از انتشار  خبر حمله نظامی و زمینی اسرائیل به‌ غزه، تمامی بازارهای مالی دنیا دچار افت و ریزش شدند.

وی تأکید کرد: باید زمزمه‌هایی که از اردیبهشت سال جاری در ارتباط با تصمیمات غیرکارشناسی و ناصحیح دولت در بازار سرمایه، به‌ویژه درخصوص افزایش نرخ خوراک گاز صنایع و گاز پتروشیمی‌ها نمود پیدا کرده بود را در کنار وقایعی مانند جنگ خاورمیانه قرار دهیم. در این صورت می‌توان نتیجه گرفت وزن تأثیرات منفی تصمیمات داخلی بیشتر از اتفاق‌های بین‌المللی است. این اتفاق‌ها موجب شد در مقطعی که جنگ اسرائیل و حماس شروع شد، حدود ۲۵درصد از بازدهی شاخصمان را از دست بدهیم. بنابراین باوجود سطح ارزندگی مناسب بازار بورس نسبت به‌سایر بازارها از حیث شاخص‌هایی مثل افزایش درآمد حاصل از فروش و افزایش سود عملیاتی شرکت‌ها، می‌توان گفت علاوه بر شوک جنگی، تصمیمات غیرکارشناسانه دولت موجب افت‌های پیاپی بازار شده است.

مثبت شدن بورس را نباید به‌ معنی بازگشت به‌ سطح مثبت تلقی کرد

آقابزرگی به‌ مثبت شدن بورس در دو روز اخیر اشاره و ابراز کرد: دلیل برگشت بازار طی یکشنبه و دوشنبه که شاخص از ۵۰ هزار واحد، ۳۰ هزار واحد را طی دو روز بازپس گرفت و مثبت شد، به‌معنی برگشت کلی و عمومی بازار به‌سطح مثبت تلقی نمی‌شود، اما نشان می‌دهد بازار چیزی برای از دست دادن نداشت، ولو خبر مهمی مثل جنگ که به‌مرور زمان این وضعیت قابل حل است و وضعیت حاد به‌شکلی که همه متصور بودند، نیست.

این کارشناس بازار سرمایه به‌وضعیت بازار ارز هم اشاره و خاطرنشان کرد: بازار ارز هم به‌همین شکل است به‌طوری که روز اول دلار تا کانال ۵۳ هزار تومان حرکت کرد و اکنون در محدود ۵۱ هزار تومان است. این شوک منفی خودش را به‌صورت مقطعی نشان داد، هرچند نرخ قابل بررسی برای ما سه نوع ارز است: ارز دولتی که شامل نیما و نرخ ارز در تالار مبادلات ارز و طلاست که حداکثر ۳۷ هزار و ۵۰۰ تومان است و درآمد حاصل از فروش و قیمت تمام‌شده برای تأمین مواد و ماشین‌آلات شرکت‌ها بر آن اساس است که کمترین نوسان را داشته، دوم نرخ ارزی که در سایت‌ها بر مبنای نرخ تِتِر می‌بینیم که ۵۱ هزار تومان است و نرخ اصلی بازار آزاد که از نظر من نرخ مؤثر و تمام‌شده واردات کالاهای مصرفی همچون خودرو، کالاهای الکترونیک، لوازم خانگی و تمامی مواد و محصولات وارداتی است که با ۶۵ هزار تومان وارد می‌شود. بنابراین چنانچه بخواهیم نوسان را در بازار ارز ببینیم، همان نوسان محدودی که روز شنبه با رونمایی از اخبار جنگ شاهد بودیم، است.

 به‌عقیده آقابزرگی این گونه اخبار در بازار سرمایه اثر نمی‌گذارد از این جهت که بازار به‌ اندازه کافی افت کرده است. به گفته وی، بیش از ۸۰درصد معضلات مربوط به ‌بازار سرمایه به‌تصمیمات درون‌زا و غیرکارشناسانه و دست‌اندازی به‌سود شرکت‌هاست، اما وقایعی مثل مختومه شدن موضوع پیگیری مطالبات ارزی که ناشی از جنگ بوده تأثیر کمتری می‌گذارد و اصل و اساس تدابیر غیرکارشناسانه تیم اقتصادی دولت است.

این کارشناس بازار سرمایه در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به‌ این پرسش که آیا سرمایه‌گذاری در شرایط فعلی در بورس را پیشنهاد می‌کنید، ابراز کرد: نه براساس فرضیات، بلکه به ‌استناد رزومه، بازدهی بازار بورس نسبت به‌ دیگر بازارها در بازه‌های زمانی بلندمدت حداقل پنج ساله، بیشتر است. هم‌اکنون بازارهای مسکن و خودرو در رکود کامل است و سوابق بورس به‌درستی تأیید کرده که همواره این بازار از حیث بازدهی در بلندمدت پیشرو بوده است.

اوضاع تغییر نکند یک تا سه درصد نوسان خواهیم داشت

همچنین نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر هم درخصوص تاثیر جنگ اسرائیل و غزه بر بازار طلا به‌خبرنگار این رسانه گفت: طی ۲۰ روز اخیر در بازار طلا با افزایش قیمت مواجه بودیم که یک دلیل آن افزایش ۸۰ تا ۱۰۰ دلاری انس جهانی بود و دلیل دوم هم جنگ بین غزه و اسرائیل.

وی با بیان اینکه تغییر در قیمت جهانی انس بر تمامی بازارهای داخلی در جهان اثر می‌گذارد و بازار ایران هم از این قاعده مستثنا نیست، ابراز کرد: در این مدت در حوزه تقاضا با افزایش مواجه نبودیم و بازار روال عادی خود را دارد، حتی می‌‍‌توان گفت نسبت به‌دوران کرونا با رکود مواجهیم، بنابراین نمی‌توان گفت افزایش‌های اخیر مربوط به ‌بالا رفتن تقاضا در بازار است.

بذرافشان ضمن اشاره به‌اینکه قیمت طلا نسبت به ۶ ماه ابتدای سال ۷ تا ۹درصد و تقاضای خرید هم ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش داشته است، اضافه کرد: همچنین پس از افزایش قیمت طلا در روزهای اخیر، با کاهش ۵۰ تا ۶۰ هزار تومانی در طلا و بیش از ۲میلیون تومانی در سکه مواجه بودیم، اما نرخ‌ها هنوز به ‌قیمت سابق برنگشته است. همچنین می‌توان این‌گونه پیش‌بینی کرد در صورتی که بازارهای جهانی تغییری نداشته باشند و اوضاع خاورمیانه هم بحرانی‌تر نشود، نوسان در این بازار در حد یک تا ۳درصد(افزایش یا کاهش) باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.