به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، نشست بررسی چالش‌ها و نظام مسایل در راستای تدوین سند ملی زیارت برگزار شد و الزامات تدوین این سند مورد بررسی قرار گرفت.

الزامات تدوین سند ملی زیارت چیست؟

به گزارش آستان‌نیوز، دکتر محمد رحیم رهنما، استاد دانشگاه فردوسی مشهد در این نشست که در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، به چشم‌انداز شاخص‌های گردشگری بین‌المللی و سند ملی زیارت اشاره و عنوان کرد: با توجه پیوند عمیق فرهنگی و به ویژه مذهبی بین مردم و دولت های منطقه این سند می‌تواند به جای سند ملی، سند بین‌المللی باشد.

وی همچنین به تبیین جایگاه بین‌المللی صنعت گردشگری در اقتصاد و توسعه جهانی پرداخت و گفت: پیش‌بینی می‌شود تا سال 2030 تعداد گردشگران در سراسر جهان به حدود 8.1 میلیارد نفر برسد که ناشی از عواملی مانند افزایش درآمد قابل تصرف، بهبود زیرساخت های حمل ونقل و افزایش علاقه به تجربه‌های منحصر به فرد سفر است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: امروزه صنعت گردشگری به عنوان یک تجارت پرسود و یک شاخه از اقتصاد جهانی در زمینه خدمات مورد توجه و در حال توسعه است و  بیش از 10 درصد درآمدهای ملی برخی کشورهای دنیا را شامل می‌شود. در واقع توسعه گردشگری نقش مهم و اساسی را در فعالیت های اجتماعی و فیزیکی بازی می‌کند.

وی همچنین با اشاره به جایگاه گردشگری مذهبی و تعداد زائران گفت:  به طور متوسط سالانه حدود 300 تا 330 میلیون گردشگر از اماکن مذهبی مهم بازدید می‌کنند. وجود مراکز مهم مذهبی در سطح بین المللی که گردشگران را به خود جذب می‌کنند شامل مکه ، مدینه، کربلا و نجف ، بنارس هند، کلیسای جامع واتیکان در روم ، بیت‌المقدس ، ارمیستار هند، لهاسا تبت و ژاپن می‌شود.

رهنما در ادامه به تبیین چالش‌ها و نظام مسائل در راستای تدوین سند بین‌المللی و ملی زیارت پرداخت و با طرح این سوال که الزامات تدوین یک سند ملی گردشگری مذهبی در ایران چیست؟ افزود: الزامات تدوین سند بین‌المللی و ملی زیارت در ایران معمولا شامل تجزیه و تحلیل جامع اماکن مذهبی و زیارتی، اهمیت تاریخی، زیرساخت‌ها، حمل و نقل و اقامتگاه‌ها، اقدامات ایمنی، مقررات، تجربه کلی بازدیدکنندگان و همکاری بین سازمانی و بین کشوری است که این امر مستلزم همکاری با مقامات مذهبی، جوامع محلی، کارشناسان گردشگری و سازمان‌های دولتی برای اطمینان از ارائه دقیق و مدیریت موثر گردشگری مذهبی در ایران است.

وی خاطر نشان کرد: چشم‌انداز سند ملی زیارت در ایران باید به اهمیت فرهنگی، تاریخی، مذهبی و اجتماعی اماکن و نیز نیازها و انتظارات زائران و گردشگران مذهبی توجه داشته باشد. پایداری، مشارکت جامعه، تأثیر اقتصادی و توسعه کلی گردشگری مذهبی و زیارت را در چارچوب وسیع‌تر صنعت گردشگری ایران در نظر بگیرد.

استاد دانشگاه فردوسی مشهد اعضای اصلی تدوین سند ملی زیارت را کارگروه ملی زیارت، وزارت مسکن و شهرسازی، ارشاد، اوقاف، سازمان تبلیغات و...، شورای عالی انقلاب فرهنگی، آستان قدس رضوی، دبیرخانه تدوین سند ملی زیارت  حرم حضرت معصومه(س)، شاه عبدالعظیم حسنی، شاهچراغ و مسجد مقدس جمکران ذکر کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.