اخیرا این ادعا در فضای مجازی مطرح شده که برخی اتباع خارجی غیرقانونی و افاغنه با استفاده از یک خلا قانونی در قانون ثبت شرکت‌ها، به‌راحتی در کشورمان اقدام به خرید خانه و ملک می‌کنند.

آیا ادعای خرید ملک توسط اتباع خارجی با دور زدن قانون صحت دارد؟

برای آنکه بدانیم این ادعا تا چه میزان حقیقت دارد، گفت‌وگویی با "ابوالفضل نصیری؛ مدیرکل ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور" انجام دادیم؛ وی با تأیید تلویحی استفاده از این خلأ قانونی برای خرید خانه توسط اتباع غیرمجاز گفت: باید شعبه ویژه قضایی برای بررسی محل اقامت اتباع و غیرفعال کردن اماکن غیرواقعی شرکت‌ها تأسیس شود.

نصیری با بیان اینکه بررسی محل اقامت اتباع و غیرفعال کردن اماکن غیرواقعی شرکت‌ها جزو قوانین ثبت شرکت‌ها نیست، تصریح کرد: با مروری بر قوانین و مقررات مربوطه از جمله قانون تشویق و حمایت سرمایه‌گذاری خارجی و آیین‌نامه اجرایی آن (مصوب سال ۱۳۸۱) میزان سرمایه‌گذاری خارجی هیچ ارتباطی به قانون ثبت شرکت‌ها ندارد.

وی افزود: ماده ۴ آیین‌نامه اجرایی قانون مذکور تصریح دارد "سرمایه‌گذاران خارجی از رفتار یکسان با سرمایه‌گذاران داخلی برخوردارند و حجم سرمایه‌گذاری خارجی در هر مورد تابع هیچگونه محدودیتی نیست" همچنین طبق بند ب ماده مزبور، محدودیتی از نظر درصد مشارکت سرمایه‌گذاری خارجی وجود ندارد. پس محدودیتی از نظر میزان سرمایه‌گذاری خارجی نباید وجود داشته باشد لذا اداره‌کل ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مکلف است امکانات لازم را برای تأسیس شرکت با حضور سرمایه‌گذاران خارجی فراهم کند.

وی متذکر شد: با این وجود، اداره‌کل ثبت شرکت‌ها برای جلوگیری از سوءاستفاده‌های احتمالی، اقدامات پیشگیرانه‌ای را با هماهنگی مبادی زیربط نظارتی و امنیتی انجام داده است؛ از جمله الزام به دریافت کد اختصاصی (کد فراگیر) اتباع بیگانه برای ثبت شرکت، تطبیق مستندات اتباع خارجه با قوانین و مقررات و دریافت ترجمه رسمی مدارک و مستندات مربوطه و همچنین لزوم اخذ مجوز قبل از ثبت تأسیس و تغییرات از سازمان سرمایه‌گذاری خارجی که اخیراً به تمامی مراجع ثبت شرکت‌های کشور ابلاغ شده است.

نصیری ادامه داد: به نظر می‌رسد چالش‌های موجود بخصوص در زمینه استملاک اموال غیرمنقول ارتباطی به حوزه ثبت شرکت‌ها نداشته و مراجع و دستگاه‌های ذی‌ربط باید در این زمینه راهکارهای لازم را اتخاذ کنند و قوانین و مقررات مربوطه در این زمینه اصلاح شود و اعتبارسنجی و رصد و کنترل‌های پسینی توسط مراجع ذیربط به‌عمل آید.

مدیرکل ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در ادامه یادآور شد: بایدیک شعبه ویژه قضایی با کمک وزارت کار و اقتصاد برای بررسی حقیقی محل اقامت اتباع و در صورت نیاز انحلال و غیرفعال کردن اماکن غیرواقعی شرکت‌ها ایجاد شود و ثبت شرکت‌ها در کمتر از یک روز نسبت به انحلال یا غیرفعال کردن آن ها اقدام کند.

نصیری تأکید کرد: اداره‌کل ثبت شرکت‌ها ضمن حمایت از سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی و شرکت‌های فعال و شناسنامه‌دار، تمامی تلاش خود را برای جلوگیری از ثبت شرکت‌های صوری اعم از داخلی و خارجی برابر ضوابط و مقررات به کار می‌گیرد.

منبع: خبرگزاری تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.