نادیا محرابی کارشناس اقتصادی در رابطه با ناترازی گاز در فصول سرد سال و اثرات آن بر توقف تولید صنایع گفت: ناترازی گاز در ایران، به ویژه در فصل زمستان، چالشی دائمی است که منجر به هدر رفت انرژی، افزایش فشار بر شبکه گاز کشور و اختلال در تولیدات صنعتی کشور شده است. یکی از دلایل اصلی این عدم تعادل و ناترازی نیز مصرف بالای گاز در بخش خانگی برای مصرف گرمایش است که عمدتا ناشی از بخاریهای فرسوده به کار گرفته شده در منازل است.
وی در ادامه با اشاره تامین گاز موردنیاز جهت گرمایش در بخش خانگی که بخش قابل توجهی از مصرف گاز را به خود اختصاص میدهد، به شدت به سیستمها و وسایل گرمایش قدیمی و فرسوده متکی است. اکثر خانهها در کشور ما از وسایل گرمایشی با بازدهی بسیار پایین استفاده میکنند که بازده حرارتی ضعیف و مصرف بالای گاز دارند. این وضعیت در فصل زمستان به اوج خود میرسد و منجر به کمبود گاز و افزایش فشار بر عرضه گاز میشود.
این کارشناس انرژی در رابطه با اثرگذاری کاهش ناترازی گاز با تکیه بر تعویض بخاریهای فرسوده با بخاریهای هرمتیک گفت: یکی از موثرترین روشهای کاهش مصرف گاز در بخش خانگی، افزایش کارایی تجهیزات گرمایشی است. بخاری های هرمتیک که به عنوان بخاری های احتراق با بازدهی بالا و بدون دودکش شناخته میشوند، نشان دهنده پیشرفت قابل توجهی در فناوری گرمایش بخش خانگی هستند که هزینه بالاتری نیز از بخاریهای عادی دارند. جایگزینی بخاریهای فرسوده با بخاریهای هرمتیک نه تنها کارایی آنها را افزایش میدهد بلکه نیاز به دودکش یا خروج مونواکسید را نیز از بین میبرد و از دست دادن حرارت بالقوه کاهش مییابد و تنها دی اکسید کربن ایجاد میکنند که جایگزینی ایدهآل برای مدلهای قدیمی و فرسوده وسایل گرمایشی در کشور میشوند.
وی در ادامه افزود: تعویض ۵ میلیون بخاری فرسوده میتواند مزایای اقتصادی و زیست محیطی قابل توجهی به همراه داشته باشد. صرفه جویی اقتصادی سالانه با کاهش روزانه ۱۰۰ میلیون متر مکعب گاز همراه است که درآمدزایی از محل صرفهجویی آن معادل سالیانه ۳ میلیارد دلار برآورد میشود.
محرابی در پایان گفت: جایگزینی ۵ میلیون بخاری فرسوده در مناطق سردسیر با تامین مالی مستقیم از صنایع راهکاری مناسب است که میتواند مصرف گاز را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و تامین انرژی پایدار برای صنایع را تامین کند. با اجرای این راه حل، ایران میتواند گامی مهم در جهت رفع عدم تعادل گازی، کاهش اتلاف انرژی و ارتقای رشد اقتصادی بردارد.
نظر شما