رئیس گروه مدیریت بیماری های مشترک بین انسان و حیوان با بیان این مطلب به قدس آنلاین می گوید: دلیل اصلی انتقال این بیماری به انسان خوردن شیر غیرپاستوریزه است اما در تماس بودن با حیوانات آلوده همچون گاو، شتر، گوسفند یا بز نیز می تواند سبب ابتلای انسان به تب مالت شود.
دکتر محمد زینلی درباره نرخ مرگ و میر ناشی از این بیماری می گوید: نرخ مرگ و میر ناشی از این بیماری چندان بالا نیست اما ابتلا به تب مالت سبب می شود تا فرد با علائم مختلفی مانند تب، درد مفاصل، سردرد و تعریق شدید رو به رو شود که می تواند طولانی مدت در بدن باقی بماند اما خوشبختانه با مصرف آنتی بیوتیک که بهترین درمان برای تب بروسلوز به شمار می آید، این بیماری عفونی درمان خواهد شد.
شیوع تب مالت در کدام مناطق بیشتر است؟
این بیماری یکی از بیماری های عفونی شایع در کشور ماست و گزارش های متعددی از شیوع آن در مناطق مختلف کشور داریم. شمال غرب، قسمتی از شمال شرق مانند خراسان و مناطق مرکزی مانند چهارمحال بختیاری قطب دامداری کشور هستند که بیشترین موارد بیماری در این مناطق دیده می شود.
دوره کمون این بیماری معمولا از سه هفته تا هنگامی است که باکتری وارد بدن می شود و علامتی از خود نشان دهد و ممکن است تا شش ماه هم طول بکشد.
از آنجا که نشانه های تب مالت بسیار پیچیده است از آن به عنوان بیماری هزار چهره نام می برند.
رئیس گروه مدیریت بیماری های مشترک بین انسان و حیوان می گوید: نشانه تب مالت در دام بیشتر سقط جنین است که از ابعاد اقتصادی نیز این موضوع برای ما بسیار حائز اهمیت است از این رو برنامه هایی برای کنترل این بیماری داریم که از آن جمله بحث آموزش راه های انتقال و نیز پیشگیری است.
زینلی واکسیناسیون دام را مهم ترین موضوع می داند و ادامه می دهد: واکسیناسیون دام ها جزو اولویتی ترین اقدامات همکاران ما در سازمان دامپزشکی کشور است که در حال حاضر توجه ویژه ای به آن شده است.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ما در این باره که چرا هنوز تعدادی زیادی از مردم به تب مالت مبتلا می شوند بیان می کند: در حقیقت این بیماری به گونه ای است که از طریق تماس مستقیم یا غیرمستقیم با دام نیز افراد بسیاری را مبتلا می کند به ویژه محصولاتی که از دام آلوده به انسان منتقل می شود چراکه در ابتدا، دام علامتی ندارد اما می تواند حامل و ناقل بیماری باشد و باکتری را منتشر کند بدون اینکه صاحب دام یا افرادی که از آن محصولات استفاده می کنند مطلع باشند بنابراین موضوع واکسیناسیون و آموزش بسیار اهمیت دارد.
آمار مبتلایان به تب مالت چقدر است؟
در حال حاضر با توجه به گزارش هایی که به ما اعلام می شود نمی توان به طور دقیق گفت اکنون چند نفر مبتلا به تب مالت در کشور هستند چراکه معمولا از هنگامی که بیمار مبتلا می شود تا هنگامی که بیماری گزارش می شود مدت یک ماه تا یک ماه و نیم طول می کشد بنابراین در این بازه زمانی نمی توان به طور دقیق تعداد مبتلایان را اعلام کرد چراکه در این مدت افراد دیگری نیز ممکن است مبتلا شوند که هنوز به ما گزارش نشده است.
تب مالت از انسان به انسان دیگری سرایت می کند؟
رئیس گروه مدیریت بیماری های مشترک بین انسان و حیوان توصیه می کند: چنانچه در اطرافیان ما فردی به تب مالت مبتلا شد نگران واگیری آن نباشیم چون این بیماری از انسان به انسان دیگری منتقل نمی شود. تنها باید نگران این باشیم که از محصولات لبنی که فرد بیمار مصرف کرده استفاده نکنیم یا اگر دام آلوده ای نزدیک به بیمار بوده به آن دام نزدیک نشویم.
یادمان باشد شیر را بیش از سه تا پنج دقیقه نجوشانیم چون ارزش غذایی آن کاهش می یابد و میزان مواد معدنی و پروتئینی موجود در شیر ارزش غذایی خود را از دست می دهد.
او همچنین یادآور می شود: چنانچه در مناطق روستایی از پنیر تازه استفاده می کنید باید قبل از مصرف سه ماه در آب نمک نگهداری شود.
زینلی می گوید: کشاورزان و دامداران حتما باید در تماس با دام از وسایل و تجهیزات حفاظتی مانند دستکش، لباس های محافظ استفاده کنند تا از انتقال باکتری به انسان جلوگیری شود.
او از رسانه ها می خواهد در راستای اطلاع رسانی به مردم درباره حفاظت های فردی و بهداشتی تلاش کنند تا مردم درباره راه های انتقال و پیشگیری از بیماری آگاهی بیشتری کسب کنند.
نظر شما