قدس؛ سوریه اکنون صحنهای از تحولات جدید شده است؛ اسرائیل تا نزدیکیهای دمشق پیشروی کرده، ترکیه حاکم علیالاطلاق سوریه شده، حضور نظامی ایران در این کشور به پایان رسیده و درگیریهای داخلی میان باقیماندههای نظام اسد و تحریرالشام شدت گرفته و این روایت، داستان چهار ماه گذشته است.
با سقوط دولت اسد، تحریرالشام به سرعت کنترل دمشق و دیگر مناطق کلیدی سوریه را به دست گرفت. به گزارش الجزیره، این گروه که پیشتر کنترل بخشهای وسیعی از شمال غرب سوریه را در دست داشت، اکنون به طور کامل در پایتخت مستقر شده است. جولانی، رهبر تحریرالشام، در این دو ماه چندین سفر به خارج از سوریه انجام داده است. به گزارش بیبیسی، این سفرها شامل دیدار با مقامات منطقهای و بینالمللی بوده که نشاندهنده تلاش این گروه برای کسب مشروعیت و حمایت بیشتر است.
ساکنان دمشق که سالها زیر سایه جنگ زندگی کردهاند، اکنون باید با واقعیت جدیدی روبهرو شوند؛ حکومتی جدید با ایدئولوژی کاملاً متفاوت. به گزارش رویترز، برخی از شهروندان از سقوط اسد استقبال کردند؛ اما بسیاری دیگر نگران هستند که تحریرالشام چه بر سر آنها خواهد آورد. به نظر میرسد همین نگرانیها انگیزه شروع تحرکات جدیدی در مناطق مختلف سوریه شده است. دامنه این تحرکات تا آنجا بالا رفته که در روزهای گذشته مرگبارترین درگیریهای چهار ماه اخیر در سوریه به وقوع پیوسته است.
ماجراهای ساحل مدیترانه
به گزارش یورونیوز، در این درگیریها که بیشتر در ساحل دریای مدیترانه؛ یعنی استان لاذقیه رخ داده، تاکنون دستکم ۷۰ نفر کشته شدهاند. بعضی منابع حتی از مرگ مرهف ابوقصره، پسر وزیر دفاع الجولانی هم سخن به میان میآورند. البته رسانههای نزدیک به دولت موقت سوریه این اخبار را تکذیب و بر شایعه بودن آن تأکید میکنند. همزمان اخباری که از ساحل مدیترانه میرسد، نشان میدهد مخالفان حکومت جولانی در ساعات اخیر و پس از درگیری با مسلحان تحریرالشام بر مقر تیپ ۱۰۷ ارتش سوریه در شرق شهر جبله واقع در استان لاذقیه مسلط شدهاند. درگیریهای مسلحانه در اطراف شهر جبله همچنان ادامه دارد.
پس از این حادثه نیروهای کمکی نظامی برای حمایت از امنیت عمومی به جبله گسیل شدهاند. همچنین ترکیه اقدام به اعزام چندین زرهپوش برای کمک به الجولانی کرده در حالی که لاذقیه و طرطوس شاهد تظاهراتی هستند که پایان دادن به خشونت و پاسخگویی مسئولان را خواستارند.
یک منبع در وزارت دفاع الجولانی به تلویزیون سوریه گفته است نیروهای وابسته به اداره عملیات نظامی از ادلب، حماه، حمص و حلب به سمت مناطق ساحلی سوریه حرکت کردند. این حادثه پس از درگیریهای خشونتآمیز بعدازظهر پنجشنبه میان گروههای مقاومت و اعضای وزارت دفاع الجولانی در حومه لاذقیه رخ داد. اداره کل امنیت در شهرهای حمص و طرطوس از اعمال منع رفت و آمد عمومی از ساعت ۲۲ پنجشنبه تا ۱۰ صبح روز جمعه خبر داد.
همزمان شهرهای لاذقیه و طرطوس شاهد تظاهراتی در همبستگی با مردم حومه جبله هستند که خواستار «توقف خونریزی، پاسخگویی مسئولان، تقویت صلح مدنی، برقراری امنیت و توقف تخلفات» شدهاند.
خروج ایران و برهم خوردن موازنه قدرت
اما این، همه ماجرا نیست. به گزارش مؤسسه مطالعات خاورمیانه، تهران به دلیل فشارهای داخلی و بینالمللی، نیروهای مستشاری خود را از سوریه خارج کرده؛ اما این خروج، موازنه قدرت در سوریه را به طور قابل توجهی تغییر داده است. با خروج ایران از سوریه، اسرائیل به پیشروی خود در خاک این کشور ادامه داده است. به گزارش الجزیره، نیروهای اسرائیلی اکنون تا نزدیکیهای دمشق پیشروی کردهاند و چندین عملیات نظامی را در مناطق مرزی انجام دادهاند.
به نقل از بیبیسی، این پیشروی موجب نگرانی تحریرالشام و دیگر گروههای حاضر در سوریه شده هرچند این نیروها تاکنون موضع محکمی علیه اسرائیل نداشتهاند. اسرائیل اعلام کرده که این اقدامها برای مقابله با تهدیدهای امنیتی صورت گرفته است.
درگیریهای داخلی شدت میگیرد
در چهار ماه گذشته، درگیریهای داخلی میان باقیماندههای نظام اسد و علویون از یک طرف و تحریرالشام از طرف دیگر شدت گرفته است. به گزارش رویترز، این درگیریها در مناطق مرکزی و غربی سوریه؛ از جمله در اطراف حمص و لاذقیه متمرکز شده است. به نقل از مؤسسه مطالعات خاورمیانه، علویون که از اقلیتهای مذهبی سوریه هستند، اکنون به یکی از مهمترین گروههای مقاومت در برابر تحریرالشام تبدیل شدهاند.
غرب و استانداردهای دوگانه
مواضع غربیها؛ به ویژه ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا، در قبال بحران سوریه همچنان با انتقادهای زیادی مواجه است. به گزارش مرکز مطالعات استراتژیک بینالمللی، غرب با حمایت از مخالفان مسلح، نه تنها به طولانیتر شدن جنگ دامن زده بود؛ بلکه موجب تقویت گروههای افراطی مانند تحریرالشام شده بود. به نقل از سازمان ملل متحد، تحریمهای غرب علیه سوریه، نه تنها دولت اسد؛ بلکه مردم عادی سوریه را نیز تحت تأثیر قرار داده بود.
با همه این تفاسیر، دمشق؛ شهری که روزگاری نماد تاریخ و تمدن بود، اکنون شاهد تحولاتی است که آینده آن را برای همیشه تغییر میدهد. در این میان، مواضع غربیها نه تنها به حل بحران کمک نکرده؛ بلکه با حمایت از مخالفان و تحریمهای گسترده، به تشدید آن دامن زده است
نظر شما