یک کارشناس اقتصادی: یکی از اصلی‌ترین اقدامات سازمان امور مالیاتی در سال ۱۴۰۳، تمرکز ویژه بر تقویت حسابرسی سیستمی و داده‌محوری و جایگزینی آن با ممیزمحوری است که این اقدام راهبردی، مسیر پیش‌بینی‌پذیری فضای اقتصاد و رشد تولید را هموار کرد.

مهم‌ترین اقدام تحولی نظام مالیاتی در سال ۱۴۰۳ / تقویت حسابرسی سیستمی؛ راه بر فرار مالیاتی بسته شد
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

ارسلان محمدبیگی کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار قدس آنلاین با اشاره به تحقق حسابرسی سیستمی در نظام مالیاتی در راستای تحقق عدالت مالیاتی گفت: هوشمند بودن یکی از شاخصه‌های نظام‌های مالیاتی پیشرفته است. کشورهایی که موفق به وصول درآمدهای مالیاتی‌شان شده‌اند، عمدتاً از یک نظام مالیاتی هوشمند، سیستمی، به روز و کارآمد برخوردار هستند. در این نظام مالیاتی، امکان فرار مالیاتی به حداقل می‌رسد و همگان متناسب با درآمدشان مالیات پرداخت می‌کنند.

وی در ادامه با اشاره به تمرکز بر داده‌محوری خاطرنشان کرد: در کشور ما نیز ضرورت دسترسی به یک سیستم مالیاتی کارآمد و هوشمند درک شده است. در همین راستا، اصلاح نظام مالیاتی کشور در حال اجراست. به نحوی که در تلاش هستیم از روندهای دستی و ممیزمحور حسابرسی فاصله بگیریم و با اتکا به سیستم‌ها و اطلاعات به مالیات‌ستانی مبادرت کنیم. در گذشته توجهی به وصول درآمدهای مالیاتی دولت نداشتیم و امکان فرار مالیاتی فراهم بود. اما طی سال‌های اخیر اهمیت دریافت مالیات حقه از همگان به خوبی در کشور درک شده است. البته در ابتدای راه قرار داریم و باید تلاش زیادی در این زمینه داشته باشیم.

پیش بینی پذیری فضای اقتصادی کشور به نفع مودیان قانونمدار است

محمدبیگی کارشناس اقتصادی در رابطه با تحقق ۹۵ درصدی حسابرسی سیستمی در بخش مالیات بر عملکرد در سالی که گذشت؛ گفت: یکی از اصلی‌ترین اقدامات سازمان امور مالیاتی در سال ۱۴۰۳، تمرکز ویژه بر تقویت حسابرسی سیستمی و داده‌محوری و جایگزینی آن با ممیزمحوری است که این اقدام راهبردی، مسیر پیش‌بینی‌پذیری فضای اقتصاد و رشد تولید را هموار کرد.

این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: پیش بینیپذیری فضای اقتصادی کشور به نفع مودیان قانونمدار است. در شرایطی که امور مالیاتی شفاف میشود و کارها به کمک سامانه و سیستم صورت میگیرد، مودیان در فضایی قابل پیشبینی میتوانند به فعالیت بپردازند و برنامهریزی مالی برای خودشان داشته باشند.

وی ادامه داد: سیستمی و هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور خطای برنامهریزیها را به حداقل میرساند و این به معنای عرضه خدمات با کیفیتتر به شهروندان است. به طور کلی، هر چقدر در روندهای حاکمیتی از سامانهها و سیستمها بیشتر بهره ببریم، به نفع کشور است و منافع عموم مردم بیشتر تأمین می شود.

امکان فرار مالیاتی در سطح گسترده با روندهای دستی مالیات‌ستانی

وی گفت: نحوه مالیات‌ستانی در کشورهای مختلف متفاوت است. هر چقدر این روش به سمت هوشمندسازی بیشتر پیش برود، شفافیت بیشتری در امور ایجاد می‌کند و فضای اقتصادی کشور پیش‌بینی‌پذیرتر می‌شود. در گذشته توجهی به اخذ مالیات حقه از همگان نداشتیم و با استفاده از روندهای دستی و ممیزمحور به اخذ مالیات مبادرت می‌کردیم. طی سال‌های اخیر اقداماتی در راستای اصلاح نظام مالیاتی کشور صورت گرفته است.

محمدبیگی افزود: روندهای سنتی و دستی دریافت مالیات، مشکلات جدی برای مالیات‌دهندگان و دولت ایجاد می‌کرد. مودیان مجبور بودند به حسابرسی کارشناس مالیاتی تن دهند و نظر او را در مورد میزان مالیات پرداختی‌شان بپذیرند. این روندهای دستی که اغلب سلیقه کارشناسان در آن دخیل می‌شد، لزوم رفت و آمد مکرر مودی به سازمان امور مالیاتی را به وجود می‌آورد. از سوی دیگر روندهای دستی مالیات‌ستانی برای دولت نیز مشکل‌ساز بود. سازمان امور مالیاتی باید تعداد زیادی از نیروی انسانی خود را در زمینه حسابرسی دستی به کار می‌گرفت و این به معنی اتلاف وقت و انرژی بود. از طرف دیگر، روندهای دستی مالیات‌ستانی از دقت بالایی برخوردار نبود و امکان فرار مالیاتی در سطح گسترده وجود داشت.

وی تاکید کرد: روندهای جدید مالیات‌ستانی که به سمت هوشمند و سیستمی‌سازی در حرکت است، زمینه را برای دریافت مالیات حقه از همگان به وجود آورده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha