نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی درباره محقق نشدن سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در سال‌های اخیر تأکید می‌کند: نبود بخشنامه، آیین‌نامه یا دستورالعمل واحد و مسیری تسهیل‌کننده برای حضور سرمایه‌گذاران در کشور، از دلایل مهم این تحقق نیافتن است.

کوچ سرمایه به تولید؛ از راهبرد تا اجرا
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، سرمایه‌گذاری برای تولید، راهبرد امسال رهبر معظم انقلاب برای کمک به توسعه اقتصاد ایران است. از طرفی، پرداخت به امر تولید و اقتصاد، وجه مرضی‌الطرفین توسعه، وطن‌پرستی و انقلابی‌گری است و در شرایط حال حاضر سیاسی و اقتصادی کشور، ضرورت تولید محتوا و فرهنگ‌سازی برای چنین موضوعی، بیش از هر زمان دیگری از وظایف رسانه‌ها به شمار می‌آید. تأمین مالی برای تولید، خط مقدم مسائل است و به همین بهانه به سراغ فعالان بخش خصوصی، حوزه تعاون و مجلس رفتیم و نظراتشان را جویا شدیم.


نبود دستورالعمل واحد برای سرمایه‌گذاری
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی درباره محقق نشدن سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در سال‌های اخیر تأکید می‌کند: نبود بخشنامه، آیین‌نامه یا دستورالعمل واحد و مسیری تسهیل‌کننده برای حضور سرمایه‌گذاران در کشور، از دلایل مهم این تحقق نیافتن است. قوانین مختلفی در این باره وجود دارد. دولت‌ها نیز آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های اجرایی گوناگونی را تدوین و ابلاغ می‌کنند؛ اما متأسفانه هیچ گاه با رویکرد تسهیل‌کننده و دارای اولویت اول به موضوع حضور سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی در کشور توجه نشده به گونه‌ای که سرمایه‌گذار بداند به صورت مشخص چه پروسه‌ای را باید طی کند تا سرمایه‌گذاری‌اش به منصه اجرا و ظهور برسد و این پروسه نباید به نسبت خیلی طولانی‌مدت باشد.
احسان عظیمی راد می‌گوید: بروکراسی اداری، نبود اراده لازم در دولت‌ها برای استفاده از ظرفیت بزرگ سرمایه‌گذاران و از طرفی موضوع سلیقه‌ها و موضع‌گیری‌های شخصی و دوگانه سبب شده ما ظرفیت حضور سرمایه‌گذاران را از دست بدهیم. یکی از معضلات برخی شهرهای ما، وجود دستگاه‌ها و مجموعه‌هایی است که پس از حضور سرمایه‌گذار و در خلال کارش، با ایجاد شبهه و مسائلی، متأسفانه جلو کار سرمایه‌گذار را می‌گیرند و به تعبیر بهتر، امنیت سرمایه‌گذار و سرمایه‌گذاری او را به خطر می‌اندازند.
به گفته او تحقق این دو موضوع مهم می‌تواند به عنوان بهترین راهکار برای عملی شدن شعار سال مورد نظر قرار بگیرد. از طرفی دستگاه‌هایی همانند نظام پولی و بانکی که خودشان باید متولی سرمایه‌گذاری و ایجاد اشتغال و حمایت از تولید باشند، امروز در جایگاه بنگاه‌داری نشسته و به جای سرمایه‌گذاری برای تولید، در واقع به آن ضربه می‌زنند و از مواردی است که دولت باید فکری اساسی برای تغییر نگاه و مسیر حرکت این مجموعه خاص هم داشته باشد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی می‌افزاید: اگر سیستم و نظام بانکی، صحیح، متعادل و مبتنی بر شاخص‌های دقیق اقتصاد توانمند باشد و مردم به عنوان سرمایه‌گذار با هر میزان سرمایه، اطمینان خاطر داشته باشند که سرمایه‌شان در مسئله و موضوعی مرتبط با شهرشان استفاده می‌شود که هم ضوابط و شرایط برای آن سرمایه‌گذاری مهیاست و هم به راحتی می‌توانند سرمایه‌گذاری کنند، حتماً در همین مسیر حرکت خواهند کرد.
عظیمی‌راد با اشاره به نقش رسانه و فضای مجازی در این زمینه نیز اظهار می‌کند: متأسفانه فضا و جو روانی در اینکه مردم سرمایه‌های خود را به سمت تولید به معنای واقعی بیاورند یا بر اساس التهابات رسانه‌ای به سمت خرید طلا و ارز یا خودرو هدایت کنند، بسیار مؤثر است و ضرورت دارد دولت‌ها در بُعد فضای مجازی و رسانه‌ای نیز خیلی دقیق کار کنند.

نمی‌توان انتظار داشت مردم ایثارگری کنند
دیگر نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به ضرورت رفع نگرانی‌های مردم نسبت به سرمایه‌گذاری می‌گوید: مردم دلیل موجهی برای خود دارند که سرمایه‌هایشان را در مسیری غیر از مسیر تولید قرار می‌دهند و آن هم کاهش ارزش سرمایه است. متأسفانه دستگاه‌های متولی از جمله بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و جریان حاکمیت نمی‌توانند ارزش پول ملی افراد را حفظ کنند و آن‌ها نیز به ناچار پول خود را در مسیر دیگری قرار می‌دهند. تا زمانی که برای این مسئله و نگرانی‌های مردم تدبیری نکنیم، نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم آن‌ها با یک رفتار ایثارگرانه دارایی‌های خود را مانند برفی که در چله تابستان در معرض تابش قرار بگیرد، در مسیر تولید قرار بدهند که کاهش پیدا کرده و بی‌ارزش شود.
حجت‌الاسلام نصرالله پژمان‌فر با بیان اینکه ابتدا باید مشکلات مسیر سرمایه‌گذاری برای تولید را برطرف کنیم، ادامه می‌دهد: امروزه مخاطراتی در مسیر سرمایه‌گذاری برای تولید وجود دارد؛ همانند هزینه‌های بیمه تأمین اجتماعی یا سودهای بانکی و امور مالیاتی که تولید را با چالش جدی مواجه می‌کنند.
به گفته او باید به گونه‌ای عمل کرد که اگر کسی سرمایه‌اش را در معرض تولید قرار نداد، احساس خطر کند و اگر بتوانیم با اجرای قوانین و نظارت بر آن‌ها، وضعیت را تغییر دهیم، کوچ سرمایه‌های خرد و کلان از مسیر سفته‌بازی و بازار سکه و ارز به سمت تولید محقق می‌شود.

کنترل سیستم بانکی و ارزی؛ تجربه مثبت دنیا
نماینده مجلس با بیان اینکه راه حل مسئله پیچیده نیست، تأکید می‌کند: در دنیا تجربه‌های مختلفی در این حوزه‌ها وجود دارد؛ در کشوری مانند روسیه یکی از مهم‌ترین اقدام‌ها در این راستا، کنترل سیستم بانکی و ارزی در داخل بود که تا حدی در کشور ما نیز با بانک‌هایی که عامل چنین رفتارهایی هستند، در حال برخورد هستیم. تصمیم قطعی به انحلال یکی از بانک‌هایی که بیشترین فساد را در کشور انجام داده، گرفته شد؛ اما متأسفانه جریان ثروت و نفوذ اجازه نداد این بانک فاسد تعطیل شود و ما باز هم پیگیر هستیم. با شعار نمی‌توان مسائل را پیش برد و باید رفتارهای قاطع در برخورد با جریان‌های فاسد کلان در کشور داشته باشیم.
وی ادامه می‌دهد: ما به عنوان کمیسیون اصل ۹۰ سعی داریم از تصدی‌گری‌های دولت به ویژه تصدی‌گری بانک‌ها که متأسفانه امروزه به بنگاه‌داری می‌پردازند، کم کنیم تا فقط همان نقش بانکداری خود را بازی کنند. متأسفانه شرکت‌هایی متصل به بانک‌ها وجود دارند که به صورت دست دوم و سوم و به شکل پنهانی به بنگاه‌داری با اعداد درشت و کلان می‌پردازند که ما شناسایی‌شان کرده و با آن‌ها برخورد مقتضی انجام می‌شود.

بانک‌ها؛ بهترین راهکار جذب سرمایه بر اساس وضع موجود
نایب رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تأمین مالی اتاق بازرگانی خراسان رضوی در خصوص راهکار عملی شدن شعار سال می‌گوید: جذب سرمایه‌های مردم در حوزه سرمایه‌گذاری برای تولید، دو راهکار اصلی دارد؛ بازار سرمایه و بانک‌ها.
احسان شجاعی ادامه می‌دهد: ۱۰ تا ۱۲درصد توسط بازار سرمایه و حدود ۹۰ درصد توسط بانک‌ها تأمین مالی می‌شود. اگر چه تأمین مالی از طریق بازار سرمایه به صورت عام وجود دارد و شرکت‌پروژه‌هایی در این زمینه تعریف شده؛ اما هنوز نیاز به فرهنگ‌سازی دارد و در نتیجه بهترین راهکار برای جذب پول خرد بر اساس وضع موجود، بانک‌ها هستند.
وی با اشاره به حذف قیمت‌گذاری دستوری در برنامه توسعه هفتم و دریافت مصوبه سران قوا در پایان سال می‌افزاید: تا زمانی که قیمت‌گذاری دستوری وجود دارد، نمی‌توان جذب سرمایه مردم در مسیر تولید را متصور شد. بانک‌ها نیز نمی‌توانند نرخ سود مناسبی را به مردم بدهند و جذب سرمایه داشته باشند و تسهیلات خوبی هم به شرکت‌ها و بخش‌های مختلف بدهند. تا زمانی که تورم فاصله معناداری با نرخ سودها داشته باشد، مردم پولشان را برای تولید، سرمایه‌گذاری نمی‌کنند و فقط کسانی پول خود را در بانک‌ها می‌گذارند که نیاز دارند به صورت تضمین شده پولی را از بانک دریافت کنند.
نایب رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تأمین مالی اتاق بازرگانی با اشاره به اینکه پیشنهاد ما همیشه حذف اقتصاد و قیمت‌گذاری دستوری است، اظهار می‌کند: پرداخت تسهیلات بانک‌ها به بخش تولید نیز باید متناسب با کارکرد آن‌ها باشد؛ به طور مثال برای بخش کشاورزی سود تسهیلات پایین، برای بازرگانی بالا و برای تولید نیز بر اساس حوزه سرمایه‌گذاری و سرمایه در گردش تقسیم‌بندی و محاسبه شود که میانگین عددی نزدیک به تورم باشد. اگرچه این نگرانی وجود دارد که خود این پول باز منجر به رشد تورم شود و راهکار این مسئله باید توسط کارشناسان و مدیران بانکی پیدا شود.

تعاونی‌ها جهان بهتری می‌سازند
رئیس خانه تعاونگران خراسان رضوی نیز می‌گوید: سازمان یونسکو هر سال را با عنوان یک بخشی نام‌گذاری می‌کند و برای سال ۲۰۲۵ نیز این شعار را در نظر گرفته که «تعاونی‌ها جهان بهتری می‌سازند». در حال حاضر بزرگ‌ترین بانک‌های جهان را تعاونی‌ها تشکیل می‌دهند و طبق آماری که سازمان ملل داده است، بیش از ۵۵درصد نیازهای جهان توسط تعاونی‌ها تأمین می‌شود و کشورهایی مانند مالزی، هندوستان و چین مهد تعاونی هستند.
سید جواد رضویان‌راد با بیان اینکه مردمی‌ترین شیوه اقتصاد استفاده از تعاونی‌هاست، ادامه می‌دهد: به عنوان مثال می‌توان با ایجاد یک شرکت تعاونی توسعه شهری برای مردم مشهد و عضویت همه آن‌ها در این شرکت، ایران‌خودرو را به مردم مشهد واگذار کرد.

نیاز به تصویب قوانین تسهیلگر برای سرمایه‌گذاری
مسئله جذب سرمایه برای تولید، موضوعی چندوجهی است که بخش‌های مختلف دولت، قانون‌گذار، بخش خصوصی و مردم باید بتوانند برای اجرای آن تعارض منافع خود را حل کنند و واضح است این موضوع و مشکلات در مسیر آن، چیزی نیست که با یک دکمه یا فرمان حل و فصل شود. همچنین در این مسیر باید توجه داشت که بخش خصوصی طرفدار حذف قیمت‌گذاری دستوری است و قانون‌گذار خواهان حفظ آن. از طرفی سرمایه ترسو است و به دنبال امنیت. در چنین وضعیتی به نظر می‌رسد اجرای صحیح قوانین موجود، تصویب قوانین جدید تسهیلگر برای سرمایه‌گذاری و نظارت بر اجرای آن‌ها و همچنین مقابله با دستگاه‌هایی که با سلیقه شخصی خود در کار سرمایه گذاری خلل ایجاد می‌کنند؛ از جمله راهکارهای اساسی در این زمینه باشند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha