روزنامه جوان در سرمقاله خود نوشت: دکتر عباس عراقچی اعلام کرده که شنبه در عمان مذاکرات غیرمستقیم با نماینده آمریکا را آغاز میکند. واکنش تحلیلگران بیشتر بر «چگونگی» مذاکره غیرمستقیم متمرکز شده است. دلیل پرهیز ایران از مذاکره مستقیم تاکنون اجتناب از رسمیت دادن به طرف مقابل بود، اما اکنون نگرانی از رفتار غیرمحترمانه آمریکاییها نیز به آن اضافه شده است.
با این حال بهترین رفتار سیاسی، حمایت و همدلی با این سفر است؛ چه مذاکرات به نتیجه برسد و چه به دلایل مختلف مانند تحکم طرف مقابل متوقف شود. شروع برخی حملات از اصولگرایان بیاصول و خودشیفته، و در صورت شکست، حملات احتمالی اصلاحطلبان بیصلاحیت نشان میدهد که هر ۲ گروه بیشتر از آنکه به حقیقت و مصلحت کشور اهمیت دهند، اسیر بازیهای جناحی هستند.
اصل پذیرش مذاکره از سوی آمریکا نشانه قدرت ایران است. ترک مذاکره نیز در صورت نیاز، باز نشانهای از قدرت است. در مذاکرات ممکن است ایران کاهش سطح غنیسازی را بپذیرد که نباید عقبنشینی تلقی شود، بلکه پاسخی به نیازهای غیرتسلیحاتی کشور است. در مقابل، ایران باید امتیاز رفع تحریمها و توقف حمایت از اپوزیسیون را بگیرد.
با توجه به بیاعتمادی به پایبندی آمریکا، روش مذاکرات باید تغییر کند. این بخش پیچیدهترین قسمت مذاکرات خواهد بود و ممکن است طولانی یا بینتیجه باشد، حتی تا پایان دولت ترامپ ادامه نیابد. برخلاف تصور برخی، ترامپ قادر نیست با یک فرمان تحریمها را بردارد؛ او بیشتر فرمان تحریمهای جدید صادر کرده است.
درباره موشکها، ایران وارد گفتوگویی نخواهد شد و این موضوع میتواند به پایان مذاکرات منجر شود. درباره نیروهای منطقهای نیز ایران تأکید کرده که نیروی نیابتی ندارد و آمریکا باید مستقیماً با این گروهها گفتوگو کند. در صورت رفع تحریمها، احتمال دارد شرکتهای آمریکایی به سرمایهگذاری در ایران علاقهمند شوند و ایران نیز استقبال کند. نوع و شکل مذاکرات اگر تا شنبه روشن نشود، با تصاویر دوربینها مشخص خواهد شد؛ مثلاً در ۲ ساختمان، یا در یک اتاق با حضور عمان بهعنوان واسطه. نحوه انتقال پیام نیز باید دقیق باشد، مثلاً ایران مطالب خود را به انگلیسی مکتوب کند تا توسط طرف عمانی منتقل شود و چیزی از محتوای پیام کاسته یا افزوده نشود. با اینکه هیچ نشانهای برای خوشبینی وجود ندارد، اما باید صبر کرد؛ چرا که صبر کلید گشایش است.
نظر شما