برای بسیاری از افراد، خوردن خوراکیهای مختلف چاره اساسی مشکلاتشان به نظر میرسد. این دسته از آدمها، زمانی که به مسئلهای در زندگی برخورد میکنند، اول ترجیح میدهند شکمشان را سیر کنند و بعد به راه حل عقلی و منطقیاش بپردازند. در علم روانشناسی، این افراد را دچار اختلال خوردن میدانند؛ این اختلال معمولا به دلیل استرس شدیدی که در دنیای مدرن به ما وارد میشود، به وجود میآید. مشکلات دیگری نیز مثل افسردگی و اضطراب در ایجاد این اختلال نقش دارند.
شاید آمار جالبی باشد اگر بدانید اختلال خوردن هر ساله جان بیش از ۱۰ هزار نفر را میگیرد و سال به سال این تعداد در حال افزایش است! افرادی که درگیر این اختلال هستند، معمولا پس از هر بار غذا خوردن دچار عذاب وجدان میشوند و همین احساس گناه موجب میشود با فاصله کی دوباره به خوردن پناه ببرند و این چرخه برایشان ادامه دارد. برای تعدادی از این آدمها، کاهش وزن تقریبا یک امر غیرممکن است چراکه میدانند اگر وزنشان زیاد شود، با بیشتر غذا خوردن ناراحتی خود را بروز میدهند و اگر هم کاهش وزن داشته باشند، غذا را به خود جایزه میدهند!
تداخل میکروبی یا کمبود اراده؟!
احتمالا به نظر افرادی که درگیر این اختلال هستند، برای اجتناب از غذای اضافه خوردن هیچ چارهای وجود ندارد و باید تا ابد در دام این اختلال بمانند اما مطالعات اخیر علم تغذیه در سالهای اخیر نشان میدهند که میکروبهای روده نقش مهمی در درمان این اختلال ایفا میکنند. دلیل موثر بودن این کشف دانشمندان هم این است که مردم توان بیشتری برای کنترل میکروبهای روده خود دارند تا استرسشان! چراکه این مدیریت میتواند از طریق یک رژیم غذایی مناسب صورت بگیرد. طبق این کشف محققان میتوان گفت که بروز اختلال خوردن ناشی از یک تداخل میکروبی است، نه عدم اراده فرد.
دانشمندان طی تحقیقات اخیرشان درمورد اختلال خوردن به این نتیجه رسیدهاند که استرس طولانی مدت باعث افزایش هورمون کورتیزول در بدن میشود و برهم خوردن تعادل هورمونی، باعث افزایش اشتها و تمایل به خوردن غذاهای پرکالری میشود. اما این اتفاق در درازمدت به این فرآیند محدود نمیشود و پس از گذشت زمان به این روال، فشار مداومی بر سیستم تنظیم بدن وارد شده که درنهایت به اختلالات متابولیکی، اضافه وزن، مقاومت بدن در برابر انسولین و ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی منجر خواهد شد.
بررسیها در علوم تغذیهای نشان دادند کسانی که میکروبهای روده سالمتری دارند، کمتر دچار اعتیاد غذایی و پرخوری میشوند. طبق نتیجه این تحقیقات، میتوان امیدوار بود که اختلال خوردن نیز با درمان و کنترل میکروبهای روده، حل خواهد شد.
جالب است بدانید که بسیاری از تمایلات غذایی انسانها از سمت میکروبهای روده شکل میگیرد؛ به عنوان مثال قند و شیرینیجات خواسته باکتریهای مضر در روده هستند که با ترشح هورمون شادی یا دوپامین، جبران میشوند. به همین دلیل است که تمایل برخی افراد به شیرینی تمامی ندارد و میخواهند در ازای مصرف قند بیشتر، لذت بیشتری را تجربه کنند.
بازگشت به حالت کارخانه
برای رسیدن به یک رژیم غذایی مناسب میتوان از افزایش فیبر در برنامه غذایی استفاده کرد. البته به یاد داشته باشید که در این رژیم غذایی، «چه نخوریمها» از فهرست «چه بخوریمها» بسیار مهمتر هستند. به عنوان مثال کم کردن خوراکیهای قندی در این رژیم بسیار حائز اهمیت است چراکه این مواد خواکی موجب رشد بیش از حد باکتریهای مضر میشوند و التهاب را افزایش میدهند. در مقابل استفاده از میوههایی مثل توت که شیرینی طبیعی دارند و سرشار از فیبر هستند، میتوانند انتخاب خوبی برای این رژیم باشند.
مصرف خوراکیهای سالمی هم که مقاومت بدن و میزان استرس را کنترل میکنند، بسیار مهم است. به عنوان مثال ماست و کلم بنفش میتوانند انتخابهای خوب و موثری برای درمان اختلال واقع شوند.
پیش از انتخاب و رعایت این رژیم توجه داشته باشید که این رعایت غذایی نیز مانند موارد دیگر، در ابتدا با واکنش بدن همراه خواهد بود و ممکن است برای برخی افراد منجر به حس ناراحتی و گاها افسردگی شود اما جای نگرانی وجود ندارد چراکه این احساسات طولانیمدت نبوده و پس از حدود ۲ هفته، به حالت ترمیم و بهبود خواهد برگشت. پس از طی شدن این ۲ هفته، کم کم تمایلات بدن تغییر کرده و به سمت خوراکیهای سالم حرکت خواهد کرد.
منبع: Psychology Today
ترجمه: تکتم شریفینژاد – خبرنگار روزنامه قدس
نظر شما