مرکز اسناد آستان قدس رضوی، یک قباله ازدواج ۱۰۹ساله، متعلق به دوره قاجار را، به‌عنوان یکی از آثار نفیس اهدایی به این اداره، معرفی کرد.

معرفی قباله ازدواج اهدایی ۱۰۹ساله موجود در اداره اسناد آستان قدس رضوی
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

شکوه‌السادات سمیعی، کارشناس فهرست‌نویسی اسناد سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، دراین‌خصوص، به خبرنگار ما گفت: این عقدنامه، مربوط به ازدواج محمد آقا فرزند مشهدی غلامرضا و دختر آخوند ملا شکرالله، در سال ۱۳۳۷ قمری است که از جمله آثار مجموعه اهدایی عصمت حضاوه به این آستان مقدس، به شمار می‌آید.
وی با اشاره به اینکه مجموعه اسناد متعلق به مرحومه عصمت حضاوه، توسط مریم افشار، نتیجه وی، در سال گذشته به اداره اسناد آستان قدس رضوی اهدا شده است، ادامه داد: این عقدنامه با مهریه ۲۵ تومان وجه نقد و شهادت آقا سید محمد و مشهدی حسین، در قریه ارانج ِ قزوین، به ثبت رسیده است.

متن عقدنامه

سمیعی بیان کرد: متن این عقدنامه به دو زبان عربی و فارسی است که بخش عربی آن با عنوان «هوالمؤلف القلوب و الابصار»، در صدر سند به چشم می‌خورد.
همچنین در میانه و پایین صفحه، دو خطبه عربی با محوریت حمد خداوند و وصف پیامبر (ص) و اهل‌بیت (ع) و دعا برای نسل طیب و کثرت اولاد، با جمیع اخلاق‌های نیکو، قابل‌مشاهده است.
وی افزود: در حاشیه سمت راست این سند نیز، فهرست جهیزیه عروس شامل ظرف، پرده و... که با خود به خانه شوهر می‌برد، ذکر شده است.

ظرفیت پژوهشی قباله‌های ازدواج

سمیعی بیان کرد: با وجودی که متن این سند آسیب دیده و بخشی از آن پاره شده، اما به لحاظ اصل بودن آن و شفافیت در طرح شرایط عقد و رعایت ترتیب در اصول نگارش نکاح‌نامه‌ها، ازاسناد معتبر تاریخی به شمار می‌رود و ظرفیت پژوهشی در حوزه قراردادهای اجتماعی جامعه به‌ویژه در دوره قاجاریه را دارد.
وی، یادآور شد: بیش از ۶۰۰ قباله ازدواج در آرشیو اداره اسناد آستان قدس رضوی در جوار بارگاه ملکوتی رضوی نگهداری می‌شود که افزون بر ۱۰ قباله آن متعلق به دوره‌های صفویه، افشاریه و زندیه، است.
وی، خاطرنشان کرد: این قباله‌های ازدواج، اسناد ارزشمندی است که می‌تواند اطلاعات متنوعی را درباره آداب‌ورسوم ازدواج و وضعیت اقتصادی و اجتماعی مردم در جوامع شهری و روستایی در اختیار اهل علم و پژوهش قرار دهد.
علاوه بر این‌ها، عقدنامه‌ها از نظر شیوه‌های هنری و نگارش، اهمیت خاصی دارند.
گفتنی است، اداره اسناد آستان قدس رضوی، حافظ اسناد مکتوب و غیرمکتوب کم‌نظیری است که از طریق اهدا، وقف، خریداری و همچنین جمع‌آوری اسنادی که در چرخه امور اداری در این آستان مقدس تولید شده‌اند، تهیه شده است.

منبع: آستان نیوز

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha