«تالاب پریشان» روزی قطب زندگی در دل کویر فارس بود؛ امروز اما، نفس‌هایش به شماره افتاده و بستر خشکیده‌اش روایتگر قصه غم‌انگیز بی‌آبی است.

پریشانی در «تالاب پریشان» / از تالاب های فارس غافل شدیم
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

این تالاب بین‌المللی که زمانی میزبان فلامینگوهای سرخ‌پا و ماهی‌های کپور بود، اکنون با افت سطح آب و یک هزار و ۲۰۰ چاه (۳۰ درصد غیرمجاز) در حاشیه خود، در آستانه نابودی قرار دارد. متاسفانه این روز ها دیگر خبری از فلامینگوهایی نیست که آینه آب تالاب را با رقص بال‌هایشان تزیین کنند. نیزارهای سوخته و ماهی‌های مرده، تنها یادگاران اکوسیستم پویای پریشان هستند.

کارشناسان هشدار می‌دهند: ۴۰ میلیون مترمکعب برداشت سالانه آب برای آبیاری ۹ هزار هکتار زمین کشاورزی، رگ‌های حیات این تالاب را قطع کرده است.

غفلت کردیم

در همین رابطه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با انتقاد از سیاست‌های متضاد توسعه و مدیریت منابع آب، وضعیت کنونی تالاب‌های فارس را غم‌انگیز، نگران‌کننده و غیرقابل‌تحمل توصیف کرد و گفت: وضعیت فعلی تالاب‌های این استان حاصل چهار دهه غفلت و بی‌توجهی به حق‌آبه‌های محیط‌زیستی است.

پریشانی در «تالاب پریشان»/ از تالاب های فارس غافل شدیم

«شینا انصاری» در نشست ستاد احیای تالاب‌های استان فارس، وضعیت کنونی تالاب‌های این استان را نمونه‌ای از شرایط مشابه در بسیاری از تالاب‌های کشور دانست و گفت: بدون درک محدودیت منابع آبی و اتخاذ تصمیم‌های سخت، احیای تالاب‌ها ممکن نخواهد بود.

وی تأکید کرد: در طی چهار دهه گذشته، حق‌آبه‌های زیست‌محیطی تالاب‌ها به فراموشی سپرده شده‌اند؛ به‌طوری‌که از وضعیت نسبتاً مطلوب تالاب بختگان در سال ۱۳۵۵، اکنون به وضعیتی بحرانی رسیده‌ایم.

به گزارش ایرنا، انصاری به تناقض‌های موجود در اسناد بالادستی، به‌ویژه برنامه هفتم توسعه که از یک‌سو محدودیت منابع آبی را می‌پذیرد و از سوی دیگر گسترش سطح زیر کشت را توصیه می‌کند، اشاره کرد و این سیاست‌ها را عامل سردرگمی در حکمرانی منابع آب معرفی کرد.

به گفته رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، تغییرات اقلیمی و مدیریت ناصحیح منابع در گذشته، شرایط خشکسالی در ایران را تشدید کرده‌ است و تداوم این روند می‌تواند به وضعیت نامناسب‌تری در آینده منجر شود.

انصاری با اشاره به تدوین برنامه‌هایی برای احیای تالاب‌های استان فارس، بر ضرورت اجرای دقیق این طرح‌ها تأکید کرد و گفت: برنامه‌ها باید از سطح کاغذ به مرحله اجرا برسند و تحقق آن‌ها به نظارت مستمر و پایش دقیق نیاز دارد.

وی از استانداری فارس خواست تا ستاد استانی احیای تالاب‌ها را فعال نگه دارد و اجرای برنامه زمان‌بندی احیا را به‌طور مستقیم عهده‌دار شود و همچنین در ادامه بر ارسال گزارش اقدامات پنج‌ساله احیای تالاب‌ها به معاونت دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست تأکید کرد.

انصاری در بخش دیگری از سخنان خود به پروژه بین‌المللی احیای تالاب پریشان با همکاری برنامه توسعه سازمان ملل اشاره کرد و گفت: این پروژه تلاش می‌کند تا جوامع محلی را به‌طور مؤثر در مدیریت زیست‌بومی تالاب‌ها دخیل کند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور ابراز امیدواری کرد که نقشه راه ترسیم‌شده بتواند مسیر بهبود وضعیت تالاب‌ها را هموار کرده و اقدامات صورت‌گرفته به اطلاع رئیس‌جمهور برسد؛ چرا که میزان تأمین حق‌آبه‌ها در استان‌ها به‌هیچ‌وجه با پیش‌بینی‌های قانونی، به‌ویژه عدد ۱۰.۷ میلیارد متر مکعب در برنامه هفتم، همخوانی ندارد.

منبع: خبرگزاری ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha