همچنین یکی از اهداف دیگر این مجموعهها افزایش ثروت در جامعه از طریق ارتقای فرهنگ نوآوری و رقابت سازنده میان شرکتهای حاضر در پارک علم و فناوری است.
این مجموعه در لرستان از جایگاه ویژهای برخوردار بوده و در سالهای اخیر تولیدات دانشبنیان خوبی داشته است و همواره اعلام کرده از صاحبان ایدههای خلاقانه حمایت میکند تا محصولات نوآورانه خود را وارد بازار کنند و تأکید داشته است که هیچ ایدهای بدون پشتیبانی نخواهد ماند.
شاهرخی، استاندار لرستان با بیان اینکه با توسعه پارکهای علم و فناوری و حمایت از شرکتهای دانشبنیان به دنبال افزایش بهرهوری و تقویت زیرساختهای علمی و صنعتی استان است، رونق تولید را یکی از برنامههای جدی در استان دانسته و فناوریهای نوین و نقش شرکتهای دانشبنیان در توسعه این موضوع را مهم برشمرده است.
تولید سه محصول پیشرفته دندانپزشکی
به بهانه تولید سه محصول پیشرفته دندانپزشکی از طرف این پارک علم و فناوری، با دکتر امین طاهری گراوند، رئیس این مجموعه به گفتوگو نشستیم.
وی درباره این محصولات میگوید: آمالگام دندانپزشکی ساخت این شرکت، محصولی نوآورانه با بهرهگیری از فرمولاسیون انحصاری آلیاژ ایندیم است که برای نخستین بار در کشور در ترکیب آمالگام دندانپزشکی استفاده میشود. این محصول به صورت پودری وارد کشور نمیشود بلکه به صورت کپسوله از کشورهایی مثل سوئد و آمریکا وارد میشود.

هیات علمی گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشگاه لرستان میافزاید: تولید این محصول موجب کاهش واردات شده و به راحتی نیاز داخل کشور را تأمین میکند. حتی با توجه به ترکیب جدیدی که این نوع آمالگام دارد میتوان آن را به سایر کشورها نیز صادر کرد که جزو اولویتهای این مجموعه است. همچنین با این طرح، گامی بزرگ در افزایش استحکام، کاهش انقباض، بهبود کارپذیری و کاهش میزان مصرف جیوه در حوزه دندانپزشکی برداشته شده است.

رئیس پارک علم و فناوری استان لرستان درباره محصول دیگر تولید شده نیز تصریح میکند: همچنین نوار ماتریس شفاف با طراحی دقیق، کاربردی و تولید شده از پلیاستر گرید پزشکی، مقاوم در برابر سایش و پارگی بوده و سِت سرم میکروموتور جراحی ایمپلنت تولیدی نیز از بهترین مواد اولیه گرید پزشکی ساخته شده است.
طاهری در ادامه خاطرنشان میکند: با تکیه بر توان داخلی، فناوری روز و همکاریهای سازنده و حمایت و همراهی مسئولان، این محصولات قابلیت تولید انبوه را داشته و آیندهای روشن برای صنعت تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی کشور توسط متخصصان این شرکت ترسیم خواهد شد که این حرکت نه تنها گامی مهم در مسیر خودکفایی تجهیزات دندانپزشکی کشور است، بلکه میتواند در حوزه صادرات نیز به عنوان یک برند ایرانی باکیفیت مطرح شود.

وی در مورد محصولات دانشبنیان دیگری که توسط این پارک در سالهای اخیر تولید شده نیز اظهار میکند: در سالهای اخیر محصولات دانشبنیان مختلفی در حوزههای دارویی، برق و الکترونیک و کشاورزی توسط شرکتهای دانشبنیان این پارک از جمله شرکت میکرب آزما پارس، مقیاس صنعت برق، نانوسازان جوان، صنعتی پریز ماشین و مجتمع دانشبنیان کشت و صنعت خرمان تولید و به مرحله انبوهسازی رسیدهاند که دارای فروش قابل قبولی در بازارهای داخلی بوده و برخی از آنها در حال پیگیری و رایزنی برای انجام صادرات هستند.
موانع پیش رو
طاهری با بیان اینکه بیش از ۲۴۰ واحد فناور در پارک علم و فناوری لرستان فعالیت دارند که اغلب در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، برق و الکترونیک، کشاورزی، دارویی، گیاهان دارویی و صنایع خلاق فعال هستند، به مسائل و مشکلات پیش روی پارک علم و فناوری لرستان نیز گریزی زده و میافزاید: مهمترین محدودیت پیش روی ما منابع مالی و زیرساختی از جمله بودجه محدود برای توسعه فضاهای آزمایشگاهی، کارگاهی و تجهیزات پیشرفته، مشکلات تأمین بودجه برای حمایت از پروژههای فناورانه و دانشبنیان و کمبود فضای اداری و فیزیکی برای استقرار واحدهای جدید است.
وی از دسترسی اندک به سرمایهگذار نیز به عنوان یکی از مسائل دیگر یاد و خاطرنشان میکند: در این زمینه میتوان به عدم حضور پررنگ سرمایهگذاران خطرپذیر و جسور در منطقه نظیر صندوقهای خطرپذیر و پایین بودن آشنایی بخش خصوصی و صاحبان صنایع استان با مدلهای سرمایهگذاری در حوزه فناوری اشاره کرد.
رئیس پارک علم و فناوری لرستان مسئله مهم دیگر پیش روی این مجموعه را مهاجرت نیروی انسانی متخصص همچون استعدادهای فناورانه، دانشآموختگان و کارآفرینان جوان به استانهای برخوردار یا خارج از کشور به دلیل نبود فرصتهای شغلی جذاب یا حمایتی در استان دانسته و ادامه میدهد: متأسفانه در مورد نوآوری و اعتماد به محصولات دانشبنیان هنوز فرهنگسازی نشده و صنایع سنتی به جای اعتماد به تولیدکنندگان بومی به تأمین قطعات و محصولات از بازار تهران و کلانشهرها روی میآورند و حتی فرهنگ فراگیری در دستگاههای اجرایی برای خرید محصولات بومی فناور وجود ندارد.
وی معتقد است: سختگیریهای فرابخشی و بروکراسی مانع جدی در مسیر شرکتهای پارک علم و فناوری بوده به طوری که فرایند صدور مجوزها بسیار پرحجم و مواردی نظیر امور بانکی، گمرکی، بیمه و مالیات طولانی است و از طرفی تسهیلات قابل توجه، سریع و کمبهره برای شرکتهای مستقر در پارک وجود ندارد. همچنین شبکههای بازاریابی قوی و مشاوران صادراتی دروناستانی وجود ندارد که این موضوع موجب کاهش ارتباط مؤثر با بازارهای ملی و بینالمللی شده است.
بسترهای مشارکت در تحقق شعار سال
این استاد دانشگاه تحقق شعار سرمایهگذاری برای تولید در حوزه پارک علم و فناوری را مستلزم شبکهسازی و جذب سرمایهگذاران و برگزاری رویدادهای جذب سرمایه، نمایشگاه و جلسات تجاری میان کسب و کارها با حضور سرمایهگذاران استانی، کشوری و حتی خارجی دانسته و میگوید: برای تحقق شعار سال باید از ظرفیت فعالان صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه نظیر بانکها و شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر برای شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری در استارتآپها و دانشبنیانهای پارک بهره برد.
طاهری از راهاندازی صندوقهای مالی حمایتی مثل صندوق مالی پژوهش و فناوری با مشارکت بخش خصوصی استان و حتی مردم و همچنین فراهم کردن شرایط برای تضامین سادهتر و تسهیلات ویژه و ارزانقیمت به شرکتهای دارای طرح تولیدی بازارمحور به عنوان راهکار دیگری برای تحقق شعار سال یاد و تصریح میکند: حمایت از شرکتهای فناور و دانشبنیان برای تولید مشترک محصولات صادراتی با برند استانی، تسهیل فرایندهای اداری و زیرساختی، راهاندازی کلینیک سرمایهگذاری، برگزاری کارگاههای آموزشی برای توانمندسازی شرکتها در حوزه جذب سرمایه، شناسایی فرصتهای استراتژیک منطقهای و اولویتدهی به سرمایهگذاری در حوزههای راهبردی استان، تشویق به تأمین مالی و مالکیت فکری و کمک به تجاریسازی اختراعات و ثبت اختراع ملی و بینالمللی برای جذب سرمایه و پاداشدهی به طرحهای تحقیق و توسعه و همچنین پیگیری حضور در بازارهای صادراتی و ایجاد شبکه صادرات محصولات دانشبنیان لرستان با حمایت پارک و شرکتهای مشاوره صادرات از جمله موارد دیگری است که میتواند به تحقق شعار سال کمک کند.
نظر شما