به گفته یکی از مقامات کشوری تا دو ماه آینده طرح ارائه نان با کارت یارانه در زنجان و چند استان دیگر به‌صورت آزمایشی اجرا می‌شود. بر اساس این طرح دیگر نانوایی‌ها، آرد یارانه‌ای نمی‌گیرند، بلکه بر مبنای فروش نان، یارانه می‌گیرند.

اصلاح یارانه نان مکمل خرید تضمینی گندم

به گزارش قدس آنلاین، به گفته یکی از مقامات کشوری تا دو ماه آینده طرح ارائه نان با کارت یارانه در زنجان و چند استان دیگر به‌صورت آزمایشی اجرا می‌شود. بر اساس این طرح دیگر نانوایی‌ها، آرد یارانه‌ای نمی‌گیرند بلکه بر مبنای فروش نان، یارانه می‌گیرند. استاندار زنجان گفته است مردم نان را با کارت بانکی یارانه خود به قیمت پایین خریداری می‌کنند و مابه‌التفاوت آن را دولت به نانوایی‌ها پرداخت می‌کند.

این در حالی است که با افزایش قیمت گندم به ۱۱هزار و ۵۰۰ تومان، کشور یک ‌بار دیگر طعم خودکفایی در این محصول را چشیده و صرفه‌جویی ارزی ۳میلیارد دلاری را تجربه خواهد کرد، اما اختلاف فاحش نرخ گندم و محصولات مشابه با آرد یارانه‌ای این گمانه را تقویت کرده است که نان خشک در سال آینده جایگزین خوراک دام شود.

توازن بین هزینه‌های تولید و قیمت گندم
مهدی سروی، کارشناس اندیشکده اقتصاد مقاومتی در گفت‌وگو با خبرنگار ما می‌گوید: افزایش قیمت نرخ تضمینی خرید گندم در شرایطی که قیمت جهانی این محصول به دلیل جنگ روسیه و اوکراین به ۵۰۰ دلار در هر تن رسیده حرکت درستی بود که انگیزه کشاورزان برای کشت این محصول راهبردی را افزایش داد.
به گفته وی با پالس مثبت دولت به کشاورزان برای اصلاح قیمت گندم انتظار می‌رود در سال زراعی آینده حدود ۱۱ الی ۱۲ میلیون تن گندم توسط کشاورزان تولید شود؛ چراکه این اطمینان خاطر در کشاورزان به وجود آمده که توازن لازم بین هزینه‌های تولید و قیمت محصولاتشان برقرار خواهد بود.

تأمین کود کشاورزی با ۴۵ درصد تخفیف

سروی با اشاره به اینکه نرخ تورم بانک مرکزی، قیمت واردات، هزینه تمام‌ شده تولید و حفظ رابطه مبادله داخلی و خارجی و رابطه نسبی بین قیمت‌های تمام‌ شده انواع محصولات از مؤلفه‌های اصلی در تعیین نرخ خرید تضمینی به شمار می‌روند می‌افزاید: سال گذشته رشد دو برابری قیمت نهاده‌ها مثل کود و تعیین نامناسب نرخ گندم سبب خسارت به کشاورزان شد به‌ طوری ‌که نتوانستند از دسترنج خویش بهره کافی را ببرند. دولت در سال جدید ضمن در نظر گرفتن قیمت متناسب با هزینه‌های تولید، سیاست جدیدی را در پیش گرفت که در آن کودهای مصرفی کشاورزان را با ۴۵ درصد تخفیف و با قیمت پایه تأمین کند و در ازای آن امتیاز خرید محصولات کشاورزی را برای خود محفوظ بدارد.

تأثیر افزایش قیمت گندم بر بازار نهاده‌های دامی

این پژوهشگر حوزه کشاورزی تأکید می‌کند: ولی با این قیمت فعلی گندم و یارانه‌ای که به آرد پرداخت می‌کند اتفاقی در بازار نهاده‌های دامی می‌افتد که قابل ‌تأمل است.
سروی توضیح می‌دهد: دولت گندم خریداری ‌شده با قیمت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان را در سه نرخ مختلف به کارخانه‌های آرد می‌فروشد؛ نرخ اول نرخ یارانه‌ای آن است یعنی ۶۶۵ تومان که حدود ۵/۸ میلیون تن گندم در این بخش فروخته می‌شود. نرخ دوم ۹۰۰ تومانی که در تولید محصولاتی مثل نان سنگک از آن استفاده می‌شود و یک تا ۵/۱ میلیون تن از گندم تولیدی را به خود اختصاص می‌دهد و نرخ سوم فروش گندم حدود ۲هزار و ۷۰۰ تومان است که برای مصارف قنادی‌ها و شیرینی‌پزی‌ها کاربرد دارد.

اختلاف قیمت آرد یارانه‌ای با خوراک دام
این تحلیلگر حوزه کشاورزی می‌افزاید: این اختلاف قیمت بین آرد یارانه‌ای موجب می‌شود بازار مناسبی برای قاچاق آرد و نان یا مصرف نان خشک در دامداری‌ها فراهم شود.
سروی می‌گوید: قیمت هر کیلو نان خشکی که از آرد ۶۶۵ تومانی یارانه‌ای تولید می‌شود حدود ۲ تا ۳ هزار تومان می‌شود که نسبت به جو کیلویی ۱۰ هزار تومان برای دامداران صرفه اقتصادی دارد و حتی اگر کیلویی ۵ هزار تومان هم تمام بشود باز هم دست‌کم ۵۰ درصد از هزینه‌های خوراک دام کمتر می‌شود.

ضرورت اصلاح پرداخت یارانه در زنجیره نان
سروی درباره اصلاح یارانه نان نیز توضیح می‌دهد: باید به سمتی حرکت کنیم که قیمت‌های واقعی در بازار حاکم باشد البته این بدان معنی نیست که بازار خودش کشف قیمت را انجام بدهد؛ چراکه میزان خرید و هزینه‌های واقعی تولید و حاشیه سود آن مشخص است و به همین نرخ هم فروخته می‌شود. دولت باید قیمتی که مصرف‌کننده بایستی بابت نان بپردازد را به ‌حساب وی واریز و هزینه‌کرد این رقم را مشروط به خرید نان کند. با واریز یارانه نان به‌ حساب مردم دیگر خرید نان خشک کیلویی ۱۱ هزار تومان صرفه اقتصادی نخواهد داشت.
وی یادآوری می‌کند: در صورتی ‌که نرخ خرید تضمینی گندم اصلاح نمی‌شد با توجه به افزایش قیمت کود و دستمزد کارگر و اجاره زمین و ماشین‌آلات، کشاورزان در سال آینده علوفه و صیفی‌جات تولید می‌کردند که آب‌بری زیادی دارند. از سوی دیگر گندم تولیدی که ۴ هزار تومان قیمت داشت همچنان به خیلی از کشورها مثل ترکیه و عراق قاچاق و تا ۱۰ هزار تومان فروخته می‌شد.

قاچاق آرد به ترکیه به صورت محدود
سروی می‌گوید: اکنون با در نظر گرفتن نرخ ارز نیمایی و قیمت جهانی انگیزه قاچاق در بازار گندم از قاچاقچیان گرفته ‌شده ولی به دلیل تفاوت قیمت اشکالی که گفته شد در بازار نان هنوز حاکم است، به ‌طوری ‌که به تازگی مسئله‌ای به نام قاچاق آرد توسط برخی فعالان این بازار در کشور مطرح‌ شده است.
وی با اشاره به اینکه تاجران ترکیه‌ای هم‌ اکنون وارد بازار آرد شده‌اند و مشغول خریداری این محصول هستند می‌گوید: به دلیل ماندگاری کم، فسادپذیر بودن و نقل ‌و انتقال سخت آرد پیش‌بینی می‌شود این نوع قاچاق نتواند به شکل خیلی گسترده‌ای انجام شود ولی تهدید جدی در بازار مصرف نان همچنان پابرجاست و اگر در سال آینده بحث یارانه نان اصلاح نشود با آن مواجه خواهیم بود.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.