امروز در تقویم جهانی روز جشن خام خواری است.خام‌ گیاه خواران مخالفان سرسخت پخت‌وپز هستند. معتقدند که پختن، مواد غذایی را ناسالم و غیرطبیعی می‌کند. خام‌ گیاه خوارها معتقدند که این سبک از تعذیه موجب افزایش انرژی، داشتن پوستی سالم‌تر و هزاران فایده‌ دیگر می‌شود.

گفت‌وگوی قدس آنلاین با مؤسس انجمن تغذیه بالینی ایران:  تمام تصورات خامِ "خام گیاه خوارها"

اگر در گزینه‌های خام‌ گیاه خواراها توانایی پرواز را شنیدید، اصلا تعجب نکنید. اما اگر دهان شما هم از تعاریف ستاره‌های زیبا و خوش‌اندام آب افتاده است و مایلید از خام‌ گیاه خواری پیروی کنید، نهایت دقت و ملاحظه را به خرج بدهید. البته همیشه تمام حقیقت درباره‌ این رژیم گفته نشده است. با انتخاب خام‌ گیاه خواری دایره‌ انتخاب مواد غذایی خود را کوچک و کوچک‌تر می‌کنید و در نتیجه باید حواس‌تان باشد تا با کمبود مواجه نشوید، به این معنا که از مضرات خام گیاه خواری نیز نباید غافل شد. زیرا خام‌ گیاه خواری نوعی رژیم غذایی مبتنی بر سبزیجات است که هرگونه پختن را منع می‌کند. هیچ ماده‌ غذایی نباید بیش از ۱۰۴ درجه‌ فارنهایت یا ۴۰ درجه سلسیوس حرارت ببیند. مواد غذایی باید تازه مصرف شوند و یا با حرارت خیلی کم طبخ شوند. تصوری که میان خام‌ گیاهخواران وجود دارد این است که دمای بالای ۱۰۴ درجه نه تنها مواد مغذی را از بین می‌برد، بلکه آن ها را سمی و غیرقابل‌ هضم نیز می‌کند. در ادبیات خام‌ گیاه خواران، پختن با درجه حرارت بالا مانند ناسزایی زشت تلقی می‌شود. آن ها به اشتباه تصور می‌کنند مواد غذایی خام سرشار از انرژی‌های حیاتی هستند و در واقع خام‌ گیاه خواری شکل توسعه‌یافته و افراطی گیاه خواری است.

 انسان برای سلامت خود به اسید های آمینه نیاز دارد

با این حال عبدالرضا نوروزی؛ متخصص تغذیه و فلوشیپ بیماری های متابولیک از انگلستان در خصوص خام خواری و عوارض آن برای سلامت انسان به «قدس آنلاین» می گوید: موجودات با درجه عالی پیشرفت یا پستانداران به سه دسته گیاه خوار، گوشت خوار و همه چیز خوار یا Omnivore تقسیم می شوند. انسان ها جزو دسته سوم هستند که برای تامین نیازهای تغذیه ای بدن خود باید هم از مواد غذایی با منشاء حیوانی و هم از منابع غذایی با منشاء گیاهی استفاده کنند. چرا که بدن ما نیازمند یک سری اسیدهای آمینه مثل لوسین، ایزولوسین، کلاژن، ویتامین  ب ۱۲ و آهن  است که نمی تواند آن ها را تولید کند و باید از طریق مواد غذایی با منشاء حیوانی همچون ماکیان، غذاهای دریایی و یا گوشت گاو و گوسفند تامین کند؛ موادی که برای عضله سازی لازم است و اگر اسیدهای آمینه خانواده لوسین از رژیم غذایی حذف شوند، بدن ما دچار تحلیل عضلانی می شود زیرا نمی تواند اسیدهای آمینه ای را که در مواد غذایی با منشاء حیوانی است بسازد و باید حتما از طریق مواد غذایی وارد بدن شود، بنابراین کسانی که رژیم گیاه خواری مطلق و یا خام خواری دارند، پس از مدتی دچار کمبودهای اسیدهای آمینه و پروتین ها می شوند و عضلات آن ها تحلیل می رود و با توجه به آنکه عضلات فقط شامل عضله دست، پا و بازو نیست و قسمت های مختلف بدن از جمله پوست از عضله تشکیل شده است، وقتی عضله ها تحلیل می روند، پیری زود رس و چین و چروک های متعدد بر پوست ظاهر می شود.

بدن انسان قادر به تولید ویتامین ب ۱۲ نیست

 مؤسس و عضو هیئت مدیره انجمن تغذیه بالینی ایران ادامه می دهد: همچنین بدن انسان قادر به تولید ویتامین ب ۱۲ نیست؛ در حالی که این ویتامین نقش موثری در خون سازی، سیستم عصبی و مغزی دارد و یکی از ویتامین های بسیار ضروری برای بدن است که فقط از طریق مصرف گوشت گاو و گوسفند تامین می شود چرا که این ویتامین در دستگاه گوارش نشخوارکنندگان تولید می شود.   

به گفته این عضو فعال انجمن‌های علمی سردبیران مجلات علمی اروپا، آهن یکی از ریزمغزی های بدن انسان است که انواع مختلفی دارد و شامل آهن دو ظرفیتی و آهن سه ظرفیتی است. آهن سه ظرفیتی هم در مواد غذایی گیاهی  مثل اسفناج و هم در مواد غذایی جانوری موجود است اما نکته حائز اهمیت این است که دستگاه گوارش انسان آنزیمی ندارد که بتواند آهن سه ظرفیتی را به مقدار کافی جذب کند به همین دلیل نخستین علامتی که در افرادی که گوشت قرمز را از رژیم غذایی خود حذف کرده اند مشاهده می شود، کم خونی های ناشی از کمبود آهن است. بنابراین رژیم خام خواری عوارضی به همراه دارد که سلامت انسان را به مخاطره می اندازد. تغذیه سالم تغذیه ای است که ۴۰ درصد مواد غذایی آن منشاء حیوانی و ۶۰ درصد آن با منشاء گیاهی باشد.

علم پزشکی؛ علم مبتنی بر شواهد پژوهشی است

این متخصص تغذیه با تاکید بر اهمیت نقش کلسیم در سلامت انسان، اضافه می کند:  در یک رژیم غذایی سالم باید به مقدار کافی لبنیات و به ویژه کلسیم را جای داد. گرچه در پسته و بادام نیز کلسیم وجود دارد، اما کلسیمی که در لبنیات وجود دارد چندین برابر کلسیم بادام و پسته است. علم پزشکی که مبتنی بر شواهد پژوهشی است نشان می دهد لبنیات یکی از مواد تاثیرگذار در افزایش طول عمر انسان است و طبق  تحقیقات انجام شده در افراد بین ۶۰ تا ۸۰ سال، افراد بالای ۶۰ سال که به طور مرتب روزانه یک لیوان شیر مصرف می کنند احتمال طول عمر آن ها ۲.۵ سال بیشتر از افرادی است که در برنامه غذایی روزانه خود شیر ندارند. همچنین مصرف تخم مرغ برای سلامت بسیار حائز اهمیت است و به افراد بالای ۶۰ سال توصیه می شود که به عنوان غذایی سالم و مقوی در برنامه هفتگی خود داشته باشند.

خطر ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی در خام گیاه خواران کمتر نیست

نوروزی با اشاره به انجام طرحی پژوهشی در اتحادیه اروپا در رابطه با بررسی عوامل موثر بر سرطان می گوید: پژوهشگران چند صد نفر از شهروندان خام گیاه خوار را از انگلیس و سوئد  به عنوان نمونه آماری انتخاب کردند و به مدت ۱۰ سال تحت مطالعه قرار دادند تا ببینند آیا شیوع سرطان بین این افراد کمتر از دیگر افراد است؟ نتایج بررسی آن ها پس از ۱۰ سال نشان داد که هیچ تفاوتی بین افراد خام گیاه خوار با دیگران نیست. ضمن آنکه احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی نیز در این افراد تفاوتی با دیگر افراد وجود ندارد. بنابراین فارغ از مسائل مذهبی و اخلاقی که برخی از مذاهب مصرف گوشت را قبول ندارند در مورد سایر افراد سبک تغذیه خام گیاه خواری با هدف کاهش خطر ابتلا به سرطان درست نیست و تاثیری در احتمال کاهش خطر ابتلا به سرطان ندارد. همچنین مطالعات نشان داده؛ افراد خام گیاه خوار افراد لاغر تری نیستند و اگر افراد با هدف کاهش وزن این سبک تغذیه را انتخاب کنند سخت در اشتباه هستند، زیرا افراد خام گیاه خوار دریافت کالری بیشتری دارند و احتمال افزایش وزن و چاقی در آن ها بیشتر است. بنابراین به سبک تغذیه خام گیاه خواری نباید به عنوان یک روش غذایی سالم و یا یک رژیم غذایی پزشکی نگاه کنیم. 

وی با توصیه به خانواده های خام خوار یا گیاه خواری که فرزند دارند، می گوید: برخی از والدین سبک تغذیه خام خواری را برگزیده اند و در تلاشند فرزندانی با همین سبک تغذیه پرورش دهند؛ درحالی که چند سال پیش این موضوع در کشور هایی مثل انگلستان مسئله ساز شد و دولت این کشور اعلام کرد خام خواری به هیچ عنوان برای افراد زیر ۱۶ سال یعنی کودکان و نوجوانان در سن رشد مجاز نیست زیرا موجب اختلال رشد آن ها می شود و سلامتشان را به مخاطره می اندازد و طبق تحقیقات انجام شده شیوع بیماری آلزایمر و کمبود آهن در افراد خام گیاه خوار بیشتر از دیگران است. 

  

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.