دولت سیزدهم در شرایطی روی کار آمد که تحریمهای حوزه نفتی ایران به بیشترین میزان خود رسیده بود و تجارت نفت خام و گاز طبیعی در ایران با بن بست مواجه بود. با وجود چنین شرایطی، دولت تصمیم گرفت به جای مذاکره برای رفع تحریمها، به سمت خنثیسازی حداکثری تحریمها برود.
تکیه بر توان داخلی و دانش بنیانی کشور نقش مهمی در خنثی سازی تحریم ها ایفا کرد. به نحوی که رفع نیازهای صنعتی کشور در زمینه ی تجهیزات راهبردی برعهده ی دانش بنیان ها گذاشته شد. همزمان با اجرای طرح تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و قانون ترک تشریفات مناقصه، بسترسازی های لازم برای فعالیت دانش بنیان ها مهیا شد.
نتیجه ی تلاش های دولت در راستای خنثی سازی تحریم ها فارغ از نتیجه ی مذاکرات، ما را به رشد اقتصادی 8 درصدی در بهار سال جاری رساند. بر اساس گزارش بانک مرکزی و مرکز آمار ایران، رشد اقتصادی کشور با احتساب نفت در بهار امسال ۷.۹ درصد بوده است. این در حالی است که رشد اقتصادی در این بازه زمانی بدون احتساب نفت، ۶.۱ درصد برآورد میشود. همچنین طبق آمار مربوط به رشد اقتصادی تابستان 1402 نیز بخش نفت و گاز با رشد اقتصادی 25.6 درصدی در رتبه نخست بخشهای اقتصادی از نظر رشد اقتصادی قرار داشته است.
در ادامه نظرات مصطفی ناظمی را به عنوان یک کارشناس انرژی در خصوص رشد اقتصادی دو فصل اول سال جاری در شرایط تحریمی می خوانید.
ناظمی با اشاره به این موضوع که بخش زیادی از رشد اقتصادی دو فصل اول سال جاری را مدیون رشد صنعت نفت و گاز کشور هستیم، تصریح کرد: از ابتدای دولت سیزدهم، شاهد بودیم که دولت خودش را به نتیجه ی مذاکرات با غرب وابسته نکرد. به همین دلیل توانستیم از فرصت های موجود نهایت بهره برداری را داشته باشیم و از طریق بازارسازی برای فروش نفت خود به رشد اقتصادی خوبی در شرایط تحریمی برسیم.
وی ادامه داد: اگرچه در ابتدای دولت فعلی، تلاش هایی در راستای انجام مذاکرات با غرب صورت گرفت، اما همواره مسئولان دولتی اعلام می کردند که قصد ندارند سیاست هایشان را به نتیجه ی مذاکرات گره بزنند. این موضوع بسیار حائز اهمیت است.
به گفته ی این کارشناس انرژی، به اجرا گذاشتن سیاست هایی مستقل از نتیجه ی مذاکرات به ما این اجازه را داد که به بازاریابی و بازارسازی برای نفت بپردازیم و در شرایط تحریمی آن را بفروشیم.
ناظمی گفت: همزمان با برگزاری مذاکرات با غرب، تجار ایران و چین ملاقات هایی داشتند و این پیام به پکن از سوی تهران مخابره شد که یک حاکمیت محکم در تهران روی کار است و قرار نیست تمامی سیاست های کشور به نتیجه ی مذاکرات گره بخورد.
این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: اقدامات دولت فعلی در زمینه ی سیاسی و چشم ندوختن به نتیجه ی مذاکرات باعث شد که فرصت های پیش رو را ببینیم و از آن ها بهره برداری کنیم. تمامی این روندها بستر مناسب را برای فروش نفت کشور در شرایط تحریمی فراهم کرد.
ناظمی گفت: دولت قبلی کاملاً سیاست هایش را بر اساس نتیجه ی مذاکرات تنظیم می کرد. بدعهدی هایی هم در مقابل چینی ها داشتیم. کنار گذاشتن پکن از میادین پارس جنوبی و آزادگان این پیام را به طرف چینی داد که تهران شریک قابل اطمینانی نیست.
وی ادامه داد: دولت فعلی در وهله ی اول، اطمینانی در شرکای غیرغربی به وجود آورد که سیاست های تهران مستقل از نتیجه ی مذاکرات است. همچنین در دولت فعلی، مذاکرات در درجه ی دوم و سوم اهمیت قرار گرفتند و به این ترتیب، از طریق بازارسازی و بازاریابی های جدید توانستیم به فروش نفت خود بپردازیم و رشد اقتصادی خوبی را در دو فصل اول سال جاری رقم بزنیم.
وی تأکید کرد: تکیه بر توان داخلی و دانش بنیانی کشور در رسیدن ما به رشد اقتصادی مطلوب در دو فصل اول سال جاری اثرگذاری بالایی داشت. در دولت سیزدهم، طرح تولید بار اول به اجرا گذاشته شد که بستر مناسبی برای تولید محصولات دانش بنیانی ایجاد کرد. استفاده از تولیدات بار اول در صنایع نفت و گاز نه تنها به رفع نیازهای صنعتی کشور منجر شد بلکه بستر را برای صدور خدمات فنی و مهندسی مهیا کرد.
ناظمی گفت: توانی که در داخل با اتکا بر ظرفیت دانش بنیانی کشور به دست آوردیم، به ما کمک کرد تا در پالایشگاه های فراسرزمینی فعال شویم و با تجهیز آن ها از مزیت هایش سود ببریم.
نظر شما