با نزدیک شدن انتخابات، سوال بیشتر مردم این است که سرنوشت خود و جامعه را به دست چه کسی بسپاریم تا هم به وظیفه شرعی و هم به وظیفه ملی خود به وجه احسن آن عمل کرده باشیم.

شاخص‌های یک نماینده خوب چیست؟

یکی از اصلی ترین و مهمترین شاخص‌های رای دادن شناخت درست از کسی است که می‌خواهیم به او رای بدهیم، و به طوری عمل و انتخاب کرده باشیم که بهترین انتخاب و شایسته ترین فرد راهی مجلس بشود.

شاخص‌های یک نماینده خوب چیست؟

امیر جلیلی نژاد کارشناس مسائل سیاسی و فعال رسانه‌ای در گفتگو با تحریریه جوان قدس، در پاسخ این سوال که، شاخص‌های یک نماینده خوب چیست؟ گفت: شاید مهمترین شاخصه‌ای که می‌توان برای یک نماینده خوب تعریف کرد بحث شجاعت است، شجاعت باعث می‌شود که نماینده در برابر خیلی از فضاها و جریان‌ها و جو سازی‌ها که متاسفانه در فضای سیاسی ما باعث ایجاد جریان می‌شود، به اصطلاح فرد شخصیتی را رائه کند که تحت تاثیر این جوسازی‌هایکه با آن زیاد مواجه هستیم در این روزها قرار نگیرد.

جلیل نژاد همچنان چند شاخص دیگر از یک نماینده خوب را بیان کرد: یکی دیگر از شاخص‌های که برای یک نماینده می‌توان برشمرد پاک دستی است، پاک دستی از این نظر که باعث می‌شود نماینده مجلس اولا روند رفتنش در مجلس را بر مبنای دوختن یک کیسه برای بهره منفعت شخصی، یا بعضا باندی نچیند و از همه مهمتر پاک دستی و سلامت  اقتصادی خودش را، تحت تاثیر رشوه و بعضا حق‌السکوت که گاها مکمن در بین نمایندگان حقوقی بعضی از وزارت خانه‌ها برای ساکت نگهداشتن نماینده‌ها در مورد موضوعی یا سوالی مطرح است، این سلامت و پاک دستی باعث می‌شود که نماینده بتواند قانونی را تصویب کند که به نفع مردم و جامعه باشد.

جلیل نژاد بیان کرد: افراد با استفاده از کمبود قانون یا عدم نظارت بر قوانین و یا سو استفاده از قوانین مختلف، دست درازی می‌کنند به بحث‌های اقتصادی بلاخص بیت‌المال، توقع بزرگ مردم از نماینده‌ای که انتخاب می‌کنند که شاخصه  مبارزه با فساد را داشته باشد.

این کارشناس مسائل سیاسی همچنان افزود: یکی از شاخص‌های که یک نماینده داشته باشد محافظه کاری است گفت:  نماینده باید از حق مردم در موضوع تدوین یا نظارت بر اجرای قانون حتما این محافظه کاری را داشته باشد، و درگیر مصلحت سنجی‌های بعضا متناقض بین قوا نشوند. و هچنان نماینده باید یک نگاه کامل و جامع را در حوزه‌های مختلف داشته باشد و این لازمه‌اش بکار گیری و مشاوره با نخبگان و کارشناسان متخصص عالم و دلسوز هست.

یک نماینده باید تخصص و تجربه کافی داشته باشد تا به خوبی از مردم نمایندگی کند

مجتبی محمودی، فعال فرهنگی و رسانه‌ای در گفتگو با تحریریه جوان قدس، در پاسخ به شاخص‌های یک نماینده خوب گفت: رهبر معظم انقلاب بارها فرمودند و در فرمایشات حضرت امام هم جاهای مختلف بوده، اما وقتی همه را سر جمع کنیم به نظرم در تعهد، تقوا و تخصص می‌شود این‌ها را جمع کرد، بین حالا همه نکاتی که  حضرت آقا در مورد طهارت اقتصادی، پاک دستی، سلامت وغیره به نوعی نمادهای از مصادیق تعهد و تقوای، عدالت، عدالت‌ خواهی فرد است. اما از جهتی بحث تخصص قطعا خیلی مهمه یعنی یک نماینده که برود خانه ملت و نمایندگی کند از مردم، باید واجد شرایط در بعض موارد باشد و حداقل در زمینه‌های تخصص، تجربه، و بتواند بهترین تصمیمات را در کشور بگیرد، یکی از نقدهایکه به مجلس فعلی وارد است این است که ترکیب مجلس یک ترکیب اتفاقی است، و گاها در ۵۰درصد نمایندگان یک تخصص مشترک مثلا در کشاورزی دارند در آن دوره مجلس در این قسمت خوب عمل می‌کنند و نتیجه قابل قبول را هم می‌گیردند، یا در بخش‌های دیگر تخصص نمایندگان بیشتر است، بنابراین مهم است که نمایندها در زمینه‌های تخصص‌های لازم را داشته باشند و بتوانند از مردم نمایندگی کنند و کمیسونهای‌فعال و خوبی هم در مجلس داشته باشند.

محمودی در ادامه به پاسخ اینکه راه‌های شناخت این افراد توسط مردم چگونه باشد گفت: اولا همه چیز به خود افراد بر می‌گردد که خودش به حجت شرعی و ملی خود به درستی عمل کند و اصلح‌ترین فرد را پیدا و انتخاب کنیم، ما پیروان مکتب عدل و اختیار هستیم، اختیار به معنی اختر گزینی هست و انتخاب به معنی نخبه‌خواهی است، ما به دنبال این هستیم که حتما باید بهترین‌ها را انتخاب بکنیم و برای این امر خود فرد باید به این نتیجه برسد و تحقیق کند و اگر هم برایش ممکن نبود، می‌تواند به توصیه‌های افراد و گروه‌های مرجع که بالای آن اعتماد دارد و صداقت و سلامت آنها برای او محرض هست به راهنمایی آنها بهترین شخص را انتخاب کند.

این فعال فرهنگی و رسانه‌ای در پاسخ به اینکه خود نامزدها چقدر می‌توانند در تصمیم گیری درست مردم نقش داشته باشند گفت: قطعا بنظرم یک بخش جدی این قضیه به خود نامزدهای انتخابات برمی‌گردد که مرحله اول را  یعنی تایید تعیین صلاحیت رسیدند و در معرض رای مردم قرار گرفته اند که خیلی وظیفه مهمی دارند، یک عده نخواهند نروند دنبال خریدن رای مردم یا اغوای مخاطبان برای کسب آرا هستند. خلاصه اینکه سعی کنند از خودشان یک شناخت به مخاطب ارائه کنند و از تخریب دیگران و سیاه نمایی دیگران پرهیز کنند و ایجاد فضای مسموم که قطعا کمک کننده نیست به شناخت بیشتر مردم به بالا رفتن سرمایه اجتماعی مردم.

محمودی به چند نکته مهم دیگر نیز اشاره کرد و گفت: کاندیدها حواس شان باشند که قرار نیست برای رای گرفتن چهره انقلاب را بخراشند و مخدوش کنند، قرار نیست که دست‌آوردهای دوره‌های قبلی مجلس را نادیده بگیریم یا کلا نظام را نادیده بگیریم که بخواهیم خودمان را اثبات کنیم، قرار نیست با سیاه‌نمایی کردن به چشم مخاطب جا باز کنیم و دیده شویم، هنر یک کاندیدای خوب این است که بدون تخریب دیگران یا فضای مدیریت کشور را کاملا ناسالم جلوه بدهند، با نقدهای منصفانه و سازنده راه‌کار بدهند و با رویکرد ایجادی خودش را اثبات کند.

این فعال فرهنگی و رسانه‌ای در پایان گفت: متاسفانه بعضی از کاندیدان به تک رای دادن مردم را تشویق می‌کنند، این از نظر شرعی کار درستی نیست و از نظر اخلاقی کاملا کار غیر اخلاقی است، که فقط بگویند که به من رای بدهید ولاغیر این قطعا مخاطب را دعوت به خیر نکرده است و برای مصالح جامعه، کشور، مردم و مجلس قدم برنداشته، هیچ‌کدام از بزرگان و علمای ما تبلیغ و تاکید به تک رای دادن نکردند، مردم تلاش کنند که برای اینکه بهترین‌ها را انتخاب کنند، بعد ممکن کسانی رای بیاورند که اصلا لیاقت چنین جایگاهی را نداشته باشند، اگر مردم آگاهانه انتخاب نکنند.

کسی را به عنوان نماینده انتخاب کنیم لیاقت این جایگاه را داشته باشد

غلامرضا بنی‌اسدی کارشناس مسائل سیاسی در مورد شاخص‌های یک نماینده خوب و راه‌های شناخت آن توسط مردم به تحریریه جوان قدس گفت: کلمه خوب یک مفهوم گسترده است باید در نظر بگیریم متناسب با جایگاه و شأن که می‌خواهد به آن برسد، این خوبی باورمند صاحب این ملاک‌ها باشد، ما بحث اهلیت را داریم چنان که آیه قرآن و حکم خداست که امانت را به اهل آن بسپاریم، نامزد خوب، نماینده خوب باید دارای اهلیت و امانتدار رای مردم باشد و توانمند برای محقق کردن شرایط بهتر برای زندگی مردم در خودش بارور کند.

او در ادامه افزود: ما تجربه خیلی‌ها را داشتیم که خودشان را با اداعا و  بهترین می‌دانستند اما ناکام بودند، ما باید بگردیم دنبال کسانی که این اهلیت را داشته باشد ما سرنوشت امروز و فردای ایران، و خون شهیدان ایران اسلامی را بدست شان بسپاریم، دست‌های توانای داشته باشند اندیشه‌های باروری داشته باشند، دیدهای کلان داشته باشند به افق‌های که باید به روی مردم گشوده شود حق مردم زندگی سخت نیست، زندگی مومنانه است حق مردم این است که امروزشان از دیروزشان بهتر و فردای شان از امروز شرایط بهتری داشته باشد، مراقب باشیم که کسانی را انتخاب کنیم که مارا از این کوچه‌های تنگ عبور بدهد به سمت دروازه‌های پیشرفت.

وی گفت: آدم‌های بیشتر حرف می‌زنند، کمتر عمل می‌کنند آدم‌های که حرمت دیگران را نگه نمی‌دارند قطعا حرمت مردم و جایگاه را هم لحاظ نخواهند کرد. آدم‌ها را نه از روایت دیگران در باره آنها که از گزاره‌ها و سخنان آنان که در مورد دیگران می‌گویند می‌شود شناخت. روایت داریم از امام رضا(ع) کسانی که کاه دیگران را کوه و کوه خودشان را کاه می‌دانند، این افراد نمی‌توانند که در تراز نمایندگی مجلس انقلابی و مجلس ایران حضور داشته باشند.

بنی‌اسدی در پایان گفت: مردم با رصد کردن می‌توانند افرادی را گزینش کنند، آدم‌های که خیلی بهتر از گزینش‌های قبلی باشند، کارنامه نامزدها مشخص است باتوجه به سخن رهبر معظم انقلاب که گفتند(افردای که وارد میدان انتخابات شده‌اند از بدخلاقی و بددهنی و توهین و تهمت به دیگران در تبلیغات و فضای مجازی، از سیاه‌نمایی و بیان مطالب دروغ و خلاف واقع برای جلب نظر مردم اجتناب کنند) دلیل که ایشان گفتند خیلی جالب است، چرا که این کارها باعث سلب برکت و عنایت الهی می‌شود، اگر ما تا اینجا آمده‌ایم از برکت وعنایت الهی بوده.

خدابخش حکیمی- تحریریه جوان قدس   

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.