در آستانه ماه مبارک رمضان با حضور حجت الاسلام والمسلمین محمدی عراقی مسئول دفتر مقام معظم رهبری در قم، نسخه ۴ نرم افزار جامع تفاسیر نور رونمایی می‌شود.

رونمایی از نسخه ۴ نرم‌افزار جامع تفاسیر نور

به گزارش قدس آنلاین، حجت الاسلام والمسلمین تقی آسمانی در نشست خبری رونمایی از چهارمین نسخه نرم افزار «جامع تفاسیر نور» به عنوان جامع‌ترین دانشنامه قرآن پژوهی هوشمند که در سالن جلسات مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور برگزار شد، اظهار کرد: برنامه جامع تفاسیر، مهم‌ترین و فاخرترین برنامه مرکز تحقیقات علوم اسلامی نور است.

وی با اشاره به اینکه نسخه اولیه این تفسیر در سال ۱۳۷۶ رونمایی شد، مطرح کرد: مهم‌ترین نرم افزار پژوهشی مرکز در عرصه قرآن کریم برنامه جامع تفاسیر نور است.

مدیر گروه قرآن مرکز نور با بیان اینکه این برنامه فعالیت‌های قرآنی را برای پژوهشگران تسهیل می‌کند، عنوان کرد: با استفاده از این نرم افزار معارف قرآن کریم به جامعه و پژوهشگران معرفی خواهد شد. وی با اشاره به اینکه سومین نسخه این نرم افزار در سال ۱۳۹۲ رونمایی شده است، خاطرنشان کرد: علت فاصله ۱۰ ساله میان دو نسخه تغییر سکوها و دیتاهای مرکز بوده است.

آسمانی با بیان اینکه در این فاصله دانشنامه علوم قرآنی را تولید کردیم، تصریح کرد: در سال ۱۳۹۶ نیز سکوی عرضه خود را تغییر دادیم و پایگاه عرضه خود را در بستر اینترنت قرار دادیم. وی با اشاره به اینکه تولید اپلیکیشن قرآن نور نیز در سال ۱۴۰۰ انجام شد، یادآور شد: تمام محتواهای پایگاه قرآن نور را در اپلیکیشن قرار دادیم ولی هیچ‌کدام نمی‌توانند کاربرد نرم افزاری داشته باشند.

مدیر گروه قرآن مرکز نور با بیان اینکه افزایش تحقیقات و پژوهش‌ها موجب احساس نیاز برای تولید نسخه چهارم این نرم افزار شد، ابراز کرد: تمام نرم افزارهای مرکز تنها یک ورودی داشته و از یک طریق اقدامات دنبال می‌شود. وی با اشاره به اینکه بسیاری از امکانات نرم افزار در نسخه‌های پیشین مغفول مانده بود، بیان کرد: این موضوع موجب شد به سمت کتابخانه جامع استاندارد حرکت کنیم.

آسمانی با بیان اینکه ۴۹۶ عنوان کتاب منابع نسخه سوم نرم افزار بودند، اظهار کرد: در این نسخه توانستیم از بیش از ۹۰۰ عنوان کتاب تفسیری را به عنوان منابع استفاده کنیم. وی با اشاره به اینکه نگاه ما کاملا فرا مذهبی بوده است، مطرح کرد: از کتب قوی و معتبر اهل سنت نیز در تولید این نرم افزار بهره‌مند شدیم.

مدیر گروه قرآن مرکز نور با بیان اینکه تفاسیر مختلف در این نرم افزار جداسازی شده است، عنوان کرد: ۱۳۷ عنوان ترجمه به ۳۳ زبان زنده دنیا در این نرم افزار وجود دارد. وی با اشاره به اینکه تمام این موارد در پایگاه و اپلیکیشن قرآنی اضافه خواهد شد، خاطرنشان کرد: دانشنامه این برنامه نیز در کنار و ذیل کتاب آمده است.

آسمانی اضافه کرد: در بخش دانشنامه با انتخاب هر آیه می‌توانید به احادیث شیعی و غیر شیعی مرتبط با آن آیه نیز دسترسی پیدا کنید. وی با بیان اینکه ۴ ترجمه گویا در این نرم افزار وجود دارد، تصریح کرد: همچنین در بخش دانشنامه با انتخاب یک آیه می‌توانید شبیه‌ترین آیات به آیه مذکور را نیز جست‌وجو کنید.

مدیر گروه قرآن مرکز نور افزود: در این نرم افزار راه‌های مختلفی در نظر گرفته شده است تا تمام قرآن پژوهان بتوانند به آسانی از آن بهره‌مند شوند.

در ادامه نیز حجت الاسلام والمسلمین مسیح توحیدی مدیر اداره نصوص دینی مرکز نور با اشاره به اینکه عربی بودن قرآن کریم یکی از ویژگی‌های برجسته این کتاب است، یادآور شد: خداوند در قرآن کریم نیز به این موضوع اشاره داشته است. وی با بیان اینکه کلام عربی، فصیح، بین و آشکار است، ابراز کرد: خداوند نیز از این بستر برای معرفی مفاهیم الهی استفاده کرده است.

مدیر اداره نصوص دینی مرکز نور با اشاره به اینکه در نسخه چهارم توجه ویژه‌ای به الفاظ قرآن کریم شده است، بیان کرد: بیش از ۱۶ هزار واژه غیر تکراری قرآن کریم در این نرم افزار به کاربر ارائه شده است. وی با بیان اینکه مفاهیم این واژگان در منابع به کاربران ارائه می‌شود، اظهار کرد: بیش از ۱۷ برچسبی که برای واژگان می‌توان از آن‌ها استفاده کرد در این نرم افزار مشخص شده است.

توحیدی با اشاره به اینکه کاربر می‌تواند بر اساس این برچسب‌ها جست‌وجو داشته باشد، مطرح کرد: حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار برچسب صرفی در کلمات قرآن کریم قرار دادیم که بر اساس آن کاربران می‌توانند جست‌وجو داشته باشند. وی با بیان اینکه ساختار ادبی زبان‌ها دارای ویژگی‌هایی است، عنوان کرد: روابط نحوی میان واژگان قرآن کریم در این نرم افزار ارائه شده است.

مدیر اداره نصوص دینی مرکز نور با اشاره به اینکه به معادل‌های فارسی در ترجمه‌های قرآن کریم توجه شده است، خاطرنشان کرد: بیش از ۷۰ ترجمه فارسی در این قرآن کریم قرار دارد و این انتخاب برای مخاطبین است که هر کلمه در آیه را با تفاسیر مختلف بررسی کند. وی با بیان اینکه ارتباط آیات از زوایای لفظی مورد توجه قرار گرفته است، تصریح کرد: به تشابه لفظی کلمات در آیات قرآن کریم در این نرم افزار پرداخته شده است.

توحیدی با اشاره به اینکه کلمات مشابه از نظر رشته‌ای و ریشه‌ای نسبت سنجی شده‌اند، یادآور شد: به الفاظ قرآن کریم به عنوان بستری برای انتقال مفاهیم به قرآن کریم به صورت ویژه پرداخته‌ایم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.