سامانه املاک و اسکان به عنوان ابزاری برای ساماندهی امور در حوزه مسکن مطرح است. تکمیل و راه اندازی این سامانه برعهده وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته است. اما واقعیت این است که تکمیل این سامانه همکاری دستگاهها و وزارتخانه های مختلف را می طلبد. به طور مثال، بر اساس قانون، سازمان ثبت احوال موظف است همکاری لازم را با سامانه املاک و اسکان داشته باشد و اطلاعات خود را در ارتباط با خانوارها در اختیار سامانه قرار دهد.
شواهد نشان می دهد که تا امروز سازمان ثبت احوال به وظیفه قانونی خود در زمینه همکاری با سامانه املاک و اسکان عمل نکرده است. سامانه خانوار جزو مهمترین سامانه های کشور است که اطلاعات خانوارها را در اختیار دارد. به زعم بسیاری، عدم اتصال این سامانه به سامانه املاک و اسکان عملاً به معنای عقیم ماندن سامانه مورد بحث است.
سازمان ثبت احوال اعلام می کند به لحاظ امنیت اطلاعات نمیتواند سامانه خانوار را به سامانه املاک و اسکان متصل کند. در حالی که به زعم کارشناسان، دستگاه هایی که مسئولیت تأمین امنیت سامانه ها را برعهده دارند، باید در اسرع وقت این اطمینان خاطر را ایجاد کنند و سامانه مورد بحث به سامان املاک و اسکان متصل شود.
سامانه املاک و اسکان یک ضرورت حاکمیتی است و به منظور سیاستگذاری صحیح در حوزه مسکن باید تکمیل و راه اندازی شود. تعیین تکلیف احتکار و سوداگری در حوزه مسکن در گروی در اختیارداشتن اطلاعات متقن است که از طریق سامانه املاک و اسکان به دست می آید.
نظرات مصطفی پوردهقان، نماینده اردکان در مجلس را در خصوص لزوم راه اندازی سامانه املاک و اسکان و همراهی همه دستگاه ها با آن در ادامه می خوانید.
پوردهقان در ارتباط با لزوم راه اندازی سامانه املاک و اسکان و کمکی که میتواند به حل و فصل مشکلات در حوزه مسکن بکند، تصریح کرد: وقتی صحبت از دولت الکترونیک می شود، در همه عرصه ها این موضوع مطرح است. در زمینه های مالیات، صدور مجوزها، مسکن و... باید به سمت الکترونیک شدن و استفاده از سامانه ها گام برداریم.
وی ادامه داد: لازم است تمام نهادهای دولتی به سمت استفاده از بسترهای الکترونیک بروند و زیرساخت های لازم برای این امر در کشور فراهم شود. در سازوکارهای سنتی نیاز به مراجعه حضوری افراد به ادارات مختلف بود که وقت زیادی هدر می رفت. در روندهای نوین الکترونیک، همه چیز در بستر اینترنت و سامانه ها انجام می شود و در وقت صرفه جویی میشود.
این نماینده مجلس گفت: هدف این است که در تمامی حوزه ها شفافیت ایجاد شود و دولت در فضای شیشه ای و شفاف عمل کند. لازمه این امر الکترونیک شدن امور و استفاده از سامانه هاست. در همین راستا، در مجلس مصوب شد که سامانه املاک و اسکان به منظور جمع آوری اطلاعات افراد به لحاظ سکونت و مالکیت جمع آوری شود. به نحوی که امکان سیاست گذاریهای صحیح و دقیق در حوزه مسکن بر اساس داده های متقن به وجود بیاید.
پوردهقان گفت: در حوزه مسکن مسائل مختلف اعم از عرضهکننده و متقاضی، واسطه، ملک، موجر، مستأجر، مالک، خریدار و... وجود دارد که تمامی این موارد نیاز به ساماندهی دارد. نیاز است بازیگران حوزه مسکن اعم از شهرداریها، نظام مهندسی و... به سامانهای متصل باشند و اطلاعات لازم را برای تصمیم گیری و اقدام در دست داشته باشند.
وی ادامه داد: راهکار مقابله با بسیاری از واسطهگریها، رانتها، فعالیتهای زیرزمینی و غیررسمی همین سامانه املاک و اسکان است. با توجه به این مزیتهایی که برای سامانه املاک و اسکان مطرح شد، نیاز است وزارت راه و شهرسازی اهتمام لازم را در راستای تکمیل و راهاندازی سامانه مورد بحث داشته باشد.
این نماینده مجلس گفت: مجلس خطاب به وزیر راه و شهرسازی مطرح کرده که مجلس با شدت میزان جدیت این وزارتخانه را برای تکمیل و راه اندازی سامانه املاک و اسکان رصد میکند. به آقای عارف هم گفته ایم که میزان جدیت بقیه دستگاه ها را برای همکاری با تکمیل این سامانه زیر نظر داریم. حتماً این طور است که وزیر کشور به عنوان کسی که سازمان ثبت احوال زیر نظرش است، باید در راستای پیوستن سامانه خانوار این سازمان به سامانه املاک و اسکان اهتمام جدی داشته باشد.
وی ادامه داد: در بازدیدی که از زیرساختهای اینترنت داشتیم، به وزیر ارتباطات تأکید ویژه کردیم که پهنه های باند مناسب در اختیار سازمان راه و شهرسازی برای راه اندازی سامانه املاک و اسکان قرار بگیرد. نیاز است سرعت کار را افزایش دهیم و به سرعت به سمت تکمیل و راهاندازی سامانه املاک و اسکان برویم. البته نباید کیفیت را فدای کمیت کنیم. موضوع زیرساختها و امنیت مهم است و باید مدنظر باشد.
پوردهقان در مورد این موضوع که سازمان ثبت احوال موضوع امنیت اطلاعات را مطرح میک ند و تا الان سامانه خانوار را به سامانه املاک و اسکان متصل نکرده است، تصریح کرد: مسائل امنیتی باید مدنظر قرار بگیرد و امنیت شبکه و اطلاعات تضمین شود. اما باید مراقبت کنیم که سازمانها به دنبال حفظ اختیارات و مأموریت های سنتی خودشان نباشند و امنیت را به عنوان یک بهانه مطرح نکنند..
نظر شما