ایالات متحده در تحلیل تحولات منطقه‌ای و نقش جمهوری اسلامی ایران در بحران‌های خاورمیانه دچار اشتباه محاسباتی سختی زیادی شده است.

قدرت نرم ایران؛ عامل به هم‌ریختن محاسبات آمریکا در خاورمیانه
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

ایالات متحده در تحلیل تحولات منطقه‌ای و نقش جمهوری اسلامی ایران در بحران‌های خاورمیانه دچار اشتباه محاسباتی سختی زیادی شده است. یکی از بزرگ‌ترین ایرادات این کشور، این است که گروه‌های مقاومت مانند انصارالله یمن، حزب‌الله لبنان و نیروهای مقاومت عراق را وابسته به ایران می‌داند. این تحلیل نادرست باعث شده تا آمریکا نتواند به درستی تحولات منطقه را درک کند و در بسیاری از مواقع در مقابل این گروه‌ها و ایران ناتوان باقی بماند. در حالی که ایران همواره بر این موضوع تأکید دارد که از گروه‌های مقاومتی حمایت می‌کند، اما این حمایت را نه در راستای وابستگی، بلکه به‌عنوان بخشی از همبستگی اسلامی و دفاع از حقوق ملت‌های مظلوم می‌داند وآن را از هرگونه وابستگی مستقیم به ایران جدا کرده‌اند. این تحلیل‌های اشتباه از سوی آمریکا تنها به پیچیدگی اوضاع منطقه افزوده و تصویری نادرست از واقعیت‌ها ایجاد کرده است.

قدرت نرم اثرگذار ایران

در مقابل کشورهای غربی و برخی از دولت‌های منطقه، گروه‌های مقاومتی همچون حزب‌الله، انصارالله و حشد الشعبی را نیروهای نیابتی ایران می‌خوانند، در حالی که جمهوری اسلامی ایران بارها تصریح کرده است که این گروه‌ها، بازیگرانی مستقل با منافع مشترک با ایران هستند.

در حال حاضر، ایالات متحده به‌خوبی متوجه شده است که محاسبات جمهوری اسلامی ایران در منطقه از دقت و هوشمندی بالایی برخوردار است، با این حال آمریکا در تغییر و یا دستکاری این محاسبات ناتوان بوده است. پس از عملیات ۷ اکتبر ۲۰۲۴، ایران رسماً حمایت خود از محور مقاومت در فلسطین را اعلام کرد که در پی آن گروه‌های مختلف در منطقه همچون انصارالله یمن و حزب‌الله لبنان به‌طور هماهنگ حملات موشکی و پهبادی علیه رژیم صهیونیستی انجام دادند.

این تحولات نشان می‌دهند که قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران تا چه حد می‌تواند تاثیرگذار باشد و محاسبات راهبردی دشمن را درهم بریزد. هافینگتون پست در مقاله‌ای خطاب به مقامات کاخ سفید نوشته است: اگر قدرت نرم ما بیشتر از ایران است، چرا مردم در خاورمیانه به ایران علاقه‌مند هستند و در همان حال علیه آمریکا برخاسته‌اند؟ در حالی که برخی رسانه‌های غربی و عبری‌زبان در تلاشند تا گروه‌های مقاومت منطقه را وابسته به ایران نشان دهند، مقامات جمهوری اسلامی ایران همواره بر استقلال این گروه‌ها و مبارزات آنها تاکید کرده‌اند. به‌ویژه در ساعات اولیه عملیات طوفان الاقصی از سوی حماس در غزه، گروه‌های مقاومت همچون انصارالله یمن و حزب‌الله لبنان با انجام حملات هماهنگ به رژیم صهیونیستی، تضعیف و فلج کردن اقتصاد این رژیم را در دستور کار قرار دادند.

در همین راستا، کشورهای غربی و مقامات کاخ سفید بارها تلاش کرده‌اند تا ایران را مسئول اصلی این تحولات معرفی کنند. این در حالی است که تحولات اخیر نشان می‌دهد که بسیاری از کشورهای عربی و مسلمان به‌ویژه در خاورمیانه به‌خوبی به رفتار دوگانه آمریکا و حمایت آن از رژیم صهیونیستی آگاه شده‌اند. آنچه در این میان اهمیت دارد، این است که جمهوری اسلامی ایران همواره بر سیاست‌های مستقل خود در حمایت از مقاومت و مقابله با استکبار جهانی تأکید کرده است.

آمریکا در تلاش است تا از طریق فشارهای سیاسی و رسانه‌ای، ایران را مسئول تمامی بحران‌های منطقه‌ای معرفی کند. این در حالی است که گروه‌های مقاومت همچون انصارالله یمن و حزب‌الله لبنان بارها اعلام کرده‌اند که فعالیت‌های خود را بر اساس اصول اعتقادی و مبارزه با رژیم‌های اشغالگر انجام می‌دهند و هیچ وابستگی به جمهوری اسلامی ایران ندارند.

با این حال واشنگتن در شرایط کنونی به‌ویژه پس از تنش‌های اخیر در منطقه، قادر به آغاز جنگی جدید با ایران نیست، به‌طور غیرمستقیم تهدیداتی را مطرح می‌کند تا در مذاکرات آتی از موضع ضعف ظاهر نشود. مقامات کاخ سفید تلاش دارند تا این تهدیدات را به‌گونه‌ای مطرح کنند که فشارهای سیاسی به ایران وارد شود، اما به‌طور همزمان از ضعف‌های خود در قبال این تهدیدات پنهان شوند.

در این میان، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، بنیامین نتانیاهو، در سفر اخیر خود به مجارستان، از شکست دادن آنچه که «محور تروریسم و نیروهای نیابتی ایران» نامید، سخن گفت. این در حالی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی در پاسخ به این اتهامات، رژیم صهیونیستی را نیروی نیابتی غرب در منطقه خوانده و تأکید کرده‌اند که این رژیم با حمایت مستقیم قدرت‌های استعماری در منطقه حضور دارد و مأموریت آن، سرکوب ملت‌های مسلمان و تثبیت سلطه استعمار غرب در منطقه است.

تحلیل‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی نشان می‌دهند که رژیم صهیونیستی و دیگر قدرت‌های استعماری در تلاشند تا با ایجاد اختلافات فرقه‌ای، قومی و سیاسی میان کشورهای اسلامی، مانع از شکل‌گیری یک جبهه متحد اسلامی شوند. در این راستا، مقاومت اسلامی نه‌تنها به‌عنوان ابزاری برای دفاع از هویت اسلامی بلکه به‌عنوان راهبردی اساسی برای مقابله با استعمار و سلطه‌طلبی‌های غرب عمل کرده است.

جمهوری اسلامی ایران با حمایت از این جنبش‌ها، نقش محوری در شکل‌دهی به جبهه مقاومت ایفا کرده است. به‌طور کلی، مقاومت در برابر سلطه‌طلبی‌های غرب، از انقلاب اسلامی ایران آغاز شده و امروز در فلسطین، لبنان، یمن و سایر نقاط جهان اسلام به عنوان نماد ایستادگی در برابر قدرت‌های سلطه‌گر شناخته می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha