این جلسه با حضور مسئولان دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) و نمایندگانی از دبیرخانه شورای خدمت علمی آستان قدس رضوی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیمارستان فوق تخصصی رضوی، مؤسسه تربیتبدنی آستان قدس رضوی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه فردوسی مشهد، برگزار شد.
همایش «علوم و فناوریهای سلامت در آستان قدس رضوی»، با هدف تبیین و تدوین نقشه راه علمی و عملیاتی علوم و فناوریهای سلامت در آستان قدس رضوی و به منظور برگزاری هر چه موثرتر این همایش، با حضور سازمانهای نقشآفرین در زیستبوم سلامت و علوم زیستی کشور تشکیل شد.
سلامت در حرم مطهر، پدیدهای فراتر از درمان
در ابتدای این جلسه، دکتر محمدعلی خلیلزاده، مشاور علمی سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، با اشاره به سوابق اقدامات راهبردی آستان قدس در حوزه سلامت، از جمله تأسیس بیمارستان رضوی، ایجاد فوریتهای پزشکی در ایام بحران کرونا و فعالیت دارالشفا، بر ضرورت نگاه آیندهنگرانه و فناورانه به موضوع سلامت، در حرم مطهر رضوی، تأکید کرد.
فرصتی برای انسجام مجموعههای فعال در حوزه مهندسی پزشکی
دکتر قاسم صادقی بجستانی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع)، نیز در ادامه با اشاره به ظرفیتهای تخصصی این دانشگاه در حوزه فناوریهای سلامت، به دعوت از پدر علم مهندسی پزشکی ایران، دکتر هاشمی گلپایگانی اشاره و حضور و سخنرانی کلیدی ایشان در همایش را، فرصت خوبی برای انسجام مجموعههای فعال در حیطه مهندسی پزشکی شهر، اعلام کرد.
سطوح کلان راهبردی حوزه سلامت
در این جلسه، حوزه سلامت بهعنوان موضوعی چند بعدی بررسی شد که از سطوح کلان راهبردی تا مسائل کاربردی مانند «سلامت روان مجاورین»، «پایش سلامت هوشمند در ورودیهای حرم»، «کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص و درمان»، «بهداشت دهان و دندان زائران کودک»، «استفاده از فناوریهای پوشیدنی»، و حتی «تولید مواد غذایی سالم زائرمحور» را در بر میگیرد.
همچنین پیشنهادهایی در خصوص برگزاری رویدادهای نوآورانه نظیر ایدهشو سلامت، راهاندازی رشته پزشکی در دانشگاه امام رضا(ع)، طراحی الگوریتمهای شبیهساز رفتار جمعیتی در مناسبتهای مذهبی، توسعه همکاری با ایرانیان متخصص خارج از کشور و... مطرح شد.
حرم مطهر؛ بستر سلامت ملی با نگاه جهانی
در ادامه جلسه، شرکتکنندگان بر این نکته تأکید کردند که سلامت در حرم مطهر رضوی، به دلیل گستردگی مخاطبان و تأثیرگذاری ملی و فراملی آن، نیازمند ساختاری منسجم، فناوریمحور و آیندهنگر است.
به گفته حاضران، ابعاد سلامت در آستان قدس از درمان و آموزش گرفته تا فناوری، معنویت، سبک زندگی سالم، و حتی اقتصاد سلامت را شامل میشود.
نگاه به سلامت در این ساختار، تنها از منظر پزشکی نیست بلکه شامل مدیریت بحران، پشتیبانی اجتماعی، و زیستبوم خادمان نیز هست.
در حاشیه این نشست نیز، بر ضرورت جلب مشارکت فکری از طریق فراخوان ایدههای نوآورانه با محوریت «سلامت زائر و خادم» تأکید و پیشنهاد شد تا سندی جامع با عنوان «نظام مسائل و موضوعات علوم و فناوریهای سلامت در آستان قدس رضوی»، با مشارکت دانشگاهها و نهادهای اجرایی، تدوین شود.
گامی بهسوی الگوی ایرانی اسلامی سلامت در اماکن مقدس
برگزاری این جلسه، آغازی برای حرکتی بزرگ در جهت تعریف الگویی بومی و الهامبخش از سلامت مبتنی بر فناوری، اعتقاد و عدالت بود، الگویی که میتواند نه تنها برای آستان قدس، بلکه برای سایر اماکن مقدس کشور و منطقه نیز بهعنوان یک مدل موفق، معرفی شود.
نظر شما