حجت‌الاسلام شجاع شهابی‌نژاد گفت: امروز دختران ایران اسلامی با کسب فضیلت و دانش می‌توانند برای دختران مسلمان به‌عنوان الگویی حیاتی در رشد و تعالی فردی و اجتماعی مطرح شوند.

حضرت معصومه(س) الگویی بی‌بدیل برای زنان و دختران مسلمان هستند
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

حجت‌الاسلام شجاع شهابی‌نژاد امام جمعه کشکوئیه ضمن تبریک ولادت بانوی کرامت حضرت معصومه(س) به بررسی نقش حضرت فاطمه معصومه(س) به عنوان الگویی بی‌بدیل برای زنان و دختران مسلمان پرداخت و با اشاره به فضایل علمی و معنوی این بانوی بزرگوار، تأکید کرد: سیره و منش حضرت معصومه(س) نه‌تنها در عصر خود، بلکه در دوران معاصر نیز راهگشای زندگی فردی و اجتماعی زنان است. در ادامه نظر شما را به مصاحبه با امام جمعه کشکوئیه در زمینه نقش حضرت معصومه(س) به عنوان الگوی زنان و دختران مسلمان جلب می‌کنیم:

حضرت معصومه (س) به عنوان یکی از بانوان برجسته خاندان امامت، چه نقشی در ترویج معارف اسلامی و مذهب تشیع داشته اند؟

برای اینکه به نقش ایشان در ترویج اسلام ناب برسم، که اسلام ناب هم تجلی آن در شیعه ۱۲ امامی است. لازم است نقش ایشان را در چند شاخه بررسی کنیم. یکی از مواردی که می توان مطرح کرد اقدامات علمی ایشان است. برای اینکه تصویر شفاف تری در این قضیه داشته باشیم، باید به این نکته توجه کنیم که دورانی که حضرت معصومه در آن زندگی می کرد از برخی جهات بسیار شبیه زمان ما بود. به دلیل اینکه شبهات فراوانی در جامعه بر علیه اسلام مخصوصا تشیع وجود داشت، یعنی سیاست حاکمان عباسی بر این بود که کتاب های غیر اسلامی فلسفی، کلامی و منطقی را با هدف تضعیف اسلام ترجمه و منتشر می کردند و طبیعتا سوالات فراوانی هم در این باره مطرح می شد.

در نتیجه مردم باید برای پاسخگویی، به عالمان خود و به ائمه هدی (ع) رجوع می کردند. آن زمان مصادف بود با امامت امام موسی کاظم(ع) که در بسیاری مواقع در زندان های حاکمان عباسی بود و برخی منابع طول مدت زندانی بودن ایشان را تا ۱۴ سال روایت کرده اند.

بر اساس روایات و منابع معتبر، چه فضایل و کراماتی برای حضرت فاطمه معصومه (س) ذکر شده است؟ و چگونه می‌توان این ویژگی‌ها را الگویی برای دختران امروز قرار داد؟

از وجود مبارک امام هشتم علی‌بن‌موسی‌الرضا (سلام الله علیهما) نقل شده که، خواهر ما فاطمه معصومه در قم مدفون است و هر کس این بانو را زیارت کند بهشت برای او است و هم چنین از امام جواد(ع) روایت شده که فرمود؛ عمّه من فاطمه معصومه(س) در قم مدفون است و هر کس آن حضرت را زیارت کند بهشت برای او است.

و یا تعبیر بی بدیل «یا فاطمة إشفَعی لیّ فی‌الجنة فإن لَکِ عِندَ الله شأناً من الشأن»، که از امام رضا(ع) نقل شده و در زیارت حضرت معصومه(سلام الله علیها) آمده است، نشان دهنده عظمت معنوی این بانوی بزرگوار می‌باشد زیرا این تعبیری است که با غیر معصوم سازگار نیست.

همه این امور نشان می‌دهد که حضرت فاطمه معصومه(س) به چنان جایگاهی رسیده است که امام هشتم و امام نهم(سلام الله علیهما) هم ترغیب کرده‌اند که آن حضرت را زیارت کنید به نحوی که وجود مبارک امام رضا (ع) زیارتنامه خاصی مقرر کرده است و هم در این زیارتنامه جمله‌هایی را مورد استفاده قرار داده که نشانه اوج مقام و منزلت والای حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) است.

امروز دختران ایران اسلامی با کسب فضیلت و دانش می‌توانند برای دختران مسلمان به‌عنوان الگویی حیاتی در رشد و تعالی فردی و اجتماعی مطرح شوند. این امر از آن جهت اهمیت دارد که جوامع غربی با رویکرد مشغول‌سازی دختران به امور سطحی، سعی در منحرف کردن آنان از مسیر تعالی دارند، این جوامع با ترویج پرداختن افراطی و همه‌جانبه به مادیات، آرایش، زیبایی، تجملات، هواهای نفسانی و عیش و نوش، درصدد دور کردن دختران از اخلاقیات، عواطف انسانی، حیا و عفاف هستند. همچنین، این رویکرد موجب غفلت از علم‌آموزی و کسب دانش مفید در زندگی می‌شود.

حضرت معصومه(س) می‌تواند به عنوان الگوی بی نظیر در مولفه علم آموزی مورد نظر قرار گیرد، احادیثی که از کریمه خاندان عصمت و طهارت حضرت معصومه(ع) رسیده است از مقام و منزلت برجسته آن حضرت در دانش وفضیلت حکایت می کند اما اگر هیچ یک از احادیث هم نبود تنها یک جمله امام رضا(ع) در زیارت نامه حضرت معصومه(س) برای آگاهی جامعه دختران ایرانی از شأن و منزلت آن حضرت نزد خدای بزرگوار کفایت می‌کرد آن جا که می فرماید: «همانا برای شما نزد خداوند مقام بسیار والائی است».

با توجه به چالش‌های امروز جامعه در حوزه زنان و دختران، چگونه میتوان از شخصیت حضرت معصومه (س) برای ارتقای جایگاه دختران در خانواده و جامعه استفاده کرد؟

شاید این سؤال برای نسل امروز به وجود آید که افرادی چون حضرت فاطمه‌ معصومه(س) قرن‌ها قبل می‌زیسته‌اند و شرایط زندگی زن در آن دوران با امروز کاملاً متفاوت بوده‌است؛ پس این افراد نمی‌توانند الگوی نسل جوان امروزی باشند که در پاسخ می‌توان گفت این بانوی نمونه، دختر امام موسی‌کاظم، دارای ویژگی‌هایی است که هر زنی که به آن معتقد باشد و عمل کند در هر زمانی می‌تواند به کمال مطلوب انسانی برسد و به آرامش دنیایی و آخرتی دست یابد، این تلقی و تصور اشتباهی است که اسلام و سیره معصومین(ع) را منحصر به همان اعصار نخستین و دوران حیات آن‌ها بدانیم و حال آن که همه‌ زوایای سیره زندگی اهل بیت(ع) برای همه ما سرشار از درس‌های سعادت در دنیا و آخرت است.

عفاف و حجاب در سیره حضرت معصومه(س) یک الگو برای زندگی سالم و سازنده است و در عصر حاضر که متأسفانه شاهد روابط اجتماعی بی‌پرده و اختلاط زن و مرد هستیم، رعایت عفاف و حفظ حیا بی‌گمان تأثیر مثبتی در روند زندگی همه ما بر جای می‌گذارد.

حضرت معصومه(س) با توجه به احادیثی که از پدران بزرگوار خود درباره‌ قداست قم شنیده بودند، موقعی که بیماری بر ایشان غلبه کرد از همراهان خود خواستند تا ایشان را به قم ببرند؛ لذا این ژرف‌نگری و آینده‌نگری ایشان باعث رونق افزون‌تر شهرمقدس قم شد، شاید اگر حضرت به این شهر نقل مکان نمی‌کردند قم تا این میزان تقدس نمی‌یافت.

حضرت معصومه(س) با توجه به دانشی که داشتند می‌دانستند قم در آینده مرکزیت بسیار بالایی پیدا می‌کند و پایگاهی برای علما و فقهای تشیع می‌شود.

از دیدگاه اسلام، جایگاه دختران در خانواده و جامعه چگونه تعریف شده است؟ و چگونه روز دختر می‌تواند به تقویت این جایگاه کمک کند؟

ازنگاه دین مبین اسلام، زن و دختر جایگاه ویژه و محوری را دارند به نحوی که تربیت انسان های متعهد و معتقد توسط زن در اسلام رقم می‌خورد و همواره اسلام با انحاء مختلف سعی بر این نکته مهم دارد که درخانواده جایگاه زن را محکم و او را محور خانواده معرفی نماید، در زیارتنامه های وارده از معصومین علیهم السلام آمده که خدای متعال برای معرفی پیامبر اعظم(ص) در حدیث کساء ابتدا حضرت زهرا سلام الله علیها را معرفی می‌کند که این مطلب بیانگر نقش والای زن در خانواده است، دختران ما با نام گذاری روز دختر یک بار دیگر این مهم را متوجه می شوند که باید قدر جایگاه ویژه خودرا بدانند واز این فرصت به خوبی برای آینده پیش رو استفاده کنند.

با دعوت ظاهری مأمون از امام رضا علیه السلام ورود ایشان به ایران وعزیمت به خراسان، حضرت معصومه سلام الله علیها که از نیت مأمون آگاه بود به قصد حمایت از امام خویش، قصد عزیمت به ایران را کرد تا با روشنگری ها و اقدامات لازم بتواند قدم های موثری را در دفاع از حریم ولایت بردارند، امروز دختران ماهم با درک درست از این مطلب می توانند حامی خوبی برای ولایت فقیه در این زمانه باشند و بدانند گاهی اوقات صدای یک زن درحمایت از حق و حقیقت از هزاران سلاح دشمن بهتر عمل می کند.

منبع: خبرگزاری رسمی حوزه

برچسب‌ها

پخش زنده

×

حرم مطهر رضوی

00:00
02:08
Download

کاظمین

00:00
00:36
Download

کربلا

00:00
00:36
Download

مسجدالنبی

00:00
00:31
Download

مسجدالحرام

00:00
03:36
Download

حرم حضرت معصومه

00:00
00:33
Download

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha