آمارها و شواهد نشان میدهد که در زمینه دسترسی به پزشک و متخصص در کشور با مشکلات اساسی مواجه هستیم. این مشکل به ویژه در مناطق محروم و دورافتاده جدیتر است. در همین راستا، در برنامه هفتم توسعه مصوب شده است که ارائه خدمات مطلوب پزشکی به مردم در مناطق محروم در دستور کار قرار بگیرد. تحقق این امر مستلزم در اختیار داشتن پزشکان و متخصصان به اندازه کافی است.
در شرایط فعلی، شاهد تمرکز پزشکان و متخصصان در مراکز استانها و شهرهای بزرگ هستیم. در حالی که مناطق محروم و دورافتاده برای دسترسی به اولیهترین خدمات پزشکی با مشکل مواجه هستند.
در شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست شهید رئیسی، مصوبه افزایش ظرفیت پزشکی کشور در دستور کار قرار گرفت. ۳ سال این مصوبه اجرایی شد و هر ساله افزایش ظرفیت پزشکی را داشتیم. اما الان وزارت بهداشت اعلام کرده است که برنامهای برای افزایش ظرفیت پزشکی کشور ندارد.
در حالی وزارت بهداشت از نداشتن برنامه برای افزایش ظرفیت پزشکی خبر داده است که طی دو سال گذشته بودجه این وزارتخانه به منظور افزایش ظرفیت پزشکی کشور ۵ برابر شده است. همچنین بخش زیادی از دانشآموزان در رشته تجربی تحصیل میکنند و خواستار ورود به دانشگاه و ادامه تحصیل در رشتههای پزشکی هستند.
موضوع مهم دیگر این که، جمعیت کشور رو به پیری است و طی سالهای آتی نیاز به خدمات درمانی در کشور افزایش خواهد یافت. در ادامه نظرات غلامرضا توکل، نماینده کوار، خرامه و سروستان در مجلس را درباره لزوم افزایش ظرفیت پزشکی در کشور میخوانید.
جمعیت کشور رو به پیری است و نیاز به افزایش ظرفیت پزشکی داریم
توکل در ارتباط با ضرورت افزایش ظرفیت پزشکی کشور و ارائه خدمات با کیفیت درمانی به مردم در مناطق محروم و دورافتاده تصریح کرد: شواهد نشان میدهد که دچار کمبود پزشک در کشور هستیم. به ازای جمعیتی که در کشور وجود دارد، پزشک به صورت استاندارد در دسترس نیست. این مشکل به ویژه در مناطق محروم و شهرهای کوچک با شدت و جدیت بیشتری احساس میشود.
وی ادامه داد: نیازمند ساماندهی جدی امور در حوزه درمان هستیم و باید زمینه برای دسترسی عموم مردم به خدمات درمانی مناسب ایجاد شود. برای تحقق این امر، نیازمند در اختیار داشتن پزشکان و متخصصان به اندازه کافی در کشور هستیم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: از آنجائیکه عده زیادی از دانشآموزان در رشته تجربی درس میخوانند و تمایل دارند در دانشگاهها در رشتههای پزشکی ادامه تحصیل دهند، افزایش ظرفیت پزشکی باعث ترغیب و تشویق این دانشآموزان خواهد شد.
توکل گفت: عدم افزایش ظرفیت پزشکی باعث میشود که تعداد زیادی از دانشآموزان با استعداد پشت سد کنکور بمانند و نتوانند به ادامه تحصیل در رشتههای پزشکی در دانشگاهها بپردازند. این امر زمینه را برای مهاجرت نخبگان از کشور فراهم میکند. امری که باید جلوی آن را بگیریم.
وی در خصوص این موضوع که افزایش بودجه وزارت بهداشت به منظور افزایش ظرفیت پزشکی طی دو سال گذشته صورت گرفته است گفت: دانشآموزان مستعد آماده تحصیل در رشتههای پزشکی نیز در کشور داریم و جمعیت کشور رو به پیری است و نیاز به افزایش ظرفیت پزشکی داریم،
تعارض منافع در وزارت بهداشت برای افزایش ظرفیت پزشکی وجود دارد!
تصریح کرد: با وجود ضرورت و وجود زیرساختها شاهد عدم افزایش ظرفیت پزشکی هستیم. بنده با جرئت میگویم که در وزارت بهداشت موضوع تعارض منافع برای افزایش ظرفیت پزشکی کشور وجود دارد.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: با وجود تعارض منافعی که در وزارت بهداشت در زمینه افزایش ظرفیت پزشکی وجود دارد، باید با مدیریت امور و برنامهریزیهای دقیق به سمت اجرای مصوبات قانونی در این زمینه برویم. تعارض منافع نباید مانعی بر سر راه تسهیل دسترسی عموم مردم به خدمات درمانی مناسب باشد.
توکل گفت: وقتی دانشآموزی نمیتواند در رشته آموزش پزشکی در داخل قبول شود با وجود کمبود پزشک و نیاز مبرم کشور به افزایش ظرفیت پزشک، در نهایت عدم افزایش ظرفیت پزشکی منجر به خروج نخبگان دانشآموز از کشور به دیگر کشورها برای تحصیل در رشته پزشکی میشود که به معنی خروج ارز از کشور است و باید این تعارض منافع در وزارت بهداشت ریشهکن شود و افزایش ظرفیت پزشکی اجرایی شود و تداوم یابد.
وی ادامه داد: یکی از هدفگذاریها در برنامه هفتم توسعه این است که تبدیل به هاب درمان منطقه شویم و توریسم درمانی را در کشور گسترش دهیم. دستیابی به این هدف نیازمند افزایش ظرفیت پزشکی در کشور است.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: توریسم درمانی یکی از فرصتهایی است که میتوانیم از آن در راستای تأمین منافع کشور بهره ببریم. کشورهای دیگر به پزشکان ما اعتماد دارند و این یک سرمایه است. اگر بتوانیم با افزایش ظرفیت پزشکی به پزشکان و متخصصان به اندازه کافی دسترسی داشته باشیم، میتوانیم به گسترش توریسم درمانی در کشور بپردازیم و از مزیتهای آن بهره ببریم.
نظر شما