«سید عباس عراقچی» وزیر امورخارجه ایران در بحبوحه تنشهای شدید میان هند و پاکستان قرار است در هفته جاری به این کشورها سفر و با مقامات ارشد ۲ کشور دیدار کند.
منابع دیپلماتیک به شبکه پاکستانی «سما» گفتهاند که وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه در راس یک هیئت عالیرتبه و برای یک سفر رسمی یک روزه وارد اسلامآباد میشود. او در جریان این سفر با «اسحاق دار» وزیر امور خارجه پاکستان دیدار خواهد کرد و مذاکرات کلیدی با او خواهد داشت.
به گفته این منابع آگاه، انتظار میرود که این مذاکرات بر روابط دوجانبه و همچنین وضعیت امنیتی در حال تحول در منطقه متمرکز باشد.
پیش از این، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز اعلام کرد که «عباس عراقچی» روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشتماه برای رایزنی با مقامهای بلندپایه پاکستانی درباره روابط دوجانبه و بررسی تحولات اخیر منطقهای و بینالمللی عازم پاکستان میشود.
همچنین شبکه پرس تیوی با انتشار این مطلب گزارش داد که وزیر امورخارجه ایران بهعلاوه قرار است این هفته به هند سفر کند.
این سفر در حالی انجام میشود که تنشها میان هند و پاکستان پس از حادثه تروریستی اخیر در کشمیر، با گذشت هر روز تشدید شده و به مرز تهدید رسیده است.
ارتش پاکستان روز گذشته با آزمایش یک موشک بالستیک برد متوسط بر دامنه واکنشها و وضعیت بحرانی افزود. اگرچه اعلام نشده این موشک چه ویژگیهایی دارد اما تهدید پاکستان پس از این آزمایش موشکی به استفاده از سلاح هستهای در صورت وقوع جنگ نگرانی های منطقهای و بینالمللی را در مورد بحران جاری در شبه قاره هند افزایش داده است.
محمد خالد جمالی، سفیر پاکستان در روسیه، پس از این حرکت تحریک آمیز، در مصاحبه با شبکه آرتی هشدار داد که «ما در پاکستان از تمام طیف قدرت، هم متعارف و هم هستهای، استفاده خواهیم کرد. ما وارد بحث برتری عددی با هند نمیشویم. برای ما، امنیت ملی اولویت مطلق دارد.»
همزمان دو کشور با اخراج دیپلماتهای یگدیگر، مرزها و بنادر خود را نزی بر روی اتباع و کشتیهای یکدیگر بسته و واردات کالا از کشور مقابل را ممنوع کردهاند.
پیش از این هند و پاکستان آسمان خود را هم بر روی پروازهای کشور مقابل مسدود کرده بودند.
تا کنون هند خوشیتندارانه تر عمل کرده و بیشتر بر سیاستها و اقدامات مبنتی بر فشار اقتصادی تکیه کرده اما پاکستان راهبردی تهاجمیتر و با تکیه بر توان و رویکردهای نظامی اتخاذ کرده زیرا به نظر میرسد تمایل هند برای تغییر برخی معادلات از جمله معاهده آب در کشمیر به دلیل آنکه تغییرات آب و هوایی، جمعیتی و ... این کشور را نیازمند منابع جدید کرده پاکستان را با خطر جدی در تامین آب مواجه خواهد کرد و اسلام آباد میخواهد میخ خود را در برابر این طراحی هند محکم بکوبد.
قطعا آثار و تبعات وقوع جنگ در کشمیر فراتر از شبه قاره هند و منطقه را تحت الشعاع قرار خواهد دادو این موضوع برای ایران که با هر دو کشور روابط گسترده و نزدیک دارد و با پاکستان هم مرز است اهمیت ویژهای دارد.
تهران از آغاز این بحران به سرعت در تماس با مقامات دو کشور آمادگی خود را برای میانجیگری و کمک به حل بحران اعلام کرد که با استقبال هر دو پایتخت درگیر روبرو شد.
عباس عراقچی در چند نوبت نیز با همتایان هنی و پاکستانی خود تلفنی گفتگو و رایزنی کرد و حالا ظاهرا برای نقش آفرینی جدی تر با بالاگرفتن بحران عازم اسلام آباد و احتمالا پساز آن دهلی نو میشود.
پس از تشدید تنشهای اخیر بین پاکستان و هند، نگرانیهای ژئوپلیتیکی افزایش یافته است. اگرچه جزئیات سفر همچنان بهطور رسمی مشخص نشده است، ناظران سفر عراقچی را بهعنوان یک تلاش دیپلماتیک برای تعامل با ذینفعان منطقهای و تشویق به کاهش تنش میان اسلامآباد و دهلی میبینند.
ایفای این نقش و میانجیگری بین دو قدرت اتمی منطقه برای ایران هم بسیارمهم استو در جریان مذاکراتی که میان تهران و واشنگتن بر سر برنامه اتمی ایران جریان دارد و زیر سایه اتهامات غربی ها در مرود ابعاد نظامی آن تلاش دارد تا یک بار دیگر اعتماد سازی و شفاف سازی را محقق کند، میانجیگری عباس عراقچی در فرونشاندن یک بحران هستهای رویدادی معناداد و دارای بازتاب و اثر مثبت خواهد بود.
انتهای پیام/
نظر شما