حسابرسی سیستمی و هوشمند یکی از ویژگیهای یک نظام مالیاتی کارآمد است. طی سال گذشته بیش از ۵۰ درصد حسابرسی اظهارنامه اشخاص حقوقی به صورت هوشمند انجام شد. ۹۵ درصد از مودیان بخش مالیات بر عملکرد نیز اظهارنامه خود را به صورت هوشمند ثبت کردند. این روندها به معنی سیستمی شدن نظام مالیاتی کشور است که مزیتهای زیادی برایمان دارد.
روندهای سنتی و ممیزمحور امکان بروز خطاهای انسانی را بالا میبرد. در حالی که در روندهای هوشمند وسیستمی امکان این خطاها تقریباً به صفر میرسد. از سوی دیگر، سیستمها از هوشمندی بالایی برخوردارند و سرعت کارها را افزایش میدهند. روندهای دستی و کارشناس محور بسیار زمانبر هستند و رویارویی کارشناسان را با مودیان مالیاتی میطلبند.
روندهای سیستمی و هوشمند مالیاتستانی به نفع مودیان قانونمند است. زیرا در این سازوکار، مبلغ مالیات بر اساس دادهها و اطلاعات مشخص میشود و سلیقه انسانی در این امور از بین میرود.
وقتی مالیات به صورت سیستمی و هوشمند اخذ میشود، بخش زیادی از کارشناسان سازمان امور مالیاتی که قبلاً در زمینه حسابرسی دستی و ممیزمحور فعال بودهاند، آزاد میشوند. سازمان میتواند از این نیروی انسانی در راستای افزایش کیفیت خدماتش بهره ببرد. همچنین امکان تمرکز بر کشف مودیان جدید و مقابله با فراریان مالیاتی به وجود میآید.
هر چقدر مالیاتستانی از دانهدرشتها بیشتر مدنظر باشد و بر فراریان مالیاتی متمرکز شویم، امکان کاهش فشار مالیاتی بر بخشهای مولد و دستمزد و حقوقبگیران به وجود میآید.
غلامرضا توکل، نماینده کوار، خرامه و سروستان در گفت و گو با خبرنگار قدس آنلاین با اشاره به این موضوع که هوشمند و سیستمیسازی نظام مالیاتی قطعاً به نفع کشور است، تصریح کرد: دریافت مالیات تنها به لحاظ افزایش درآمدهای دولت اهمیت ندارد. مالیات مانند ابزاری در دست دولت است تا از آن در راستای ایجاد عدالت اجتماعی و ارائه خدمات با کیفیت به عموم مردم استفاده شود و مهمترین گام در راستای تحقق عدالت در اخذ مالیات، توسعه و تقویت حسابرسی سیستمی و هوشمندسازی نظام مالیاتی است. وقتی مودیان ببینند که مالیاتستانی بر اساس روندهای هوشمند صورت میگیرد و نقش ممیزان مالیاتی در امور از بین رفته است، اعتماد بیشتری به نظام مالیاتی کشور پیدا میکنند و با رضایت بیشتری اقدام به پرداخت مالیات میکنند.
وی ادامه داد: هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور میتواند در راستای تحقق شعار سال باشد. وقتی امور به صورت سیستمی پیش میرود، بر کشف مودیان جدید و فراریان مالیاتی متمرکز میشویم و امکان اعمال تخفیفهای بیشتر بر بخشهای مولد به وجود میآید.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: در نظام مالیاتی کارآمد و هوشمند اخذ مالیات عادلانه خواهد بود و بیشتر بر مالیاتستانی از فعالیتهای دلالی و سوداگرانه تمرکز میشود. در این سازوکار، تولید مورد حمایت قرار میگیرد و به این شکل تقویت حسابرسی سیستمی گامی مهم در راستای تقویت تولید و رشد سرمایهگذاری مولد است.
توکل در پایان گفت: سیستمی و هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور میتواند در خدمت تحقق بخشیدن به شعار سال مبنی بر سرمایهگذاری در تولید باشد که مقام معظم رهبری مطرح کردهاند. در روندهای هوشمند مالیاتستانی به سمت اصلاح نظام مالیاتی میرویم و از تمرکز بر مالیاتگیری از بخشهای مولد به سمت مالیاتستانی از فعالیتهای واسطهای حرکت میکنیم.
نظر شما