به گزارش قدس خراسان، محمدرضا بهروزیان با اشاره به افزایش بیسابقه دمای هوا و چالشهایی که میتواند سلامت دام، طیور و آبزیان را تهدید کند، افزود: تامین و ذخیرهسازی آب مصرفی سالم در روزهای گرم از قبل پیشبینی شود و در حد امکان باید تانکر یا محل ذخیرهسازی آب عایقبندی و سایبان داشته باشد.
وی بیان کرد: دامداریها به ۲ گروه روستایی و صنعتی تقسیمبندی میشوند اما برای مسئله تهویه و خنک کردن فضای پرورش و نگهداری از اهمیت بسزایی در این ۲ گروه برخوردار است.
به گفته وی، در سیستمهای سنتی و روستایی، باز گذاشتن پنجرهها یا اگر امکانپذیر بود مانند سیستم صنعتی استفاده از پنکه سقفی و راهاندازی مهپاش در خنکسازی و جابهجایی هوا خیلی موثر است.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی با اشاره به اینکه دامها مثل انسان باید در زمانی که هوا گرم است هم هوای خنکتر و هم آب سرد مصرف کنند، بیان کرد: مصرف آب در این روزها بیشتر میشود و باید از در دسترس همه بودن و به اندازه کافی بودن آب مطمئن شد، همچنین در ساعتهای گرم روز از چرای دامها زیر نور مستقیم آفتاب خودداری و آنها را به مکانهای مسقف و دارای سایه منتقل کنند.
وی افزود: در فصلی هستیم که شرایط تکثیر کنهها و دیگر انگلهای خارجی فراهم است و سمپاشی اماکن دامی و بدن دامها به صورت مستمر در اولویت کاری قرار می گیرد.
بهروزیان با بیان اینکه ساعت تغذیه دامها صبح و عصر در خنکی هوا باشد، توضیح داد: تا حد امکان از مصرف بیرویه مواد خشک و انرژیزا مثل کنسانتره در جیره غذایی دامها باید خودداری شود، افزودن مکملهای معدنی، ویتامینه خصوصا ویتامینهای گروه «بی» در تغذیه دامها توصیه میشود..
وی در تشریح علائم استرس گرمایی طیور گفت: تلاش برای دور شدن از سایر پرندهها و حرکت به نقاط خنکتر سالن، بالا گرفتن بالها و دور کردن آنها از بدن، در ابتدا له له زدن به آرامی، پرریزی ناحیه گردن، پف کردن پرها، کاهش تحرک و فعالیت، کاهش مصرف خوراک، افزایش مصرف آب، گشاد شدن رگهای سطحی که موجب تیرگی پوست میشود، کاهش جریان خون در اندامهای درونی و نهایتاً له له زدن شدید از جمله این علائم است.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی دمای طبیعی بدن جوجهها را حدود ۴۱ تا ۴۲ درجه سانتیگراد دانست و گفت: دمای مناسب محیط برای رشد جوجهها بین ۱۸ تا ۲۱ درجه است که باید در سالنهای مرغداری دما را رعایت کنیم.
وی افزود: در زمان استرس حرارتی پرندهها به طور طبیعی ۲تا چهار برابر زمان قبل آب مصرف میکنند، در فصول گرم سال باید ۲۵ درصد فضای آبخوریها را بیشتر از فصول سرد در نظر بگیریم و خوراکدهی در ساعتهای خنک شبانه روز باشد.
بهروزیان همچنین در خصوص آبزیان گفت: در زمان استرس گرمایی، افزایش هوادهی مهم است چون در هوای گرم اکسیژن آب کاهش پیدا میکند و در نتیجه باید هوادهی را افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه ۲ نوع آبزی پرورشی داریم،افزود: آبزیان سردابی داریم که دمای مناسب آنها حدود ۱۴ درجه و آبزیان گرمابی که دمای مناسب پرورش آنها حدود ۲۸ درجه است.
نظر شما