تحولات منطقه

رئیس اولین کنگره تغذیه بالینی در طب کودکان با اشاره به اهمیت ارزیابی سوتغذیه در کودکان زیر ۲ سال، از تداوم درمان رایگان کودکان زیر هفت سال خبر داد.

ارزیابی سوتغذیه در کودکان بستری/ تداوم درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

محمدمهدی ناصحی امروز، چهارشنبه دوم مهر، در آیین افتتاحیه نخستین کنگره تغذیه بالینی در طب کودکان اظهار کرد: یکی از اهداف مهم این کنگره ایجاد هم‌افزایی بین نهادهای مختلف با بهره از یافته‌های علمی روز دنیا، چه از محققان داخلی و چه خارجی، در زمینه تغذیه کودکان است، امیدواریم بتوانیم از ظرفیت‌های موجود در حوزه‌های مختلف بهره ببریم. در این مسیر، همه ارکان جامعه از سیاست‌گذاران و دانشگاه‌ها گرفته تا خانواده‌ها و رسانه‌ها باید فعال باشند تا سواد سلامت مردم در حوزه تغذیه کودکان افزایش یابد.

اهمیت تغذیه در کودکان زیر ۵ سال

وی افزود: تغذیه در سنین زیر پنج سال، به‌ویژه زیر دو سال، بسیار حساس است زیرا سوتغذیه موجب قرار گرفتن کودکان در این دوره در شرایط بحرانی می‌شود. در این دوران رشد مغزی و تکامل عصبی کودک شکل می‌گیرد و نیاز به تغذیه مناسب و کافی کاملاً حیاتی است. علاوه بر آن، توجه به تقویت قوای جسمی، روحی و روانی کودکان نیز اهمیت ویژه‌ای دارد و والدین باید به این نکات توجه کنند.

حمایت‌های بیمه‌ای از سلامت کودکان

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران بیان کرد: در حوزه حمایت‌های بیمه‌ای نیز پوشش‌های گسترده‌ای برای کودکان در کشور در نظر گرفته شده است، از جمله تأمین شیر خشک برای کودکانی که مادرانشان امکان شیردهی ندارند و یارانه برای شیرهای رژیمی و شیرهای مخصوص بیماری‌های متابولیک، تحت پوشش بودن داروهای مورد نیاز برای سلامت و درمان کودکان و ارائه مکمل‌های رایگان به برخی مادران باردار در مراکز بهداشتی درمانی دولتی که این خدمات عمدتاً از طریق خرید خدمت از بیمه سلامت کشور تأمین می‌شوند.

وی ادامه داد: از طرف دیگر، شبکه بهداشت کشور با پوشش وسیع خود حتی در روستاها، خدماتی نظیر واکسیناسیون و سایر مراقبت‌های اولیه را برای همه سنین ارائه می‌دهد.

ناصحی گفت: برای مراجعه به بیمارستان نیز تمهیداتی اندیشیده شده تا کمبود منابع مالی خانواده‌ها مانع درمان کودکان نشود. بر این اساس، در بیمارستان‌های دولتی، درمان کودکان زیر هفت سال رایگان است و این برنامه ادامه دارد.

تدوین دستورالعمل درمان سوتغذیه کودکان بستری

پژمان روحانی، دبیر علمی کنگره نیز در حاشیه نخستین کنگره تغذیه بالینی در طب کودکان که در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، اظهار کرد: کنگره امسال، اولین کنگره تغذیه بالینی در طب کودکان است. اهمیت برگزاری آن از این جهت است که موضوع تغذیه کودکان، چه در جهان و چه در کشور ما، کمتر مورد توجه قرار گرفته بود. به‌ویژه در زمان بیماری، مسئله تغذیه کودکان معمولاً فراموش می‌شود. به همین دلیل احساس کردیم لازم است اقدامی جدی در سطح ملی و حتی بین‌المللی انجام شود تا جایگاه فعلی‌مان را بررسی کنیم و برای آینده برنامه‌ریزی بهتری داشته باشیم.

۱۰ تا ۱۵ درصد کودکان جهان اضافه وزن دارند

وی با بیان این‌که حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد کودکان در جهان دچار چاقی و اضافه‌وزن هستند، افزود: اهداف اصلی کنگره آموزش به همکاران، به‌ویژه پزشکان و کارشناسان و متخصصان تغذیه، درباره اهمیت تغذیه کودکان در شرایط مختلف بیماری، توجه به تغذیه بیماران بدحال، بیماران بستری در بخش‌های مراقبت ویژه و کودکان مبتلا به بیماری‌های قلبی، عفونی و گوارشی و همچنین ترویج فرهنگ توجه به تغذیه کودکان به‌منظور پیشگیری از عوارض پس از بیماری است.

روحانی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین محورهای این کنگره، موضوع سوتغذیه است، بیان کرد: سوتغذیه در کودکان در انواع بیماری‌ها به شکل‌های مختلف بروز می‌کند. خوشبختانه در کشور ما طی سال‌های گذشته خانه‌های بهداشت متعددی در شهرها و روستاها ایجاد شده امروز دستورالعمل‌های مدونی وجود دارد و همکاران ما آموزش دیده‌اند تا از مراحل اولیه، اختلالات رشد و سوءتغذیه کودکان را شناسایی کنند. در مراکز بهداشت، وزن و قد کودکان ثبت و روی نمودار رشد بررسی می‌شود و وضعیت سوتغذیه شناسایی می‌شود. این اقدامات در سطح جامعه بسیار مؤثر بوده است. اما مشکل اصلی زمانی بروز می‌کند که کودک وارد مرحله درمان و بستری در بیمارستان می‌شود؛ جایی که سوتغذیه بیمارستانی ممکن است اتفاق بیفتد.

فوق تخصص گوارش کودکان گفت: چند سال است که در وزارت بهداشت دستورالعمل شناسایی و ارزیابی سوتغذیه کودکان تدوین شده و اکنون اجرا می‌شود. در این برنامه‌ها، هدف ما آموزش کارشناسان تغذیه است تا بتوانند وضعیت تغذیه‌ای کودک را دقیق ارزیابی کنند، آسیب‌ها را بشناسند و از عوارض پس از بیماری در پی بستری جلوگیری کنند.

دبیر علمی نخستین کنگره تغذیه بالینی در طب کودکان با بیان اینکه آمار دقیق و جامعی از وضعیت سوتغذیه کودکان بستری در کشور نداریم، اما در صدد تهیه آن هستیم، خاطرنشان کرد: امیدواریم با اجرای این دستورالعمل‌ها و حضور جدی کارشناسان تغذیه در بیمارستان‌ها، طی سال‌های آینده شاهد بهبود قابل توجهی در وضعیت سوتغذیه بیمارستانی کودکان باشیم. این دستورالعمل‌ها از بدو تولد تا پایان ۱۷ سالگی برای همه کودکان بستری اعمال می‌شود. در صورت نیاز، مشاوره تغذیه انجام می‌شود و کارشناس تغذیه با اصلاح رژیم غذایی، از بروز یا تشدید سوءتغذیه جلوگیری می‌کند.

وی تصریح کرد: نکته مهم دیگر این است که سوتغذیه کودکان ما دو طیف دارد، یکی کمبود وزن و لاغری و دیگری چاقی و اضافه‌وزن برخلاف گذشته، امروز بیشتر با مشکل اضافه‌وزن در کودکان مواجه هستیم تا لاغری. بنابراین اهداف ما در این کنگره هم در راستای پیشگیری از سوتغذیه ناشی از کمبود وزن است و هم جلوگیری از روند رو به افزایش چاقی و اضافه‌وزن در کودکان.

منبع: خبرگزاری تسنیم

برچسب‌ها

حرم مطهر رضوی

کاظمین

کربلا

مسجدالنبی

مسجدالحرام

حرم حضرت معصومه

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha