از مازندران به عنوان یکی از قطبهای تولید گوشت مرغ در ایران یاد میشود به طوری که بنا به آمار، این استان با ۲هزار و ۳۰۰ واحد مرغداری سالانه بیش از ۲۱۰ هزار تن گوشت مرغ تولید میکند. اما مرغداران مازنی همانند مرغداران سایر استانها این روزها در زمینه تولید با مشکلات و موانع ریز و درشتی مواجه هستند و در کنار نوسانهای بازار مرغ و کرایه حمل، از کمبود نهاده به عنوان مهمترین خاکریز در سنگر تولید یاد میکنند و بر این باور هستند که عدم تأمین نهاده مورد نیاز واحدهای مرغداری و ادامه این روند، تولید را با مشکلات عدیدهای روبهرو کرده که منافع سرشاری را روانه جیب دلالان خواهد کرد زیرا واکنش بازار مرغ به مصوبات کاغذی برای تنظیم بازار در مازندران تاکنون منفی بوده و چندنرخی بودن، مردم و تولیدکنندگان را کلافه کرده است.
تزریق قطرهچکانی نهادهها در سامانه بازارگاه
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی اتاق بازرگانی مازندران نیز با بیان اینکه این استان به طور میانگین روزانه هزار تن گوشت مرغ را روانه بازار مصرف میکند، میگوید: مهمترین مسئله امروز مرغداران کمبود نهادههای دولتی است که متأسفانه دولت و وزارت جهاد کشاورزی با وجود آگاه بودن به این مسئله اما اقدامی در راستای رفع آن انجام نمیدهند.
امیر میران آملی در ادامه گفتوگو با خبرنگار قدس میافزاید: طبق قانون، تمام نهاده مصرفی برای پرورش جوجه مرغ باید از محل نهاده با ارز دولتی باشد و سامانه بازارگاه باید برای پرورش یک جوجه در دوره ۴۵ روزه ۹/۳کیلوگرم دان عرضه کند اما از آنجا که این عرضه به صورت قطرهچکانی و محدود صورت میگیرد به تعداد مرغدار کمتری تعلق میگیرد که سبب میشود مرغداران به ناچار برای تأمین نیاز خود به بازار آزاد که در کمال تعجب نهادههای دامی در آنجا بسیار زیاد است، مراجعه کنند.
وی ادامه میدهد: در حالی که در سامانه بازارگاه قیمت یک کیلوگرم ذرت ۱۱هزار و ۳۰۰تومان و سویا نیز از ۲۰هزار و ۹۰۰تومان تا ۲۲هزار تومان بر اساس نوع داخلی و خارجی عرضه میشود این قیمتها در بازار آزاد برای ذرت ۲۶هزار تومان و برای سویا ۴۱هزار تومان است.
توقف جوجهریزی با قیمت مصوب فعلی
عضو اتاق بازرگانی مازندران با بیان اینکه طبق گفته مسئولان دولتی نهاده با ارز دولتی به میزان کافی وارد کشور شده و در بنادر و گمرکات موجود است اما برای ما تولیدکنندگان مشخص نیست به چه علت در عرضه آن تعلل صورت میگیرد، تصریح میکند: سؤال ما از دولت این است که چرا دولت به واردکننده اجازه عرضه نهاده وارد شده در سامانه بازارگاه را نمیدهد و این فرایند را درگیر مجوزهای کاغذی از مراجع مختلف میکند که به نوعی سبب آشفتگی و تلاطم در بازار شده و موجب میشود مرغدار تمایلی به جوجهریزی با توجه به افزایش هزینههای تولید نداشته باشد. میران آملی خاطرنشان میکند: هزینه تمام شده تولید یک کیلو مرغ با نهاده دولتی و همچنین داروهای دولتی در مرغداری ۸۴ تا ۸۸ هزار تومان است و هر چه میزان تهیه نهاده دامی با ارز آزاد برای تولید یک کیلوگرم مرغ افزایش پیدا کند به همان میزان نیز قیمت مرغ در مرغداری افزایش خواهد داشت که میتواند تا ۱۰۰هزار تومان و حتی بیشتر نیز افزایش پیدا کند. وی با بیان اینکه قیمتهای مصوب فعلی سبب تحمیل ضرر به مرغدار و توقف جوجهریزیها در مرغداریها خواهد شد، اظهار میکند: بدون تردید با وضعیت فعلی و قیمتهای مصوب به زودی سالنهای مرغداریها خالی از جوجهریزی شده و قیمتها افسارگسیخته خواهند شد که دیگر کسی نمیتواند آنها را مهار کند، از طرفی متأسفانه در حال حاضر بیش از ۷۰درصد هزینههای تولید یک کیلو گوشت مرغ با ارز آزاد صورت میگیرد از این رو اگر دولت همین ۳۰درصدی که منت گذاشته و ارز دولتی که به ظاهر روی کاغذ است و در عمل خبری از آن نیست را حذف کند مرغدار تکلیف خود را شفافتر میداند.
افزایش هزینه داروها و سوخت
وی با اشاره به اینکه آشفتگی بازار مرغ بیشتر از همه به نفع دلالان است که در زمینه عرضه نهادههای دامی بازار سیاه ایجاد کردهاند، میگوید: علاوه بر نهادههای دامی مشکلات زیاد دیگری بر حوزه تولید گوشت مرغ چنبره زده که از جمله آنها میتوان به قیمت فزاینده داروها و واکسنهای طیور، افزایش هزینههای حاملهای انرژی نظیر آب، برق و گاز و همچنین دستمزد کارگران اشاره کرد به طوری که مثلاً در زمینه دارو، دولت ارز ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی را حذف کرده و این اقلام با ارز آزاد در حال واردات هستند و مرغدار به ناچار با هر قیمتی باید آنها را تأمین کند. میران آملی میافزاید: در حوزه سوخت نیز وزارت جهاد کشاورزی و شرکت نفت دچار خطا شدهاند به طوری که برای تخصیص دادن به ازای هر مرغ دستکاریهایی صورت گرفته و همه مناطق استان مازندران را جزو مناطق معتدل محسوب کردهاند در حالی که در این استان مناطق سردسیر زیادی نیز وجود دارد که هزینههای انرژی آنها باید ارزانتر محاسبه شود و این مسئله سبب خواهد شد مرغدار برای کاهش هزینههای سوخت خود، مرغ را کموزنتر از سالنها خارج کند و یا برای مواجهه با بیماریها در فصل سرما با مشکل تأمین سوخت مواجه خواهد شد زیرا روی مرغ که نمیتوان لحاف انداخت و این موضوع در بلندمدت موجب کمبود گوشت مرغ در بازار میشود.
ننگ واردات یا افتخار صادرات
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۲هزار و ۳۰۰واحد مرغداری در استان مازندران فعال هستند و ماهانه ۱۴ تا ۱۸میلیون جوجهریزی انجام میدهند، میگوید: طبق مصوبه استانی اگرچه انتقال مرغ از مازندران به تهران ممنوع شده اما با این فعالیتهای دستوری و آزمون و خطا نمیتوان بازار را کنترل کرد و دود آن بیش از همه به چشم تولیدکننده و مصرفکننده خواهد رفت. یا مثلاً در سامانه سماتیم که وزارت جهاد کشاورزی برای خرید مرغ زنده از مرغداران برای تأمین نیاز بازار راهاندازی کرده برای برخی از استانها نظیر اصفهان، کرمان و فارس تا ۹۴هزار تومان در نظر گرفته شده اما برای مازندران این قیمت ۸۴هزار تومان عنوان شده است که این مغایرتها سبب رکود در تولید استان مازندران و کاهش تولید خواهد شد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی اتاق بازرگانی مازندران خطاب به دولتیها تصریح میکند: متأسفانه در حال حاضر افرادی برای تولیدکنندگان تصمیمگیری میکنند که صلاحیت اداره یک مرغداری را ندارند و اگر یک دوره جوجهریزی انجام دهند در نیمه راه فرار را بر قرار ترجیح خواهند داد، از این رو توصیه ما به این افراد این است که با قیمتسازیهای بدون کارشناسی این قدر در تولید دخالت نکرده و به جای مداخله سعی کنید امنیت شرایط تولید را برای تولیدکننده فراهم کنید تا به جای ننگ تقاضای واردات گوشت مرغ برای تأمین بازار کشور و نشاندن آن بر سر سفره یک ایرانی، افتخار صادرات آن نصیب شما شود و یارانهای را که میخواهید به تولیدکننده خارجی از طریق واردات پرداخت کنید در اختیار تولیدکننده داخلی قرار دهید تا مزایای گسترده آن نصیب میلیونها ایرانی شود.




نظر شما