تحولات منطقه

مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت از فعالیت ۱۲۷ مرکز سراج در کشور و بازنگری در شیوه ارائه خدمات سلامت روان خبر داد.

گسترش مراکز سراج /  بازنگری در مسیر ارائه خدمات سلامت روان
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

محمدرضا شالبافان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: فعالیت مراکز سلامت روانی ـ اجتماعی (سراج) حدود ۱۱ سال پیش با راه‌اندازی سه مرکز در شهرهای بردسیر، اسکو و قوچان آغاز شد و اکنون تعداد این مراکز به ۱۲۷ واحد در سراسر کشور رسیده است.

وی با اشاره به روند توسعه مراکز سراج گفت: ارزیابی عملکرد این مراکز و اثربخشی ارائه خدمات مشترک از سوی روانپزشکان، روانشناسان و مددکاران اجتماعی، از مهم‌ترین عوامل گسترش این الگو بوده است. تعداد مراکز سراج پس از چند سال به ۳۲ مرکز رسید، سال گذشته از مرز ۱۰۰ مرکز عبور کرد و اکنون ۱۲۷ مرکز در کشور فعال هستند.

مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت با اشاره به ادغام مراکز سراج در شبکه بهداشت و درمان کشور افزود: حدود یک سال و نیم است که این مراکز به صورت کامل در ساختار شبکه بهداشتی ـ درمانی قرار گرفته‌اند و خدمات مورد نیاز بیماران، خانواده‌های آنان و جمعیت تحت پوشش، از طریق نظام ارجاع و در چارچوب برنامه پزشکی خانواده ارائه می‌شود.

شالبافان ادامه داد: در این ساختار، روانشناسان، روانپزشکان و مددکاران اجتماعی، مشکلات روانی و اجتماعی افراد ارجاع‌شده را مدیریت می‌کنند و تلاش شده است ارائه خدمات سلامت روان از سطح مراکز تخصصی فراتر رفته و در بستر شبکه بهداشت و درمان دنبال شود.

وی با بیان اینکه الگوی ارائه خدمات سلامت روان در سال‌های اخیر تغییر کرده است، اظهار کرد: توسعه مداخلات اجتماعی، افزایش همکاری‌های بین‌بخشی و مشارکت بخش‌های مختلف دانشگاه‌های علوم پزشکی از جمله تغییراتی است که در اجرای برنامه سراج ایجاد شده است.

این روانپزشک افزود: اجرای برنامه‌ها بر اساس جدول زمانی مشخص انجام شده و در طول مسیر، چالش‌ها شناسایی و اثربخشی اقدامات بررسی شده است. بر همین اساس، اصلاحات لازم نیز متناسب با تغییر رویکردها و شرایط موجود در دستور کار قرار گرفته است.

شالبافان از بازنگری و به‌روزرسانی الگوی ارائه خدمات سلامت روان خبر داد و گفت: برای مقابله با چالش‌های موجود و بررسی راهکارهای جدید، دستورالعمل‌های ارائه خدمات در حال به‌روزرسانی است. در همین راستا، هفته گذشته نشستی در استان کرمان به عنوان یکی از استان‌های پیشگام در اجرای برنامه سراج برگزار شد و طی یک کارگاه سه‌روزه، اقدامات لازم برای بازنگری دستورالعمل‌های خدمات مورد بررسی قرار گرفت.

مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت تأکید کرد: به‌روزرسانی یکی از الزامات موفقیت هر الگوی ارائه خدمات است و باید بر اساس بازخورد دریافت‌شده از ذی‌نفعان و ارائه‌دهندگان خدمت انجام شود.

وی گفت: بازنگری در الگوی خدمات معمولاً در دوره‌های چندساله انجام می‌شود، مگر آنکه شرایط ارائه خدمت با چالش جدی روبه‌رو شود یا اتفاق خاصی رخ دهد که نیاز به اصلاح سریع‌تر را ایجاد کند.

شالبافان در عین حال خاطرنشان کرد: به‌روزرسانی خدمات نباید در فاصله‌های زمانی بسیار کوتاه انجام شود، چرا که در این صورت فرصت کافی برای دریافت و ارزیابی بازخوردها وجود نخواهد داشت؛ از سوی دیگر، طولانی شدن بیش از اندازه این فرایند نیز می‌تواند زمینه‌ساز ایجاد چالش‌های جدید شود.

به گفته وی، هدف از بازنگری الگوی ارائه خدمات سلامت روان، افزایش کارآمدی مراکز سراج، پاسخگویی بهتر به نیازهای روانی و اجتماعی جامعه و هماهنگ‌تر شدن این خدمات با ساختار شبکه بهداشت و درمان کشور است.

برچسب‌ها

مشهد

کربلا

کاظمین

مکه

مدینه

قم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha