تحولات منطقه

۲۱ مهر ۱۴۰۵ - ۱۴:۵۸
کد مطلب: ۱۱۷۰۲۵۸

هر بار که از میراث خوشنویسی ایران سخن می‌گوییم، نام استادان بزرگ، شاهکارهای تاریخی و کتیبه‌های ماندگار پیش روی ما قرار می‌گیرد. به این میراث افتخار می‌کنیم، از زیبایی آن می‌گوییم و بر ضرورت پاسداری از آن تأکید می‌کنیم.

زمان مطالعه: ۳ دقیقه

هر بار که از میراث خوشنویسی ایران سخن می‌گوییم، نام استادان بزرگ، شاهکارهای تاریخی و کتیبه‌های ماندگار پیش روی ما قرار می‌گیرد. به این میراث افتخار می‌کنیم، از زیبایی آن می‌گوییم و بر ضرورت پاسداری از آن تأکید می‌کنیم. اما پرسشی کمتر مطرح می‌شود: خوشنویسی امروز در زندگی ما چه می‌کند؟ آیا هنوز در شکل دادن به تجربه زیبایی‌شناختی و جهان معنایی ما سهمی دارد، یا به میراثی تبدیل شده است که آن را در نمایشگاه‌ها تماشا می‌کنیم و در مناسبت‌ها به یاد می‌آوریم؟

این پرسش از جایی اهمیت پیدا می‌کند که میان برخورداری از یک میراث و زندگی کردن با آن فاصله می‌افتد. ممکن است آثار فراوانی تولید کنیم، نمایشگاه برگزار کنیم و درباره اصالت تاریخی خوشنویسی بنویسیم، اما همچنان نتوانیم نسبت این هنر را با تجربه انسان معاصر توضیح دهیم. در چنین وضعیتی، میراث باقی است، اما ظرفیت‌های آن برای زندگی امروز به حاشیه می‌رود. مسئله امروز خوشنویسی، فقط حفظ خط نیست؛ حفظ امکان‌های آن برای زندگی است.

در جهان معاصر، فرهنگ نیز از منطق مصرف فاصله چندانی ندارد. تصاویر و نشانه‌های هویتی به‌سرعت تولید و بازنشر می‌شوند و گاه ارزش یک اثر، بیش از آنکه به تجربه‌ای وابسته باشد که برای مخاطب می‌سازد، با قابلیت دیده شدن و عرضه شدن آن سنجیده می‌شود. خوشنویسی نیز ممکن است به نشانه‌ای از اصالت ایرانی، عنصری تزئینی یا کالایی فرهنگی تبدیل شود. این کارکردها فی‌نفسه بی‌اعتبار نیستند؛ مسئله آن است که آیا تمام ظرفیت این هنر را به همین کارکردها تقلیل داده‌ایم؟

خوشنویسی در سنت ایرانی و اسلامی صرفاً زیبانویسی نبوده است. خط، هم صورت مادی کلمه است و هم نظمی بصری که میان حرکت، سکون، تناسب و فضا رابطه برقرار می‌کند. در اینجا، کلمه فقط حامل معنا نیست؛ نحوه ظهور آن نیز اهمیت دارد. خوشنویسی می‌تواند خواندن را به دیدن و تأمل پیوند بزند و یادآوری کند که معنا همیشه در سرعت انتقال اطلاعات خلاصه نمی‌شود. تاریخ خوشنویسی ایرانی نیز روایت تکرار یک الگوی ثابت نیست. شیوه‌هایی چون نسخ، ثلث، تعلیق و نستعلیق، حاصل تجربه‌های تاریخی و زیبایی‌شناختی متفاوت‌اند. سنت در اینجا با تحول و آفرینش استمرار یافته است. بنابراین، پاسداری از سنت به معنای بازتولید بی‌وقفه صورت‌های گذشته نیست. سنت زنده، میراثی است که امکان فهم دوباره و آفرینش تازه را فراهم می‌کند.

از همین منظر، پیوند خوشنویسی با جهان معاصر را نمی‌توان به استفاده از خط در طراحی گرافیک، معماری یا رسانه‌های دیجیتال محدود کرد. این عرصه‌ها می‌توانند زمینه حضور دوباره خوشنویسی باشند، اما صرف استفاده از یک خط سنتی در محصولی جدید، به معنای معاصر شدن آن نیست. پرسش اصلی این است که خوشنویسی چگونه می‌تواند با شیوه‌های تازه دیدن، خواندن و ارتباط برقرار کردن وارد گفت‌وگو شود؛ بی‌آنکه منطق تاریخی و زیبایی‌شناختی خود را از دست بدهد.

پیوند خوشنویسی و دین نیز فراتر از حضور آیات قرآن و متون مقدس در آثار است. خط در فرهنگ ایرانی و اسلامی یکی از راه‌های حضور محسوس کلام در زندگی بوده است. صورت بصری نوشتار می‌تواند به مواجهه با متن کیفیتی متفاوت ببخشد و زمینه مکث و تأمل را فراهم کند. خوشنویسی نه جایگزین معرفت دینی است و نه صرفاً آرایه‌ای برای نمایش آن؛ ظرفیتی هنری است که در چگونگی تجربه و دریافت معنا نقش دارد.

این نگاه برای مکتب هنر رضوی نیز اهمیت دارد. مکتب هنر رضوی را نباید به مجموعه‌ای از آثار با موضوع امام رضا علیه‌السلام یا تولید محصولات هنری مرتبط با حرم محدود کرد. مسئله، شناخت منطق معنایی و زیبایی‌شناختی میراثی است که در طول قرن‌ها پیرامون زیارت شکل گرفته و بازاندیشی در امکان‌های آن برای زندگی امروز. خوشنویسی رضوی نیز در همین افق معنا پیدا می‌کند: هنری که می‌تواند در فضای بصری حرم، مواجهه زائر با کلام و انتقال ارزش‌های معرفتی زیارت نقش داشته باشد.

از این رو، پرسش اصلی آن نیست که چگونه آثار بیشتری با موضوع رضوی تولید کنیم؛ بلکه این است که چگونه ظرفیت‌های تاریخی و هنری را به تجربه‌ای زنده و مؤثر پیوند بزنیم. این کار به شناخت سنت، پژوهش درباره تجربه زائر و حمایت از خلاقیت هنرمندان نیاز دارد. در غیر این صورت، هنر رضوی نیز ممکن است به چرخه تولید و مصرف نشانه‌های دینی محدود شود؛ نشانه‌هایی که دیده می‌شوند، اما لزوماً به فهم عمیق‌تر نمی‌انجامند.

روز خوشنویسی فرصتی است برای طرح دوباره همین مسئله. میراث را نمی‌توان فقط با نگهداری آثار و تکرار نام استادان حفظ کرد. میراث هنگامی زنده می‌ماند که در اکنون ما حضور داشته باشد و برای آینده امکان بسازد. خوشنویسی زمانی به زندگی امروز پیوند می‌خورد که از موضوعی برای افتخار کردن فراتر برود و به امکانی برای دیدن، اندیشیدن و تجربه کردن تبدیل شود. مسئله، انتخاب میان سنت و تجدد نیست؛ مسئله این است که چگونه سنت را چنان بفهمیم که هنوز حرفی برای گفتن به جهان داشته باشد.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

مشهد

کربلا

کاظمین

مکه

مدینه

قم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha