تحولات منطقه

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست با انتقاد از اجرا نشدن بخش قابل‌توجهی از آیین‌نامه کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی، خواستار بررسی عملکرد دستگاه‌های مسئول و شناسایی موانع اجرای این مقررات ظرف یک ماه آینده شد.

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست به اجرای ناقص قانون کاهش مصرف پلاستیک تذکر داد / چهار سال تأخیر در اجرای آیین‌نامه
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

شینا انصاری در جلسه کارگروه ملی مدیریت پسماند که با حضور زهرا بهروزآذر، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده، برگزار شد، بر ضرورت کاهش مصرف پلاستیک‌های یک‌بارمصرف تأکید کرد و گفت مصرف بی‌رویه کیسه‌ها و ظروف پلاستیکی پیامدهای گسترده‌ای برای زنجیره غذایی، اکوسیستم‌های آبی و موجودات زنده دارد؛ ازاین‌رو، مقابله با این روند به همکاری هماهنگ دستگاه‌های مسئول نیازمند است.

انصاری با اشاره به تصویب آیین‌نامه کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی در سال ۱۴۰۱ اظهار کرد: با وجود گذشت چهار سال، بخش قابل‌توجهی از تکالیف پیش‌بینی‌شده در این آیین‌نامه اجرایی نشده است.

وی با تأکید بر ضرورت تمرکز بر اجرای مقررات موجود افزود به‌جای صرف زمان برای تدوین مصوبات جدید، باید موانع اجرای قوانین شناسایی و برای رفع آن‌ها اقدام شود.

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست همچنین تأکید کرد که مشکلات اقتصادی و معیشتی و شرایط دشوار کشور نباید بهانه‌ای برای اجرا نشدن مسئولیت‌های قانونی دستگاه‌ها باشد. به گفته او، کاهش مصرف پلاستیک‌های یک‌بارمصرف به مطالبه‌ای جهانی تبدیل شده و برخی کشورها نیز مقررات سخت‌گیرانه‌ای برای محدود کردن استفاده از این محصولات به اجرا گذاشته‌اند.

معاون رئیس‌جمهور با بیان اینکه اقدامات سال‌های گذشته بیشتر بر مدیریت مصرف متمرکز بوده است، بخش تولید را یکی از حلقه‌های مغفول در سیاست‌های کاهش مصرف پلاستیک دانست و بر ضرورت نقش‌آفرینی مؤثرتر وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت نفت تأکید کرد.

انصاری با اشاره به عمر کوتاه مصرف بسیاری از کیسه‌های پلاستیکی گفت: منطقی نیست منابع ارزشمند پتروشیمی برای تولید محصولاتی مصرف شود که عمر استفاده از آن‌ها حدود ۱۲ دقیقه است.

وی هدایت منابع پتروشیمی به سمت تولید محصولات بادوام‌تر و پایدارتر را اقدامی مؤثر در کاهش آسیب‌های زیست‌محیطی و بهره‌برداری اقتصادی بهتر از منابع کشور دانست.

انصاری استفاده هم‌زمان از مشوق‌های اقتصادی، ابزارهای بازدارنده و سازوکارهای نظارتی را برای کاهش مصرف پلاستیک ضروری دانست. به گفته وی، حتی اگر اصلاح برخی مقررات در دستور کار قرار گیرد، این موضوع نباید اجرای تکالیف فعلی را متوقف کند و پیشنهادهای اصلاحی نیز می‌توانند از مسیر کمیسیون‌های تخصصی دولت پیگیری شوند.

وی همچنین بر تقویت پایش و نظارت بر تولید و مصرف پلاستیک‌های یک‌بارمصرف تأکید کرد و خواستار توجه بیشتر دستگاه‌های مسئول به اجرای عملی مقررات شد.

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست از معاونت محیط‌زیست انسانی و دفتر مدیریت پسماند خواست ظرف یک ماه آینده، میزان پیشرفت اجرای تمام بندهای آیین‌نامه را ارزیابی کنند.

بر اساس این دستور، نشست‌های تخصصی با دستگاه‌های ذی‌ربط باید برای شناسایی موانع اجرایی و ارائه راهکارهای عملیاتی برگزار شود تا مشخص شود کدام تکالیف اجرا نشده‌اند و چه اقداماتی برای رفع مشکلات لازم است.

انصاری اقدامات فرهنگی و رسانه‌ای را مکمل اصلاح الگوی تولید دانست و بر استفاده از ظرفیت زنان، خانواده‌ها و دانش‌آموزان برای کاهش مصرف پلاستیک تأکید کرد.

وی در پایان با اشاره به پویش «نه به پلاستیک» اظهار کرد مشارکت دستگاه‌های دولتی، نهادهای فرهنگی و گروه‌های مختلف جامعه می‌تواند زمینه اجرای برنامه‌هایی مؤثرتر و فراگیرتر برای کاهش مصرف محصولات پلاستیکی یک‌بارمصرف را فراهم کند.

با توجه به تأکید رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست بر تعیین مهلت یک‌ماهه، ارزیابی عملکرد دستگاه‌ها و ارائه راهکارهای اجرایی، نتیجه این بررسی می‌تواند میزان فاصله میان تکالیف قانونی و اجرای عملی سیاست‌های کاهش مصرف پلاستیک را روشن‌تر کند.

برچسب‌ها

مشهد

کربلا

کاظمین

مکه

مدینه

قم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha