وداع با آقای شهید ایران

خدیجه زمانیان :دیدن بعضی هنرها و آدم ها ما را امیدوار می کند به اینکه هنوز می شود تسلیم دنیای ماشینی امروز نشد و همانطور که دوست داشت زندگی کرد. <BR>

سوختن و ساختن
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

 

امیدوار به اینکه هنوز بدون اینکه پشت به این دنیا کنی می توانی گوشه دنجی را برای خودت پیدا کنی و کار دلت را دنبال کنی. این خطوط را بعد از اینکه یکی از هنرمندان را دیدم و گفتگویی کوتاه با او انجام دادم می نویسم. امین سلطانخواه، هنرمندی است که توانسته در هیاهوی دنیای امروز دست به ابداع دو رشته هنری بزند. این هنرها سوخت نگارین و نور نگارین نام دارد.
او تاکنون در نمایشگاه های فراوانی شرکت کرده و جوایز زیادی را از جشنواره های معتبر از آن خود کرده است. بعضی از آثار خلق شده این هنرمند به روش سوخت نگارین را کاخ موزه سعدآباد تهران وابسته به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور خریداری کرده است.
سلطانخواه که دانش آموخته رشته موسیقی از دانشگاه تهران است هنوز هم کار موسیقی را ادامه می دهد او ساز نی را می نوازد و در پی آشنایی با همین ساز توانسته هنر سوخت نگارین را که طراحی به وسیله سوزاندن روی سطح نی است، ابداع کند.

همه چیز از «نی» شروع شد

این هنرمند نی نواز در خصوص اینکه چه طور از هنر موسیقی به ابداع این هنر رسیده است، می گوید: من هم نوازنده نی هستم و هم سازنده این ساز. به هر حال همه هنرها در یک چرخه و به هم پیوسته هستند. وقتی نی ها را می ساختم و میله گرد داغ شده روی آن می گذاشتم و می دیدم رنگش قهوه ای شده به ذهنم آمد که به جای استفاده از رنگ قهوه ای روی نی را بسوزانم و با سوزاندن روی نی طرحی را که دوست داشتم روی نی می کشیدم. کم کم به جای نی از چوب استفاده کردم و کار طراحی با سوزاندن را روی چوب انجام دادم.
این هنرمند حتی ابزار لازم برای سوزاندن نی را هم خودش می سازد. او می گوید: این ابزارها کاملاً دست ساز است و جنس همه آنها از آهن است، البته در حال حاضر جای این ابزارها را هویه گرفته است. چون من در فضای خانه ام کار می کنم و کارگاهی تخصصی ندارم در خانه هم برای رعایت مسایل ایمنی از هویه استفاده می کنم.
سلطانخواه درباره سوخت نگارین توضیحات کامل تری می دهد. این هنرمند می گوید: سوخت نگارین در معنای کلام از دو واژه سوخت به معنای سوزاندن و نگارین به معنای زینت شده تشکیل شده است. به مفهوم هنری نقش آفرینی طرحها با استفاده از ابزار اثر گذار حرارتی روی نی و هرچیزی با پوشش سلولزی نظیر چوب، پارچه، کاغذ، چرم و... انجام می گیرد. حاصل اثر سوخت نگارین نی های مزین قلم نی های منقش تابلوهای نقاشی و ... می باشد.

مجموعه ای از هنرها

اما نقاشی روی نی سابقه طولانی در میان هنرها دارد. این هنرمند در خصوص سابقه این هنر می گوید: در قدیم با ابزارهای نوک تیز سطح نی را که پوشش نازکی است و از سلسیوم تشکیل شده خراش می دادند و آن را در حنا می خواباندند، آنگاه بافت سلولزی نی رنگ را به خود جذب می کرد؛ من این شیوه را از زاویه دیگری مورد استفاده قرار دادم و به جای خراش دادن آن را سوزاندم.
اما به گفته سلطانخواه، هنرمند سوخت نگار باید دستی در هنرهای دیگر هم داشته باشد تا بتواند اثر هنر خوبی خلق کند.این هنرمند معتقد است:هنرمند سوخت نگار کلکسیون و آلبومی از هنرها را باید با هم داشته باشد و همه را با هم تجربه کند. مثلاً خوشنویسی، تذهیب، نگارگری و حجم بداند و با مبانی قرآن هم آشنا باشد؛ همه اینها به خاطر این است که هنرهای ایرانی و اسلامی به هم پیوسته هستند.
مثلاً ما نمی توانیم از حافظ صحبت کنیم و از موسیقی بی اطلاع باشیم. یا از قرآن بگوییم و از کتابت و تاریخچه خط اطلاعاتی نداشته باشیم، اما در این هنرچون طرحی که بر روی چوب سوزانده می شود توسط دست انجام می شود و ماشین دخالتی ندارد هنرمند خودش باید طرح ابتدایی را روی چوب نقاشی کند و بعد آن را بسوزاند برای همین کسی که می خواهد وارد عرصه هنر سوخت نگاری شود باید خط، نقاشی، تذهیب، تشعیر، نگارگری، مجسمه سازی و کاشیکاری بداند؛ هرچه اطلاعات هنرمند بیشتر باشد توانایی و خلاقیتش در این کار بیشتر خواهد بود.

... اما نور نگارین...

این هنرمند در کنار هنر سوخت نگارین دست به ابداع هنر دیگری با عنوان نورنگارین زده است، وی در خصوص این هنر توضیح می دهد: این تکنیک هم ابداع خودم است با استفاده از این تکنیک من با نور خورشید نقاشی می کنم. گیاه نی وقتی در مقابل خورشید قرار می گیرند تغییر رنگ می دهد. من از این فرایند استفاده کردم و روی نی را نقاشی کردم. به این صورت که بعضی فضاها را پوشش می دهم که به آنها نور نتابد و بعضی فضاها را باز می گذارم. فضاهای باز نی، نور خورشید را جذب می کند و باعث ایجاد تغییر رنگ می شود. اما قسمتهایی که پوشیده شده است به همان صورت قبلی باقی می ماند و به این صورت روی نی نقش ایجاد می شود.

هنرمندی مستقل

امین سلطانخواه از آن دسته هنرمندانی است که مستقل است و از راه هنرش امرار معاش می کند. او در خانه اش کار می کند و با آنکه مجوز تدریس هم دارد اما به خاطر نبود یک مکان مناسب نمی تواند تدریس کند و تجارب هنری اش را در اختیار کسانی که به این نوع هنرها علاقه مندند قرار دهد.
او می گوید: پس از سه دهه که از کار هنری ام گذشته حالا به این نتیجه رسیده ام، هنرمند اگر بخواهد وقتش را تلف نکند باید از هیچ کس توقع مالی و حتی حمایت معنوی هم نداشته باشد و خودش به تنهایی کار کند.
هنر سوخت نگاری سلطانخواه امسال در سطح شهر مشهد دیده می شد و توسط شهرداری مشهد جزو المانهای نوروزی این شهر قرار گرفته بود. سلطانخواه در حال نوشتن کتابی در زمینه هنر سوخت نگارین که دلمشغولی اصلی این هنرمند است، می باشد. او تلاش می کند در این کتاب، تجارب سه دهه تلاشش در این زمینه هنری را به علاقه مندان به این گونه هنرها انتقال دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مرتضي نداف IR ۲۲:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۳۰
    6 2
    با سلام. با عنايت به تلاش استاد سلطانخواه .ايشان مبدع اين هنر نيستند.مبدع يعني کسي که ثابت کند ابداع کننده بوده و اولين کسي است که اين کار را انجام ميدهد. شيوه هاي ايشان جديد است و بنده 18 سال پيش انجام داده ام و با ذره بين روي ني و چوب کار کرده ام.البته ايشان تقصيري ندارند اين هنر به قدري مهجور بوده که کسي تخصصي دنبال اين هنر نبوده . ولي بنده از زمان شروع اين هنر علمي و تاريخي و با پشتوانه کار کرده ام .ودر پنج موزه داخلي و خارجي آثار اين حقير موجود است.بنده سبکها و طرحهاي بسيارمختلفي ارائه داده ام و با هشت سال سابقه آموزش ديجيتالي اين هنرايراني را درسطح جهان اشاعه داده ام.و تا کنون ده سايت راه اندازي کرده ام و بيش از 1000 تابلوي سوخته کاري خلق کرده ام. از آثار استاد سلطوانخواه هم قدر داني ميکنم.ايشان کارشان قوي ميباشد .
  • دوستي 91/09/29 شب يلدايتان موبارک IR ۱۷:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۹
    0 3
    سلام عرض ميکنم براي شما آقاي رمضانخواه و اقاي نداف به عقيده من همه هنرمند هستد ولي هنرمند با هنرمند فرق ميکنه کسي که مثلا يک ماشين را ميراند اوهم هنر مند است ولي کسي که هنر در وجودش هست و اثاري را خلق ميکند ان هم هنرمند است بنده هم حدود 16ساله کار هنريم را حرفه اي انجام ميدم و خيلي هنر ها هم هست که تا بحال نشان ندادم چون نميخوام سروصدا کنم آقا مرتضي رو دانه کندم نوشته اند بنده هم حدود شش سال قبل مثل اينهاو چندتا از کار سوخت نگاري را کردم متنوع ولي تا بحال کسي نکرده و شرايطش نيس فعلا بگم. بنده نميخوام بگم ولي اقاي نداف چند تا از کارهايش را گفته بنده هم ميخوام خودموني تعريف نباشه بگم که اولين وسريعترين خطاطي ديوارنويسي در ابعاد کوچک و بزرگ در آسيا همچنين سوخت نگاري يا ما آذري ها ميگيم(ياراديب يانان ايشلر)و معرق ،خط ، ........ اميدوارم هميشه موفق باشيد ، دوستي از اورميه
  • مرتضي نداف IR ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۵
    5 1
    باسلام. والا ما نه ترياک ديديم و دربارش اطلاعات داريم. حالا سوخته کاري يا سوخت نگارين. مهم اجراي هنريست که به کمال برسه.هنر سوخته نگاري مبدع مشخصي ندارد. با سند و مدرک اين را عرض ميکنم. بنده طي سفرهاي خارجي که داشتم هنرمنداني را ديديم که بيش از 40 سال بود که هنر سوخت را انجام ميدادند. بنده خواستم بگم که هنر سوخت نگاري که استاد فرمودند قبل از ايشان خيلي سالها پيش انجام شده است. استاد محبت کنند و به تازه کاراني که با ايجاد يک وبلاگ مجاني 4 تا کار فوق العاده ابتدايي را منتشر ميکنند و خودشان را هنرمندو مبتکر ميخوانند ايراد بگيرند. بنده به نسبت سنم که 32 ازش ميگذره 18 ساله فعاليت ميکنم. استاد اخواص از همه معاصرين پيشکسوتتر و هنرمند تر هستند که جا داره از ايشون که واقعا مظلومند دفاع بشه. با تلاش فراوان و اخلاص اکنون 16 حکم استادي اخذ کرده ام. براي استاداخواص و سلطانخواه آرزوي سلامتي دارم
  • ناشناس IR ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۲
    4 1
    با سلام و تشکر ازبابت اطلاع رسانيتان لطف کنيد و از اين هنرمند بپرسيد اولين سوخته کاري روي ني و حتي ني نوازي را ازکه آموخت؟واين جمله استاد فقيد حسن کسايي خطاب به چه کسي بوده است: ...اين آقابهترين -ني زن -ومن بهترين -ني مرد - م...."