تازه‌ترین آمار بانک مرکزی از شاخص تولید کارگاه‌های بزرگ صنعتی کشور حکایت از آن دارد که روند تشکیل سرمایه ثابت در اقتصاد کشور رو به بهبود است.

تحلیل کارشناسی قدس درباره تازه‌ترین گزارش بانک مرکزی از شاخص تولید بنگاه‌های بزرگ کشور در سال ۱۴۰۱/ رشد تولید در ۲۳ صنعت کشور

به گزارش قدس قدس آنلاین، در حالی که بسیاری از تحلیلگران، دهه۹۰ را دوران سقوط سرمایه‌ ثابت ناخالص (سرمایه‌گذاری) در اقتصاد کشور می‌دانند و نیاز مبرم کشور به سرمایه‌گذاری بر هیچ ناظری پوشیده نیست، جدیدترین آمار بانک مرکزی درخصوص رشد تولید بنگاه‌های بزرگ، حکایت از بهبود روند تشکیل سرمایه ثابت در دولت سیزدهم دارد.

۲۳ صنعت از ۲۴ صنعت، رشد تولید داشته‌اند 
بر اساس تازه‌ترین گزارش بانک مرکزی از تولید ۲هزارو۴۰۰ بنگاه بزرگ اقتصادی کشور می‌توان رشد تولید از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم را پایدار و مداوم ارزیابی کرد. این آمار نشان می‌دهد از ۲۴ صنعت بزرگ مورد بررسی، ۲۳ صنعت، افزایش تولید داشته‌اند و شاخص کل تولید در فصل‌های بهار، تابستان، پاییز و زمستان ۱۴۰۱ به ترتیب ۳/۱درصد، ۱۳/۲درصد، ۹/۵درصد و ۱۲/۸درصد و میانگین رشد کل سال ۹/۶ درصد بوده است. 
داده‌های بانک مرکزی بیانگر این واقعیت است که بیشترین رشد تولید سال گذشته در صنایع تولید وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم‌تریلر رقم خورده است و این صنایع در زمستان سال گذشته رشدی ۴۵/۸درصدی و در کل سال رشدی ۳۱/۸درصدی را تجربه کرده‌اند. 
تازه‌ترین آمار بانک مرکزی همچنین نشان از میانگین رشد ۲۸/۶درصدی تولید سایر وسایل نقلیه حکایت دارد و گویای رشد ۱۷/۵درصدی در حوزه صنایع تولید ماشین‌آلات و تجهیزات است که با توجه به نیاز کشور به تشکیل سرمایه ثابت رشد قابل توجه این صنعت، امیدبخش است.

جزئیات رشد تولید مهم‌ترین صنایع کشور      
مبتنی بر داده‌های بانک مرکزی، حوزه صنایع تولید مواد غذایی یکی از حوزه‌های پرچالش کشور بوده، چراکه تولید این حوزه در بهار و تابستان سال گذشته به ترتیب ۷/۴درصد و ۵/۴درصد کاهش داشته، اما در نیمه دوم سال رشد مثبت را تجربه کرده است. بر همین اساس حوزه صنایع تولید مواد غذایی در پاییز و زمستان۱۴۰۱ به ترتیب رشد ۷/۶ و ۱۵ درصدی را تجربه کرده و در نهایت سال گذشته را با میانگین رشد ۲/۵درصد سپری کرده است.
  بر اساس گزارش بانک مرکزی، صنایع تولید انواع آشامیدنی‌ها در سال گذشته به طور میانگین ۱۵/۷درصد رشد تولید داشته و صنایعی همچون تولید منسوجات، پوشاک به جز پوشاک از پوست خزدار، چرم و مصنوعات چرمی، چوب، محصولات چوبی و چوب پنبه‌ای (غیر از مبلمان)، کاغذ و محصولات کاغذی، فراورده‌های نفتی و کک (به جز پالایشگاه‌های نفت)، مواد و محصولات شیمیایی، محصولات لاستیکی و پلاستیکی و محصولات کانی غیرفلزی هم به ترتیب رشدهای ۱۷/۳درصد، ۵/۳درصد، ۱/۴درصد، ۱۶/۹درصد، ۱۴/۱درصد، ۱۳/۱درصد، ۶/۷درصد، ۱۰/۸درصد و ۶/۱درصدی را تجربه کرده‌اند و حوزه تولید داروها و فراورده‌های دارویی، شیمیایی و گیاهی اما به طور متوسط رشد منفی ۵/۱ درصدی را از سر گذرانده است.
مبتنی بر همین آمار می‌توان به رشد ۱۱/۱درصدی صنایع تولید فلزات اساسی و ۱۰/۷درصدی محصولات ساخته شده از فلز (به جز ماشین‌آلات و تجهیزات) اشاره کرد. بر همین اساس متوسط رشد تولید محصولات رایانه‌ای، الکترونیکی و نوری ۹درصد گزارش شده است. میانگین رشد تولید صنایع ماشین‌آلات مولد و انتقال نیروی برق و دستگاه‌های برقی نیز ۴/۱درصد بوده است. در سال گذشته همچنین صنایع تولید مبلمان، مصنوعات و تعمیر و نصب ماشین‌آلات و تجهیزات به ترتیب رشدهایی ۱۱/۷، ۱۲/۵ و ۱۰/۴درصدی را به ثبت رسانده است.

دولت حمایت از بخش حقیقی اقتصاد را نشانه گرفته است  
لازم به ذکر است بانک جهانی رشد اقتصادی ایران را در پاییز سال گذشته ۴/۷درصد و گزارش بانک مرکزی هم این رشد را با نفت ۵/۳ و بدون نفت ۴/۵درصد اعلام کرده است. به باور کارشناسان اقتصادی، دولت سیزدهم در دو سال آغازین عمر خود بیشتر بر تحریک بخش حقیقی اقتصاد و تولید، حمایت از بخش مولد و حقیقی اقتصاد و افزایش هزینه ویژه‌خواری متمرکز بوده است و مبتنی بر این برنامه‌ها در جهت تقویت تأمین مالی بخش حقیقی اقتصاد گام‌های بلندی برداشته است که در این راستا می‌توان به رشد ۵۴/۳درصدی تسهیلات پرداختی بانک‌ها اشاره کرد که از ۴هزارو۴۴۸ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده در سال گذشته ۱۵/۴درصد به خانوارها و ۸۴/۶درصد به صاحبان کسب‌وکار پرداخت شده است. در سال۱۴۰۱ پرداخت تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان نیز رشدی ۱۶۵درصدی داشته و به  ۱۷۷هزار میلیارد تومان رسیده است. 
در حوزه بازار سرمایه نیز افزایش ۵۶درصدی سرمایه شرکت‌های سهامی‌عام (مجوزهای ارائه شده) قابل توجه است به طوری که این رقم از ۱۸۱هزار میلیارد تومان در سال۱۴۰۰ به ۲۸۴ هزار میلیارد تومان در سال گذشته افزایش یافته است.
رشد ۳۰۰درصدی انتشار اوراق شرکتی از ۳۲هزار میلیارد تومان در سال۱۴۰۰ به ۱۲۴هزار میلیارد تومان در سال گذشته و افزایش سهم اوراق شرکتی از کل اوراق بدهی از ۱۳ به ۲۴درصد و افزایش سهم شرکت‌ها از بازار بدهی را نیز باید در زمره مهم‌ترین اقدام‌های دولت برای رونق تولید دانست که این اقدام‌ها البته در کنار کاهش تورم، تأثیر قابل توجهی در افزایش و رونق حجم تولید بنگاه‌های بزرگ کشور داشته است. 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.