فردین کریمی کارشناس اندیشکده اقتصاد مقاومتی ا اشاره به اینکه در کنار سایر وجوه امنیتی مانند امنیت نظامی، امنیت غذایی نیز یکی از پایههای اصلی کشور محسوب میشود، گفت: اگر از تبدیل ایران به هاب غذایی صحبت میکنیم باید هدف را در پایداری آن قرار دهیم. بنابرین اولین هدف رسیدن به امنیت غذایی است.
وی افزود: امنیت غذایی کشور متزلزل است. چرا که ما واردکننده کالاهای اساسی هستیم که سایر مؤلفه های اقتصادی مانند تورم بر شدت تزلزل افزوده است. از منظر سیاسی و اجتماعی نیز نیل به امنیت غذایی واجد اهمیت است.
کارشناس اندیشکده اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: دومین موضوع، بحث ارزآوری است. در شرایط تحریمی کشور باید با تلاش بیشتری موضوع را دنبال کنیم. ایجاد هم پیوندی اقتصادی به سایر کشورهای منطقه سوالی است که باید به آن پاسخ داد. تصور ما بر آن است که ظرفیتها و مزیتهای جغرافیایی به صورت بی انتها مزیت دارد. این در حالی است که مسیر کشورهای منطقه در انعقاد قراردادها و پیگیری کریدورها برخلاف موضوع فوق دلالت دارد.
وی افزود: چندین سال است که بر تولید صادرات محور تاکید داریم که برنامهای برای آن نداریم. در دولت گذشته احیای ظرفیتهای کارخانه های آرد کشور در دستور کار قرار گرفت و اجرا شد اما عدم هماهنگیهای سیستمی باعث عدم استفاده بهینه از ظرفیتها شده است. آنچه که هاب امنیت غذایی باید برای ما ایجاد کند این است که ظرفیتهای جغرافیایی و اقتصادی برای رسیدن به یک ارزآوری مستمر به کار گرفته شود.
فردین کریمی با اشاره به اینکه برای اینکه یک مسئله در کشور مورد توجه قرار بگیرد باید در اولویتهای دولت باشد، گفت: همین فرآیند در زمینه هاب غذایی صادق است.
وی افزود: اولین چالش عدم ثبات در قوانین تجاری است. ناپایداری در قوانین به بخش خصوصی اجازه اعتماد به دولت را نمیدهد.
این کارشناس اقتصادی گفت: در خصوص چالش بیرونی نیز باید به این موضوع اشاره کرد که از یک سو روسیه علاقهمند به تبادل اقتصادی با ایران است در عین حال، کاربست تعرفه ۵۰ تا ۶۰ درصدی بر روی گندم از سوی طرف روسی مانع است.
کریمی سرمایهگذاری در حوزه ترانزیت و رفع نارسایی های آن برای تبدیل شدن به هاب غذا را لازم دانست و افزود: در زمینه فرآوری سرمایهگذاری هایی شده است که متاسفانه از ظرفیت های آن استفاده نکرده ایم. چند صد کارخانه با بیش از ۲۰ میلیون تن ظرفیت مازاد وجود دارد که استفاده نشده است. با استفاده از فرآیند ورود موقت، پردازش و صادرات میتوانیم این ظرفیت را فعال و ایران را به هاب غذای منطقه تبدیل کنیم.
وی افزود: مشخص نبودن شیوه رفع تعهد ارزی در فرآیند ورود موقت، پردازش و صادرات یکی از چالشهای فعلی است. وضع الزام رفع تعهد ارزی و عدم تدبیر برای بحث ورود موقت، پردازش و صادرات در سال ۱۳۹۹ صادرات آرد از محل ورود موقت و پردازش را به صفر رساند.
کریمی ادامه داد: ارزش گذاری نامتناسب گمرکی نیز یکی از چالشها است که باعث می شود برای تولیدکنندگان استفاده از ظرفیت فرآیند ورود موقت، پردازش و صادرات مطلوب نباشد. علاوه بر این از نظر زیرساختی، زیرساختهای بنادر جنوب مبتنی بر سوآپ نیست و در مجموع چالشهای بین دستگاهی مانع است. لذا لازم است که دولت این موضوع را در دستور کار قرار دهد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ظرفیت مناطق آزاد در سه دهه اخیر مغفول مانده است. متاسفانه دولتها نسبت به این موضوع بی توجه بودند. در برنامه ششم توسعه جایگاه مناطق آزاد را تنزل دادند. به دولت پزشکیان توصیه میشود که کاری که در دولت قبل پیگیری شده بود، دنبال شود. همچنین ظرفیت مناطق آزاد برای اجرای سیاست هاب غذایی مورد استفاده قرار بگیرد.
نظر شما