قدس؛ سخنرانی آتشین و جنجالی «جی دی ونس» معاون رئیس جمهور آمریکا در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ و در ادامه دیدار وی با «آلیس وایدل» رئیس حزب راست افراطی آلمان(AFD) حاکی از شرط بندی بزرگ ترامپ روی راست افراطی و برنامههای گستردهتر دولت جدید آمریکا برای قاره سبز است.
جیدی ونس، معاون رئیسجمهور ایالات متحده روز جمعه در جریان کنفرانسی با سران اروپا در مونیخ، حاضرین در سالن را با ایراد سخنانی آتشین و توهین آمیز علیه اتحادیه اروپا و دولت کنونی آلمان شگفت زده کرد؛ سخنرانی که تنها یک هفته قبل از برگزاری انتخابات در آلمان، به منزله یک مانیفست مبارزات انتخاباتی علیه دولت مستقر آلمان محسوب میشود.
حمله معاون ترامپ به سران اروپا
ونس در یک حمله ایدئولوژیک بی رحمانه، رهبران اروپایی را در حالی به سرکوب آزادی بیان، ناتوانی در توقف مهاجرت غیرقانونی و فرار و ترس از باورهای واقعی رأی دهندگان متهم کرد که سخنان او آشکارا این سوال را مطرح میکرد که آیا ارزشهای کنونی اروپایی ، حمایت و دفاع ایالات متحده را تضمین میکند یا خیر؛ درواقع او تصویری از سیاست اروپا ترسیم کرد که به سانسور رسانهای، لغو انتخابات و نبود صداقت سیاسی آلوده شده است.
ونس با این استدلال که تهدید واقعی برای اروپا در شرایط کنونی نه از جانب بازیگران خارجی مانند روسیه یا چین، بلکه عقبنشینی اروپا از برخی از «بنیادیترین ارزشهایش» و «از درون» سرچشمه میگیرد، بارها این سوال را مطرح کرد که با این وجود آیا آمریکا و اروپا هنوز برنامه مشترکی دارند یا خیر.
سخنرانی جنجالی ونس در حالی ایراد شد که انتظار میرفت معاون رئیس جمهور آمریکا در کنفرانس امنیتی مونیخ به مسئله بحرانی جنگ اوکراین و اختلافات امنیتی بین واشنگتن و اروپا بپردازد اما درعوض، او با پرداختن به آنچه که به زعم "او ناکامی قاره در گوش دادن به نگرانیهای پوپولیستی رأیدهندگان بود"، عملا سران اروپایی را به چالش کشید.
کلانتر جدیدی در شهر وجود دارد!
ونس با بیان این جمله که "کلانتر جدیدی در شهر وجود دارد " به انتخاب مجدد دونالد ترامپ اشاره کرد و گفت: اگر از نظرات مردم خود میترسید و اگر از ترس رای دهندگان در انتخابات شرکت میکنید، دیگر دموکراسی زنده نخواهد ماند و آمریکا هیچ کاری نمیتواند برای شما انجام دهد و شما هم هیچ کاری نمیتوانید برای مردم آمریکا انجام دهید.
اظهارت شوکهکننده ونس در کنفرانس مونیخ در ادامه واکنشهای بسیاری را در پی داشت؛ اتحادیه اروپا و آلمان در حالی اظهارات ونس را محکوم کردند، که تلویزیون دولتی روسیه سخنان معاون رئیس جمهور آمریکا را تحسین کرد.
ترامپ نیز در جریان کنفرانس مطبوعاتی در کاخ سفید در پاسخ به این پرسش خبرنگاران که "آیا موافق است که نخبگان اتحادیه اروپا دیدگاهی اساساً متفاوت از جهان دارند؟"، از هشدار معاون خود به اروپاییها مبنی بر اینکه اکنون بزرگترین تهدید علیه قاره اروپا از درون آن است، نه از سوی قدرتهای خارجی» استقبال کرد و آن را مورد تقدیر قرار داد.
تعمیق شکاف فراآتلانتیکی بین آمریکا و اروپا
اما اقدامات جنجالی ونس محدود به سخنرانی در کنفرانس مونیخ نماند و او در حالی که از ملاقات با اولاف شولز، صدراعظم آلمان که باید یکی از شرکای کلیدی واشنگتن در مذاکرات با روسیه بر سر آینده جنگ در اوکراین باشد، خودداری کرد، ساعاتی بعد با «آلیس وایدل»، رئیس حزب راست افراطی آلمان(AFD) ملاقات کرد و تابویی را در سیاست آلمان به نام «دیوار آتش علیه راست افراطی» که هدف آن دور نگه داشتن حزب افراطی ضد مهاجر از جریان اصلی و هر ائتلاف حاکم بود شکست.
اقدامات جنجالی معاون ترامپ در قبال اتحادیه اروپا و پیش از آن رویکرد تحریک آمیز ایلان ماسک وزیر بهره وری این کشور علیه جریان اصلی حاکم بر اروپا و اظهارات ترامپ در قبال اتحادیه اروپایی و کنار گذاشتن اروپا از گفتگوهای صلح بین اوکراین و روسیه از نگاه تحلیلگران نشان دهنده تعمیق شکاف فراآتلانتیکی و گسست اجتماعی عمیق تر در مورد ارزشها و ماهیت دموکراسی بین آمریکا و اتحادیه اروپا تعبیر شده است.
کریستین برزینا، مدیر عامل صندوق مارشال آلمان در باره حمایت ونس یا ایلان ماسک که اخیراً در یک اجلاس حزب AfD سخنرانی ویدیویی داشت گفت بعید است که این اقدامات نتیجه انتخابات هفته آینده آلمان را تغییر و اتحادیه دموکرات مسیحی حاکم را شکست دهد و به راست افراطی اجازه ورود به هر ائتلافی را بدهد.
ترامپ چشم به تحولی گسترده در اروپا دوخته است
اما با وجود اظهارتی از این دست به نظر میرسد جناح راست ایالات متحده در دوران ترامپ چشم به یک تحول گسترده تر در اروپا دوخته است؛ درواقع آنچه دولت کنونی کاخ سفید دنبال میکند حمایت از ظهور احزاب پوپولیستی در اروپا با جهان بینی ضد مهاجرتی و انزواطلبانه است تا به ایالات متحده در حمله به جهانیگرایی و ارزشهای لیبرال بپیوندند.
درواقع راست افراطی در آمریکا نمود چنین رهبرانی را در ویکتور اوربان در مجارستان، جورجیا ملونی در ایتالیا، و همچنین حزب اصلاحات بریتانیا به رهبری نایجل فاراژ و مارین لوپن در فرانسه می بیند. و با این رویکرد به نظر می رسد طی ماهها و سالهای آینده شاهد اتفاقات بیسابقه دیگری از طرف آمریکا در قبال ساختار سیاسی اروپا خواهیم بود و ترامپ علیرغم اینکه آرای مردمی کمتری نسبت به سایر روسای جمهور ایالات متحده از اوایل دهه ۲۰۰۰ به این سو به دست آورده است، مدعی اختیارات گستردهای شده و به دنبال بازسازی سیاسی در داخل و بازتعریف روابط ایالات متحده با متحدانش در خارج از کشور است.
درواقع به نظر می رسد روندی که دولت ترامپ دنبال میکند بر این محور استوار است که اهدافی را که مذاکرات و توافقها نمیتوانند برآورده سازند، رای دهندگان در پای صندوق های رای بر عهده خواهند گرفت. همانطور که ونس در روز جمعه خطاب به نخبگان اروپایی گفت: "اگر شما از ترس رای دهندگان خود در انتخابات شرکت میکنید، آمریکا هیچ کاری نمیتواند برای شما انجام دهد".
نظر شما