۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۹:۰۴
کد خبر: ۱۰۶۳۸۵۱

۳درصد از کودکان زیر پنج سال، ۱۱درصد از نوجوانان و ۶۰درصد از جوانان و میانسالان در خراسان رضوی دچار چاقی هستند.

مقابله با چاقی از کودکی
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، هفته گذشته گزارشی تصویری از اقلام خوراکی کودکان در رسانه قدس منتشر شد که سرنخ چاقی جمعیت را روی میز مدارس جست‌وجو می‌کرد و براساس آن از یک کلاس ۳۶نفره در یک دبستان، تنها هفت نفر میان‌وعده‌شان شامل نان با یک خوراکی سالم خانگی بود و تنها ۶نفر به همراه چاشت، میوه داشتند و بیشتر دانش‌آموزان تنقلاتی چون شکلات، بیسکویت، پاستیل، آبمیوه‌های قندی، شیرینی، کیک و کلوچه وعده غذایی‌شان بود.

جایی که مادران نسل جدید از سر اجبار یا انفعال ترجیح می‌دهند وعده خوراکی آماده را که تنقلات مضر و چاق کننده محور اصلی آن است، جایگزین خوراکی سالم خانگی کنند و نسل کودک و نوجوان نیز فارغ از ضررهای چنین وعده غذایی، غرق در لذت مزه‌ها و رنگ‌ها و به تبع آن چاقی شوند.
اما به نظر می‌رسد فرهنگ فرزندپروری میان مادران ایرانی نیز به‌نوعی در این اتفاق دخیل است؛ آنجا که بزرگ‌ترها، مادران جوان را به خوراندن غذاهای بیشتر به کودکان تشویق می‌کنند تا بیشتر وزن بگیرند و چاقی را نمادی از تغذیه سالم می‌دانند و اگر کودکی تا زیر دو سال، به اندازه بخورد و چاق نشود، در فرهنگ مادران ما از او به کودکی «لاجون» تعبیر می‌شود. تبعات این رفتار به همین‌جا ختم نمی‌شود و تا زمانی که کودک بزرگ‌تر می‌شود نیز برای انجام کار خوب، تنقلاتی چون شکلات و شیرینی را پاداش می‌گیرد. با این حال چنین فرهنگ‌های رفتاری اثر خود را در سلامت تغذیه و جسم نسل کودک، نوجوان و به دنبال آن میانسال و بزرگسال دارد و در حال حاضر به گفته کارشناسان ۶۰ درصد جمعیت میانسال خراسان رضوی دچار چاقی هستند.

تغذیه ناسالم، اضافه وزن و چاقی؛ سه عامل مهم بیماری‌های غیرواگیر
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره وضعیت چاقی میان کودکان خراسان رضوی در گفت‌وگو با قدس خراسان می‌گوید: یکی از عوامل مهم در ایجاد بیماری‌های غیرواگیر مانند دیابت، انواع سرطان و همچنین بیماری فشار خون که امروزه در حال شیوع بوده و سال به سال نیز افزایش می‌یابد، تغذیه ناسالم، اضافه وزن و چاقی است.
زهرا اباصلتی ادامه می‌دهد: متأسفانه آمار اضافه وزن و چاقی ما با شیبی تند رو به افزایش است و این مسئله نه‌تنها در استان ما؛ بلکه در کشور و کل دنیا به دلیل سبک زندگی و تغذیه نامناسب در حال رقم‌ خوردن است.
به گفته او در حال حاضر شاهد کاهش میزان تحرک در افراد و گروه‌های سنی مختلف نیز هستیم و همه این عوامل سبب شده میزان و درصد شیوع چاقی و اضافه وزن به شکل چشمگیری افزایش پیدا کند و اگرچه اکنون بیشترین آمار اضافه وزن و چاقی در گروه سنی میانسال وجود دارد؛ ولی شروعش از گروه کودکان است.
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در سال‌های گذشته در کودکانمان مشکل چاقی نداشتیم، تأکید می‌کند: ولی امروز حتی کودکان زیر پنج سال، نوجوانان و جوانان دچار مشکل چاقی هستند و هر چقدر گروه سنی بیشتر می‌شود، آمار افزایش پیدا می‌کند.

ضرورت پایه‌گذاری سبک تغذیه سالم از کودکی
اباصلتی با اشاره به ضرورت پایه‌گذاری سبک تغذیه سالم از کودکی بیان می‌کند: سبک زندگی و عادت‌های غذایی باید از کودکی آموزش داده شود تا کودک و نوجوان بدانند غذاهای مفید چیست و شیوه تغذیه به ویژه میان‌وعده‌ها و کم‌تحرکی در ایجاد اضافه وزن و چاقی مؤثر است و خودشان به کاهش وزن کمک کنند.
به گفته او آموزش خانواده از همه مباحث مهم‌تر است. اگر پدر و مادر در سفره خانواده عادت غذایی سالم را رعایت کنند، بی‌شک کودکان نیز با این شیوه آموزش دیده و رفتار می‌کنند. همچنین می‌توان با ایجاد پایگاه‌های تغذیه سالم در مدارس، میان‌وعده‌های مناسب مانند مغزها، خشکبار، نان و پنیر، میوه و سبزی سالم برای تأمین انرژی و ریزمغذی‌های مورد نیاز را در اختیار بچه‌ها قرار داد و تنقلات کم‌ارزش و گاهی هم بی‌ارزش مانند پفک، چیپس، کیک و کلوچه را در میان‌وعده کودکان کمرنگ کرد. بنابراین باید کوشید عادت غذایی استفاده از شیرینی‌ها، دسر و شکلات میان کودکان کم شود.

مصرف صبحانه؛ راهی برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به ضرورت استفاده از وعده مهم صبحانه برای کودکان ادامه می‌دهد: مصرف صبحانه راهی برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی به شمار می‌رود. اگر کودک بدون صبحانه به مدرسه برود، هم تمرکزش کم می‌شود و هم ولعش برای خوردن تنقلات افزایش می‌یابد.
اباصلتی با بیان اینکه باید زمان مشخصی برای وعده‌های غذایی تعیین شود، می‌گوید: یکی از مشکلات ما در زمینه تغذیه، سریع غذا خوردن است که موجب می‌شود زمان لازم برای ایجاد احساس سیری حاصل نشود و فرد به سمت بیشتر خوردن برود. آموزش تمام این رفتارها در خانواده شکل می‌گیرد به این ‌معنی که اگر پدر و مادر رعایت کرده و خوردن خوراکی‌های مضر به ویژه فست‌فودها را محدود کنند، روی فرزندان نیز تأثیر مستقیم دارد تا به مرور شیب اضافه وزن و چاقی و به دنبال آن شیب بیماری‌هایی مثل دیابت و فشار خون کم شود.
به گفته او روند رشد کودک باید همراه با استاندارد رشد کنترل شود. همه کودکان کارت رشد دارند و روند رشد هر کودک باید طبق وزن هنگام تولد، منحنی رشدش و توجه به قد و وزن پدر و مادر طی شود. ممکن است کودکی وزن خوبی داشته باشد؛ ولی دچار کم‌خونی هم باشد. پس وزن خوب دلیلی بر سلامتی نیست و باید این منحنی‌های رشد همراه با استانداردهای لازم مورد بررسی قرار بگیرد.

مگادُز ویتامین آ مکملی برای زمستان و تابستان
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه خدمات مراکز بهداشت برای همه گروه‌های سنی در این مراکز رایگان است، ادامه می‌دهد: اگر بچه‌ها به طور مرتب به مراکز بهداشتی مراجعه داشته باشند، در این مراکز مورد پایش قرار گرفته و توصیه‌های لازم توسط کارشناسان سلامت و تغذیه و پزشکان به شکل رایگان در اختیارشان گذاشته می‌شود و مکمل‌های مورد نیاز مانند مولتی‌ویتامین، آهن و به خصوص مگادُز ویتامین آ را نیز دریافت می‌کنند. مصرف مگادُز ویتامین آ هر ۶ ماه یک بار کافی بوده و مکملی است که می‌تواند در زمستان از بیماری‌های تنفسی و در تابستان از بیماری‌های روده‌ای و گوارشی مانند اسهال و استفراغ پیشگیری کند.
اباصلتی با بیان اینکه ۳ درصد از کودکان زیر پنج سال استان دچار اضافه وزن و چاقی هستند، تأکید می‌کند: این آمار در گروه سنی نوجوانان به ۱۱درصد افزایش پیدا کرده و در گروه سنی جوان و میانسال به حدود ۶۰ درصد می‌رسد. این آمار نشان می‌دهد اگر از کودکی عادت غذایی را درست کنیم، با افزایش سن، این آمار زیاد نمی‌شود و بیماری‌ها کاهش می‌یابد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha