۱۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۹:۳۰
کد خبر: ۱۰۷۱۸۸۳

​​​​​​​برخی اخبار منتشر شده نشان می‌دهد جوزف عون، رئیس‌جمهور لبنان در سفر به عراق موفق نشده رضایت آیت‌الله العظمی سیستانی برای ملاقات را کسب کند.

زمان مطالعه: ۲ دقیقه

قدس؛ گفته می‌شود این دومین درخواست عون بوده که با پاسخ منفی مرجع شیعیان روبه‌رو شده است. در کنار شرایط جسمانی ایشان که احتمالاً اجازه دیدارهای حساس را نمی‌دهد، می‌توان دلایل دیگری هم برای صورت نگرفتن این ملاقات برشمرد.
روی خوش عون به اسرائیل: آیت‌الله العظمی سیستانی به‌شدت با اقدامات اسرائیل مخالف است و آن را اشغالگر می‌داند. او در اکتبر ۲۰۲۳، خشونت‌های اسرائیل در غزه را محکوم و در سپتامبر ۲۰۲۴، تجاوزات رژیم در لبنان را تقبیح کرد. هرچند جوزف عون در طول مدت ریاست‌جمهوری‌اش خواستار خروج اسرائیل از خاک لبنان شده، اما رویکرد دیپلماتیک‌تری دارد که با حمایت غربی‌ها همراه است. این موضع ممکن است برای آیت‌الله العظمی سیستانی که از مخالفان سرسخت رژیم صهیونیستی است به‌عنوان نرمش در برابر اسرائیل تلقی شود. احتمال تأثیر این عامل بر تصمیم مرجع شیعیان بسیار بالاست.

نگرانی از سخت‌گیری به حزب‌الله: حزب‌الله، رکن اصلی محور مقاومت، همواره از حمایت آیت‌الله العظمی سیستانی برخوردار بوده است. او در سپتامبر ۲۰۲۴، پس از شهادت سیدحسن نصرالله، این واقعه را تسلیت گفت. اما عون پس از آغاز به کار دولتش در فرصت‌های مختلف تلاش داشته نسبت به رویکردهای مقاومتی حزب‌الله انتقاد داشته باشد و حتی بر تحدید سلاح در دست دولت لبنان تأکید دارد. این سیاست که با منافع غربی و سعودی همسو است، می‌تواند برای آیت‌الله العظمی سیستانی نگران‌کننده باشد، زیرا تضعیف حزب‌الله محور مقاومت را ضعیف می‌کند. احتمال تأثیر این عامل بر تصمیم مرجع شیعیان در نپذیرفتن عون بسیار بالاست.

جلوگیری از کمرنگ شدن نقش ایران: عون در سفر به عراق تلاش رسانه‌ای زیادی کرد تا نقش ایران در حمایت از استقلال و وحدت لبنان را ندیده بگیرد و در عوض بر برجسته کردن نقش عراق و آیت‌الله العظمی سیستانی تأکید ویژه داشت. لذا به نظر می‌رسد عون با حمایت غربی و سعودی تلاش دارد عراق را به‌عنوان حامی اصلی مقاومت لبنان معرفی کند. این موضوع می‌تواند برای آیت‌الله العظمی سیستانی حساسیت‌برانگیز باشد، زیرا او با رعایت تقوای اسلامی بنا ندارد نقش رهبر معظم انقلاب و جمهوری اسلامی ایران در حمایت از حزب‌الله را کمرنگ کند.

رویکرد دوری از سیاست: یکی دیگر از رویکردهای آیت‌الله العظمی سیستانی در تمام دوره مرجعیتش، دوری از حضور مستقیم در عرصه سیاسی بوده است. اگرچه این مسئله بسیار عمیق و مشی سیاسی او خیلی پیچیده و ریشه در باورهای فقهی دارد اما می‌تواند به‌عنوان یکی از عوامل در پاسخ منفی به جوزف عون در برهه کنونی مطرح باشد. در مجموع می‌توان پاسخ منفی آیت‌الله العظمی سیستانی به جوزف عون را نشان‌دهنده تعهد او به مقاومت و هشداری به رئیس‌جمهور غرب‌گرای لبنان دانست.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha