تحولات منطقه

پس از مطرح شدن نگرانی‌هایی درباره وضعیت جسمی و شرایط نگهداری استاد کامران فانی، از چهره‌های برجسته فرهنگ و ادب فارسی، چند نهاد فرهنگی و علمی کشور پیگیر سامان‌دهی و انتقال او به مرکز درمانی و سرای سالمندان مجهز در تهران شده‌اند.

همکاری سه‌جانبه دستگاه های دولتی برای انتقال استاد کامران فانی به مرکز درمانی تهران
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، روزنامه اعتماد چندی پیش در گزارشی به وضعیت جسمی و شرایط نگهداری کامران فانی، مترجم و پژوهشگر پیشکسوت زبان و ادبیات فارسی پرداخت. در آن گزارش، نادره منصوری، خاله‌ آقای فانی، گفته بود که به دلیل بیماری شخصی‌اش و بستری شدن در بیمارستان، سرپرستی موقت او به خانواده‌ دیگری از بستگان سپرده شد و پس از آن تصمیم گرفته شد تا کامران فانی به خانه‌ سالمندانی در کرج منتقل شود.

به گفته‌ خانم منصوری، استاد فانی تا پیش از این انتقال، تنها یک‌بار و آن‌هم سال‌ها پیش برای عمل سنگ کلیه در بیمارستان بستری شده بود و در این سال‌ها تمام کارهای شخصی خود را به‌تنهایی انجام می‌داد و حتی دارویی مصرف نمی‌کرد. اما بنا بر اظهارات پرستار خانه‌ سالمندان، او اکنون از بیماری آلزایمر رنج می‌برد و توان انجام کارهای روزمره را ندارد.

در همان گزارش، عارف خرمشاهی، ادیب و ویراستار ادبی، نیز گفته بود که در سه سال گذشته نشانه‌هایی از فراموشی در رفتار استاد دیده و حتی به او توصیه کرده بودند که تحت نظر پزشک قرار گیرد. به گفته‌ او، کم‌کم استاد فانی از محافل دوستانه فاصله گرفته و تلفن‌ها را پاسخ نمی‌داده است. خرمشاهی همچنین تأکید کرده بود که استاد از نظر مالی دچار مشکل نیست و دارای حقوق بازنشستگی و خانه‌ شخصی است، بنابراین لازم است نهادهای فرهنگی برای درمان و مراقبت از او پیش‌قدم شوند.

کامبیز مشاور، نوه‌ خاله‌ کامران فانی، نیز در گفت‌وگو با اعتماد گفته بود که بستری شدن موقت ایشان در خانه سالمندان، صرفاً برای دوران کسالت خاله‌شان بوده و هدف این بوده تا در فرصتی مناسب و با همکاری نهادهای فرهنگی، زمینه انتقال او به مرکز مجهزتر فراهم شود. او ابراز امیدواری کرده بود که این موضوع با پیگیری فرهنگستان زبان و ادب فارسی و سایر دستگاه‌های مسئول به سرانجام برسد.

در پایان گزارش اعتماد نیز تأکید شده بود که جامعه‌ فرهنگی کشور وظیفه دارد در قبال چهره‌هایی که عمرشان را صرف اعتلای فرهنگ و زبان فارسی کرده‌اند، مسئولانه‌تر عمل کند و اجازه ندهد بزرگان ادب در سال‌های کهنسالی در انزوا و بی‌خبری رها شوند.

حال، پیگیری‌های ما نشان می‌دهد که پس از انتشار آن گزارش، موضوع وضعیت استاد فانی از سوی نهادهای فرهنگی به‌صورت رسمی دنبال شده است. در گفت‌وگویی که با علی یاری، مدیر روابط‌عمومی فرهنگستان زبان و ادب فارسی انجام شد، او جزئیات تازه‌ای از روند پیگیری و تصمیمات اتخاذشده ارائه داد.

یاری با اشاره به همکاری چند دستگاه در این زمینه گفت: در ماجرای آقای فانی، چند نهاد فرهنگی به‌صورت هم‌زمان درگیر هستند؛ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ـ که آقای فانی عضو هیئت علمی بازنشسته آن بوده‌اند ـ و نیز فرهنگستان زبان و ادب فارسی که ایشان روزگاری از اعضای پیوسته و اکنون عضو افتخاری آن هستند. ما هم از ابتدا پیگیر وضعیت ایشان بوده‌ایم، اما بخشی از اطلاعات و هماهنگی‌ها باید از سوی خانواده ارائه شود تا کارها دقیق‌تر پیش برود.

او ادامه داد: اقدامات انجام‌شده تاکنون به‌صورت جمعی و با همکاری همه‌ نهادهای مرتبط بوده است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و کتابخانه ملی همراهی کامل داشته‌اند. روز سه‌شنبه (۱۵ مهرماه ۱۴۰۴) هم من و آقای دکتر حسین‌پور از وزارت ارشاد به دیدار آقای فانی رفتیم. بر اساس تصمیم نهایی، قرار است ایشان به یکی از مراکز درمانی تهران منتقل شوند تا خدمات پزشکی و مراقبتی لازم برایشان فراهم شود.

به گفته‌ یاری، هماهنگی‌های لازم بین وزارت ارشاد، وزارت بهداشت و خانواده‌ استاد فانی انجام شده و هدف از این انتقال، فراهم کردن محیطی مناسب‌تر برای مراقبت‌های درمانی و سپس انتقال ایشان به سرای سالمندان شایسته‌تری در تهران است.
او افزود: قرار است ابتدا به مرکز درمانی منتقل شوند تا وضعیت سلامت‌شان بررسی شود و پس از آن، به سرای سالمندانی که در شأن شخصیت علمی و فرهنگی ایشان است، انتقال یابند. هماهنگی‌های لازم برای شنبه (۱۹ مهرماه ۱۴۰۴) انجام شده است و امیدواریم به‌زودی این جابه‌جایی صورت گیرد.

مدیر روابط‌عمومی فرهنگستان در ادامه گفت: آقای فانی از مقوله‌ هنرمندان نیستند، بلکه اندیشمندی برجسته و نویسنده‌ای تأثیرگذارند. طبیعی است که برای چنین شخصیتی باید حرمت علمی و انسانی‌اش در همه مراحل حفظ شود. ما تمام تلاش خود را می‌کنیم تا این احترام و مراقبت در شرایطی شایسته انجام شود.

او درباره‌ جنبه‌های درمانی نیز توضیح داد: من اطلاعات پزشکی دقیقی درباره‌ بیماران مبتلا به آلزایمر ندارم و این موضوع باید از سوی متخصصان بررسی شود، اما هدف اصلی ما این است که استاد فانی در محیطی امن و آرام، با امکانات درمانی و مراقبتی مناسب نگهداری شوند. تصمیم انتقال به تهران نیز دقیقاً با همین هدف گرفته شده است.

یاری با تأکید بر همکاری سه‌جانبه‌ی نهادهای فرهنگی افزود: این اقدام، کاری جمعی است. وزارت ارشاد با پیگیری آقای دکتر حسین‌پور نقش اصلی در هماهنگی انتقال را بر عهده دارد. کتابخانه ملی نیز اقدامات اجرایی را دنبال می‌کند و فرهنگستان هم به‌عنوان نهادی فرهنگی، خود را در قبال استادان و اعضای پیشکسوت مسئول می‌داند.

او در پایان گفت: نگاه ما در این موضوع نه صرفاً اداری، بلکه انسانی و فرهنگی است. آقای فانی بخشی از تاریخ معاصر زبان فارسی هستند و حفظ حرمت ایشان بر همه‌ ما واجب است. امیدواریم با همکاری نهادهای مسئول، شرایطی فراهم شود تا ایشان در آرامش و احترام کامل روزهای پیش‌رو را سپری کنند.

البته لازم به ذکر است که پیگیری‌های ما تا مشخص شدن وضعیت نهایی ایشان ادامه دارد...

برچسب‌ها

حرم مطهر رضوی

کاظمین

کربلا

مسجدالنبی

مسجدالحرام

حرم حضرت معصومه

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha