تحولات منطقه

۱۳ آذر ۱۴۰۴ - ۰۱:۱۲
کد خبر: ۱۱۱۴۵۶۳

امروز شهر مقدس مشهد میزبان بیش از ۱۵ هیئت پارلمانی از کشورهای مختلفی است که به منظور مشارکت در اجلاس کمیته سیاسی «مجمع مجالس آسیایی» در این شهر گرد هم می‌آیند.

پیام صلح و هم‌گرایی آسیا از مشهد تا غزه
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

امروز شهر مقدس مشهد میزبان بیش از ۱۵ هیئت پارلمانی از کشورهای مختلفی است که به منظور مشارکت در اجلاس کمیته سیاسی «مجمع مجالس آسیایی» در این شهر گرد هم می‌آیند. مجمع مجالس آسیایی به عنوان یک اتحادیه بین‌پارلمانی، در سال ۱۹۹۹ میلادی (۱۳۷۸ ه.ش) با نام «انجمن مجالس آسیایی برای صلح» پایه‌گذاری شد و از سال ۲۰۰۶ (۱۳۸۵ه.ش) و با ابتکار جمهوری اسلامی ایران در قالب کنونی آن تغییر شکل یافت. با توجه به نقش محوری ایران در بنیان‌گذاری این نهاد آسیایی، دبیرخانه دائمی مجمع در تهران قرار دارد. کمیته سیاسی نیز که مشهد میزبانی از اعضای آن را بر عهده دارد، یکی از بخش‌های ساختاری مجمع مجالس آسیایی است که در سال جاری ریاست آن به ایران واگذار شده است.اما اینکه در شرایط فعلی منطقه‌ای و جهانی، برگزاری نشست مجمع مجالس آسیایی به میزبانی جمهوری اسلامی و شهر مقدس مشهد برگزار می‌شود، می‌تواند از جهات مختلف دارای اهمیت باشد؛
الف. در وهله نخست برگزاری این نشست در مشهد می‌تواند حاوی دو پیام در جنبه‌های بین‌المللی و داخلی باشد؛ در بُعد بین‌المللی برگزاری یک اجلاس مهم جهانی و حضور هیئت‌های عالی‌رتبه پارلمانی از کشورهای مختلف در ایران، پیام واضحی در مورد شرایط ثبات و امنیت در ایران و همچنین نقش انکارناپذیر آن در تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی را به جهانیان ارسال می‌کند.
اما برگزاری اجلاس مجمع مجالس آسیایی در شهری خارج از تهران، آن هم برای نخستین بار، می‌تواند حاوی پیامی داخلی باشد؛ اینکه تمرکززدایی فعالیت‌ها از تهران امکان‌پذیر و حتی ضروری است؛ چرا که هم برای رفع مشکلات پایتخت و هم تجربه‌اندوزی برای دیگر شهرها مفید واقع خواهد شد.
ب. برگزاری نشست کمیته سیاسی مجمع مجالس آسیایی در شرایط کنونی جهان، می‌تواند در ابعاد کلان منطقه‌ای و بین‌المللی نیز بسیار بااهمیت تلقی شود. افول سلطه جهانی آمریکا، قرار گرفتن نظم جهانی در شرایط گذار و از همه مهم‌تر، رویکرد جهانی به سوی چندجانبه‌گرایی؛ همگی تحولاتی هستند که اهمیت نقش و جایگاه ساختارهایی مانند مجمع مجالس آسیایی را دوچندان می‌کند. چنین ساختارهایی مبتنی بر همکاری‎ها و هم‌گرایی‌های منطقه‌ای، در صورت بهره‌گیری مناسب از فرصت‌ها و توانایی‌ها، از این ظرفیت برخوردار هستند که بیش از پیش در عرصه تحولات جهانی نقش‌آفرینی داشته باشند. علاوه بر این با توجه به عضویت پارلمان‌ها در مجمع آسیایی به عنوان نمایندگان منتخب ملت‌ها، چنین ساختارهایی می‌تواند ظرفیت روابط کشورها را از روابط بین‌الدول، به روابط بین‌الملل ارتقا داده و همسویی‌های فرهنگی و اجتماعی بیشتری در منطقه ایجاد کند. متأسفانه مجمع مجالس آسیایی با وجود همه ظرفیت‌های موجود، تاکنون نتوانسته از فرصت‌ها و ظرفیت‌ها بهره لازم را ببرد.
ج. مجمع مجالس آسیایی چنان که از نام ابتدایی آن برمی‌آید، با ماهیتی صلح‌جویانه و در راستای تقویت صلح در جهان و به طور خاص در آسیا تشکیل شده است. دقیقاً بر همین اساس است که از بدو شکل‌گیری مجمع تاکنون، مسئله فلسطین به عنوان یکی از مسائل مهم و مورد علاقه این نهاد باقی مانده است. صدور قطعنامه‌های متعدد از جمله قطعنامه بسیار شدیداللحن مجمع درباره جنایت‌های اسرائیل در غزه در سال ۲۰۱۰ میلادی (۱۳۸۹ ه.ش)، بخشی از پیشینه مجمع در ارتباط با مسئله فلسطین است. به نظر می‌رسد با توجه به میزبانی جمهوری اسلامی از نشست اخیر کمیته سیاسی‌، فرصت مغتنمی وجود دارد تا آسیایی‌ها یک بار دیگر هم‌صدایی و حمایت خود را از آرمان فلسطین و به خصوص مردم غزه نشان دهند. این مجمع فرصت مناسبی را فراهم می‌کند تا به جنگ‌طلبی رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران بیش از پیش توجه شود. انتظار می‌رود در قطعنامه پایانی مجمع به هر دو موضوع پرداخته شود و هم‌گرایی آسیا در محکومیت اقدام‌های رژیم صهیونیستی و ایالات متحده در منطقه به نمایش درآید.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

حرم مطهر رضوی

کاظمین

کربلا

مسجدالنبی

مسجدالحرام

حرم حضرت معصومه

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha