یک مطالعه بالینی جدید نشان میدهد که زعفران در درمان آلزایمر بسیار موثر است و عملکردی مشابه داروی دونپزیل دارد.
محققان در تازهترین تحقیق بالینی که در مجله معتبر سایکوفارمولوژی (Psychopharmacology ) چاپ شده است، نتایج یک آزمایش بالینی ۲۲ هفتهای را منتشر کردند. این نتایج نشان میدهد که زعفران، ادویه طلایی و شناختهشده در طب سنتی، میتواند در درمان آلزایمر خفیف تا متوسط مشابه داروی شناختهشده دونپزیل (Donepezil) عمل کند.
در این مطالعه، دو گروه بیمار طی ۲۲ هفته بررسی شدند. به یک گروه زعفران و به گروهی دیگر دونپزیل داده شد. دونپزیل برای آلزایمر خفیف تا متوسط استفاده میشود و به درمان ضعف حافظه و تمرکز کمک میکند. اما عوارض جانبی آن شامل، تهوع، استفراغ، اسهال و بیخوابی است؛ فلذا همه نمیتوانند از این دارو استفاده کنند.
در طی پژوهش بیماران گروه زعفران در بهبود حافظه و تمرکز نتایج بیشتری نشان داده و از عوارض جانبی کمتری برخوردار بودند. به گفته محققان، این یافته یادآور این است که برخی از درمانهای موثر برای جسم در دل طبیعت هستند نه صرفا در داروخانهها!
به گفته یکی از پژوهشگران تاثیر زعفران به علت دو ترکیب منحصربهفرد آن است؛ کروسین (crocin) و سافرانال (safranal) .
این ترکیبها میتوانند از تجمع پروتئینهای آمیلوئید بتا جلوگیری کنند، که همان عامل اصلی تخریب نورونها در آلزایمر است. علاوه بر این زعفران به عنوان یک آنتیاکسیدان و ضدالتهاب طبیعی عمل کرده و مغز را در برابر استرس و التهاب محافظت میکند و خلق و خو را بهبود میبخشد.
زعفران اکنون در خط مقدم پژوهشهای نورودژنراتیو، بیماریهای مربوط به سلولهای عصبی و نورون قرار دارد و میتواند مسیر آینده درمان آلزایمر را کاملا تغییر دهد.
ترجمه: فاطمه رضائیان



نظر شما