تحولات منطقه

مذاکره‌کنندگان ارشد ایران و آمریکا برای انجام گفت‌وگوها در روز جمعه مشخص شدند طبق آنچه که اعلام شده قالیباف و ونس رؤسای تیم‌های مذاکره کننده خواهند بود.

قالیباف و ونس در رأس میز مذاکره؟ / مروری بر سوابق دو نماینده احتمالی مذاکرات ایران و آمریکا در پاکستان
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، ایران و آمریکا بامداد چهارشنبه در مذاکراتی که با میانجی‌گری پاکستان انجام گرفت برای یک آتش بس دو هفته‌ای از بامداد چهارشنبه ساعت ۳:۳۰ توافق کردند و بر اساس این توافق قرار است هیات‌های مذاکره کننده دو طرف روز جمعه در اسلام آباد گفت‌وگوها در چارچوب پیشنهاد ۱۰ بندی ایران را آغاز کنند.

طبق آنچه که اعلام شده ریاست تیم مذاکره‌کننده ایرانی در گفت‌وگوهای روز جمعه را قالیباف (البته هنوز تایید رسمی نشده است)، رئیس مجلس و هیات آمریکایی را جی دی ونس، معاون رئیس جمهور آمریکا سرپرستی می‌کنند.

اما ونس کیست و چه مواضعی نسبت به جنگ دارد؟

جیمز دیوید ونس، یک سناتور آمریکایی از ایالت اوهایو و نویسنده کتاب Hillbilly Elegy است که در سال ۲۰۲۴ به عنوان نامزد معاونت ریاست‌جمهوری در کنار دونالد ترامپ معرفی شد.

بررسی سخنان او نشان می‌دهد که در دوران فعالیتش در سنا، چندین بار از سیاست «پرهیز از ورود آمریکا به جنگ‌های جدید» صحبت کرده است.

ونس همواره از منتقدان سرسخت جنگ‌های خارجی بوده و در مصاحبه‌های پیشین خود بارها تأکید کرده که آمریکا نباید وارد جنگ‌های بی‌پایان در خاورمیانه شود، بلکه باید منابع خود را صرف اولویت‌های داخلی کند. به طور مثال در سال ۲۰۲۳ ونس در مصاحبه با فاکس نیوز گفته که آمریکا نباید وارد یک «جنگ بزرگ دیگر در خاورمیانه» شود.

وی حتی یکی از امضاکنندگان نامه‌ای رسمی بود که توسط برخی از سناتورهای آمریکایی خطاب به دولت در سال ۲۰۲۳ نوشته شده که در آن دولت را از کشیده شدن به جنگ جدید در خاورمیانه برحذر می‌داشت.

ونس همچنین ازطرح‌های کنگره برای محدود کردن توانایی دولت آمریکا جهت آغاز جنگ بدون مجوز رسمی حمایت کرده است. البته باید به این نکته توجه داشت که ونس از تحریم‌های شدیدتر علیه ایران و فشار اقتصادی حمایت کرده است؛ اما همواره دولت را از ورود به جنگ برحذر می‌داشته است.

ونس حتی در دوران جنگ اخیر هم همواره به دنبال راهی برای خروج آمریکا از جنگ بوده است. روزنامه هاآرتص در تحلیلی در این رابطه نوشته که جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، به دنبال خروج سریع از جنگ ایران است.

قالیباف و مواضع وی در خصوص مذاکرات

و در مقابل محمدباقر قالیباف که گفته می‌شود به عنوان رئیس تیم مذاکره کننده در اسلام‌آباد انتخاب شده(تایید رسمی نشده است)، سابقهٔ فرماندهی در نهادهای امنیتی و نظامی داشته است.

وی در سال‌های گذشته چندین سمت اجرایی و رسمی از فرماندهی قرارگاه خاتم الانبیاء، نیروی هوایی سپاه و نیروی انتظامی گرفته تا شهردار تهران و رئیس مجلس شورای اسلامی را در کارنامه خود دارد.

محمدباقر قالیباف پیش از این درباره مواضع رژیم صهیونیستی و آمریکا برای مذاکره اظهار کرده بود که باید چرخه رژیم صهیونیستی برای کشورهای اسلامی یعنی «جنگ - مذاکره - صلح - جنگ» را بشکنیم.

البته وی در مصاحبه‌ای که چندی پیش با شبکه تلوزیونی سی.ان.ان داشته تاکید کرده که آمریکا حرف از گفت‌وگو می‌زند؛ اما باید بدانیم منظور، کدام گفت‌وگوست. اگر گفت‌وگو، یک گفت‌وگوی واقعی و در چارچوب عرف، مقررات و قواعد گفت‌وگوهای بین‌المللی باشد، بله.

به گفته وی اما باید به تجربه گذشته نگاه کنیم و شرایط را هم در نظر بگیریم. آنچه ما تا امروز از رئیس‌جمهور آمریکا دیده‌ایم، نشان می‌دهد که او به‌دنبال تحمیل است؛ تحمیل سیاسی و تحمیل نظر خودش. اگر این نظر پذیرفته نشود، به‌دنبال تحمیل جنگ است.

قالیباف در این گفت‌وگو به سرانجام برجام اشاره می‌کند و می‌گوید برجام یک گفت‌وگویی بود که بین دولت‌ها (ایران و آمریکا)انجام شده و در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسیده بود؛ اما آن را پاره کرد و کنار انداخت. اگر گفت‌وگو از این جنس باشد به نظر شما چه فایده‌ای دارد و از نگاه افکار عمومی دنیا چه دستاوردی خواهد داشت؟ بنابراین دیپلماسی باید بر پایه احترام متقابل دو طرف باشد و تضمین داشته باشد.

وی در این گفت‌وگو تاکید کرده که به نظر من، اگر ترامپ واقعاً صادق است، اگر راست می‌گوید و اگر به دنبال صلح است و حتی اگر ادعای دریافت جایزه صلح نوبل را دارد، باید به سمت یک صلح واقعی حرکت کند. اولین اقدامش این است که از جنگ‌ خواهان و تسلیم‌طلبانی که اطرافش هستند رهایی یابد تا ملت ما و دنیا بتوانند حرف او را باور کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha