تحولات منطقه

اسرائیل با سوءاستفاده از آتش‌بس، دست به جنایت جنگی هدفمند زد و با حمله به دو خبرنگار و هدف قرار دادن آمبولانس صلیب‌سرخ،نشان داد که قصد دارد چشم جهان را بر روی تخریب روستاها و ایجاد یک «نوار سوخته» در جنوب لبنان ببندد.

قطار مذاکرات در بن‌بست هرمز؛ تصفیه در پنتاگون، جنایت در جنوب لبنان
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

بخش اول| از قفل محاصره تا ترور روایتگران در لبناندر ۲۴ ساعت گذشته، تقابل اراده‌ها در خلیج‌فارس به نقطه جوش نزدیک‌تر شد. در حالی که ترامپ سعی دارد با توقیف و بازگرداندن ۳۱ کشتی توسط سنتکام، طناب محاصره‌ی بنادر ایران را تنگ‌تر کند، ایران با صلابت پاسخ داده است. مسعود پزشکیان صراحتاً اعلام کرد که «نقض تعهدات و محاصره»، بزرگ‌ترین مانع دیپلماسی است؛ در پی آن، رئیس مجلس نیز تیر خلاص را زد و گفت تا زمان پابرجایی محاصره‌ی آمریکا، تنگه هرمز باز نخواهد شد.

همزمان در جبهه لبنان، اسرائیل با سوءاستفاده از آتش‌بس، دست به جنایت جنگی هدفمند زد. ارتش صهیونیستی با حمله به دو خبرنگار و هدف قرار دادن آمبولانس صلیب‌سرخ، نشان داد که قصد دارد چشم جهان را بر روی تخریب روستاها و ایجاد یک «نوار سوخته» در جنوب لبنان ببندد. تاکتیکی که با مقاومت مستمر میدانی، از رسیدن به اهدافش بازمانده است.

بخش دوم | نمایش دیپلماتیک در واشنگتن و زلزله‌ی خاموش در پنتاگون عقربه‌های سیاست امروز روی دو پایتخت متمرکز بود. در واشنگتن، مذاکرات مستقیم لبنان و اسرائیل پس از دهه‌ها آغاز شد، اما همان‌طور که یک کارشناس نظامی آمریکایی اعتراف کرده، غیبت «حزب‌الله» به عنوان بازیگر اصلی میدان، این مذاکرات را از پیش ناقص کرده است. لبنان شرط هر توافقی را «خروج کامل اسرائیل» دانسته است.

اما شوک سیاسی بزرگ در خود آمریکا رخ داد. پیت هگزت (وزیر دفاع آمریکا)، وزیر نیروی دریایی را برکنار کرد. این سی‌وچهارمین مقام ارشد پنتاگون است که در دولت ترامپ قربانی می‌شود. به تعبیر ناظران، این «تصفیه‌های زنجیره‌ای»، نشان‌دهنده‌ی شکاف و مخالفت عمیق در بدنه ارتش آمریکا با نحوه‌ی مدیریت جنگی است که ترامپ فرماندهی آن را بر عهده دارد. در همین حال، سنای آمریکا نیز با اختلافی اندک، محدودسازی اختیارات جنگی رئیس‌جمهور را رد کرد تا دست واشنگتن برای تداوم بحران باز بماند.

بخش سوم | بن‌بست اعتماد و معمای «دیپلماسی بدون عقب‌نشینیدر سطح ارزیابی‌های استراتژیک، استادیار دانشگاه رم در الجزیره تحلیلی واقع‌بینانه ارائه داده است. او می‌گوید تنگه هرمز اهرم اصلی و استراتژیک ایران است و محاصره‌ی دریایی آمریکا، یک «تشدید خطرناک اوضاع» محسوب می‌شود.در حالی که ترامپ تلاش می‌کند با جنگ روانی، حاکمیت ایران را فاقد «صدای واحد» نشان دهد، تهران ثابت کرده که اتفاقاً در یک مورد کاملاً متحد است و آن اینکه «مذاکره زیر سایه‌ی محاصره، ممنوع است.»

در لبنان نیز، نماینده پارلمان (نجات عون صلیبا) با صراحت تأکید کرد که خلع‌سلاح حزب‌الله آنطورکه اسرائیل تخیل می‌کنند ممکن نیست و لبنان سرنوشتش را خود تعیین می‌کند.واشنگتن در حال انجام یک قمار خطرناک دوجانبه است. از یک سو با محاصره‌ی بنادر ایران، امیدوار است تهران را تحت فشار اقتصادی به میز مذاکره بکشاند؛ و از سوی دیگر با برپایی نمایش دیپلماتیک با لبنان (بدون حضور حزب‌الله)، سعی دارد تصویر یک «میانجی موفق» را بسازد.

اما واقعیت روی زمین، هر دو قمار را نقش‌برآب کرده است. ایران با قفل کردن هرمز، فشار اقتصاد جهانی را به سمت کاخ سفید برگردانده و جنایات میدانی اسرائیل در لبنان، ثابت کرده که توافق با تل‌آویو، روی کاغذ هم اعتباری ندارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha