تحولات منطقه

استاد حوزه علمیه گفت: الهیات مقاومت بر سه رکن اساسی توحید، انسان‌شناسی الهی و حرکت در مسیر رضایت خداوند استوار است و تبیین صحیح این مبانی، زمینه‌ساز تربیت انسان‌های مقاوم و آماده‌سازی جامعه برای ظهور حضرت ولی‌عصر(عج) خواهد بود.

الهیات مقاومت از منظر شهید سیدحسن نصرالله / پیوند مکتب مقاومت با عاشورا و منطق قیام امام حسین(ع)
زمان مطالعه: ۱۵ دقیقه

حجت‌الاسلام والمسلمین محمد حق‌پرست در نخستین نشست از سلسله پیش‌نشست‌های علمی «مکتب مقاومت» با موضوع «الهیات مقاومت از منظر شهید سیدحسن نصرالله»، با تبیین مبانی اعتقادی و معرفتی مقاومت، بر ضرورت بازخوانی این مفهوم بر اساس آموزه‌های قرآن کریم و سیره انبیای الهی تأکید کرد و گفت: مقاومت در منطق انبیا، صرفاً یک ایستادگی سیاسی یا نظامی نیست، بلکه ایستادگی آگاهانه در مسیر تحقق اهداف الهی و مقابله با موانع توحیدی است.

وی با اشاره به اهمیت موضوع الهیات مقاومت اظهار داشت: امیدواریم خداوند متعال به همه ما توفیق دهد در مسیر تحقق حکمت الهی گام برداریم و با ثبات قدم و استقامت، زمینه خشنودی قلب مطهر حضرت ولی‌عصر(عج) را فراهم کنیم.

استاد حوزه علمیه با بیان اینکه برای فهم دقیق مفهوم «الهیات مقاومت» ابتدا باید دو واژه الهیات و مقاومت به‌صورت مستقل مورد بررسی قرار گیرند افزود: هر عنوان مرکبی زمانی به‌درستی معنا می‌شود که اجزای آن به‌صورت جداگانه تبیین شوند؛ بنابراین تا زمانی که معنای دقیق الهیات و مقاومت روشن نشود، نمی‌توان به برداشت صحیحی از مفهوم الهیات مقاومت دست یافت.

الهیات شناخت بنیادین خداوند بر اساس آموزه‌های وحیانی

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست با اشاره به جایگاه مفهوم الهیات در دانش کلام تصریح کرد: هنگامی که در علم کلام از الهیات سخن می‌گوییم، مقصود شناخت بنیادین خداوند متعال، شامل شناخت ذات، صفات و افعال الهی و مباحثی است که بر این معرفت اساسی استوار می‌شوند.

وی ادامه داد: الهیات در معنای دقیق خود، به معنای شناخت خداوند آن‌گونه که در ادیان وحیانی و آموزه‌های انبیا معرفی شده است، نه آن‌گونه که برخی مکاتب بشری درباره خداوند تصور یا تفسیر کرده‌اند. در این نگاه، وجود خداوند، صفات و افعال او باید بر اساس حقیقتی که وحی بیان می‌کند، مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد.

مقاومت در منطق انبیا ایستادگی آگاهانه در مسیر اهداف الهی

استاد حوزه علمیه در ادامه با تشریح معنای لغوی و اصطلاحی مقاومت خاطرنشان کرد: مفهوم مقاومت با قیام و ایستادگی ارتباط دارد و در بررسی ریشه‌های قرآنی آن، می‌توان دریافت که قیام و ایستادگی از مفاهیم محوری در رسالت انبیای الهی بوده است.

وی با اشاره به آیه ۴۶ سوره سبأ، «قُلْ إِنَّمَا أَعِظُکُم بِوَاحِدَةٍ أَن تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَیٰ وَفُرَادَیٰ»، اظهار داشت: خداوند متعال در این آیه پیامبر اکرم(ص) را مأمور می‌کند که مردم را به قیام برای خدا دعوت کند؛ همچنین در آیه ۲۵ سوره حدید، فلسفه بعثت پیامبران و نزول کتاب و میزان را برپایی قسط و عدالت در جامعه معرفی می‌کند.

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست افزود: یکی از شئون مهم انبیای الهی تربیت انسان‌هایی مقاوم و ایجاد روحیه قیام و ایستادگی در جوامع بشری بوده است. پیامبران تلاش می‌کردند انسان‌ها را از انفعال خارج کرده و به سمت حرکت آگاهانه در مسیر اهداف الهی سوق دهند.

وی با جمع‌بندی این مباحث مقاومت در معنای اصطلاحی و دینی را «ایستادگی آگاهانه در مسیر تحقق اهداف الهی از پیش تعیین‌شده» دانست و گفت: در چنین برداشتی، مقاومت تنها به معنای ایستادن در برابر دشمن نیست، بلکه عبور از موانع، کنار زدن عوامل منفی و تلاش برای استقرار و تثبیت یک حقیقت و آرمان الهی را نیز شامل می‌شود.

استاد حوزه علمیه با انتقاد از برخی تعاریف غربی از مقاومت اظهار داشت: در برخی تحلیل‌های غربی، مقاومت به‌عنوان نوعی آشوب، خشونت یا تلاش برای برهم زدن نظم موجود تعریف می‌شود؛ در حالی که این تعریف با معنایی که قرآن کریم و انبیای الهی از قیام و مقاومت ارائه می‌کنند، تفاوت اساسی دارد.

وی با اشاره به برخی ادبیات مطالعات غربی در حوزه مقاومت تأکید کرد: نمی‌توان تعریف‌هایی را که بدون توجه به مبانی وحیانی و فلسفه بعثت انبیا ارائه شده است، مبنای فهم مقاومت اسلامی قرار داد. هنگامی که از مقاومت در چارچوب مکتب انبیا سخن می‌گوییم، باید آن را بر اساس منطق قرآن و آموزه‌های دینی تبیین کنیم.

الهیات مقاومت بازگشت به خداشناسی قرآنی

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست در تبیین معنای ترکیبی الهیات مقاومت بیان کرد: هنگامی که از الهیات مقاومت سخن می‌گوییم، در حقیقت به دنبال شناخت جایگاه خداوند، صفات و افعال الهی در جریان ایستادگی آگاهانه انسان برای تحقق اهداف الهی هستیم.

وی افزود: مسئله اصلی در این بحث شناخت خداوند و تبیین نقش او در جبهه مقاومت است زیرا اگر مسئله خداشناسی به‌درستی حل شود و جایگاه خداوند در حرکت مقاومت مشخص شود، می‌توان درباره سایر مؤلفه‌ها و ابعاد این جریان نیز داوری دقیق‌تری داشت.

استاد حوزه علمیه با بیان اینکه تفسیرهای مختلف و گاه نادرستی از مفاهیمی مانند مقاومت، قیام و انقلاب در جهان امروز ارائه می‌شود، گفت: دشمنان این مفاهیم تلاش می‌کنند معنای آنها را تغییر دهند و گاه تعریفی بیگانه از حقیقت دینی این واژه‌ها ارائه می‌کنند. ازاین‌رو، ضروری است میان معنای اصیل و قرآنی مقاومت و برداشت‌های تحریف‌شده از آن تمایز قائل شویم.

«لا اله الا الله» نخستین رکن الهیات مقاومت

وی با معرفی توحید به‌عنوان نخستین و بنیادی‌ترین رکن الهیات مقاومت، تصریح کرد: اگر بخواهیم تفسیر صحیحی از الهیات مقاومت ارائه دهیم، باید از اصل «لا اله الا الله» آغاز کنیم. این اصل دارای دو بُعد نفی و اثبات است؛ به این معنا که جبهه مقاومت از یک‌سو باید برخی قدرت‌ها و وابستگی‌های باطل را نفی کند و از سوی دیگر، ولایت و حاکمیت الهی را بپذیرد.

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست با اشاره به بُعد سلبی توحید اظهار داشت: در منطق «لا اله الا الله»، نفی شیطان، نفی هوای نفس و نفی طاغوت و طاغوت‌های زمان از جایگاه محوری برخوردار است. انسان موحد نباید شیطان، نفس اماره یا قدرت‌های طاغوتی را در جایگاه فرمانروایی بر خود قرار دهد.

وی با استناد به آیه ۳۶ سوره نحل، «وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِی کُلِّ أُمَّةٍ رَسُولًا أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ»، خاطرنشان کرد: دعوت به پرستش خداوند و دوری از طاغوت، یکی از محورهای مشترک رسالت پیامبران بوده است. همچنین قرآن کریم انسان‌ها را از پیروی گام‌های شیطان برحذر داشته و این مسئله نشان می‌دهد که مبارزه با جریان شیطانی و طاغوتی، بخشی از منطق توحیدی انبیاست.

استاد حوزه علمیه با اشاره به ضرورت مبارزه با هوای نفس در مسیر مقاومت، گفت: انسانی که هوای نفس را رهبر و حاکم بر تصمیم‌های خود قرار دهد، نمی‌تواند در مسیر مقاومت مورد نظر انبیا حرکت کند. قرآن کریم در آیات ۴۰ و ۴۱ سوره نازعات، درباره کسی که از مقام پروردگار بترسد و نفس خود را از پیروی هوای نفس بازدارد، می‌فرماید که بهشت جایگاه او خواهد بود.

وی با اشاره به کلام امیرالمؤمنین علی(ع) در خطبه ۸۷ نهج‌البلاغه، افزود: حضرت در توصیف محبوب‌ترین بندگان نزد خداوند، به مبارزه با هوای نفس و قرار گرفتن در مسیر عدالت اشاره می‌کنند. بر این اساس، نخستین گام در عدالت‌خواهی و حرکت در مسیر مقاومت، تسلط بر نفس و جلوگیری از حاکمیت تمایلات نفسانی است.

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست در ادامه به بُعد ایجابی توحید اشاره کرد و گفت: الهیات مقاومت تنها به نفی شیطان، هوای نفس و طاغوت محدود نمی‌شود، بلکه در کنار این نفی، پذیرش ولایت خداوند، پیامبر اکرم(ص) و اولیای الهی نیز قرار دارد.

وی با اشاره به آیه ۵۵ سوره مائده «إِنَّمَا وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِینَ آمَنُوا...» اظهار داشت: در این آیه، ولایت خداوند، پیامبر اکرم(ص) و مؤمنان واجد شرایط در کنار یکدیگر مطرح شده است. بنابراین، توحید در منظومه الهیات مقاومت، علاوه بر نفی حاکمیت باطل، به معنای پذیرش ولایت الهی و حرکت در مسیر هدایت انبیا و اولیای الهی است.

پیوند مکتب مقاومت با عاشورا و منطق قیام امام حسین(ع)

استاد حوزه علمیه با اشاره به پیوند عمیق مقاومت با فرهنگ عاشورا، به اشعار اقبال لاهوری درباره امام حسین(ع) اشاره کرد و گفت: اقبال لاهوری در تبیین جایگاه قیام امام حسین(ع)، آن حضرت را احیاگر حقیقت توحید و مظهر ایستادگی در برابر باطل معرفی می‌کند.

وی با اشاره به ابیاتی از این شاعر و متفکر مسلمان از جمله «نقش الاالله بر صحرا نوشت»، افزود: قیام امام حسین(ع) جلوه‌ای روشن از منطق «لا اله الا الله» بود؛ زیرا آن حضرت با ایستادگی در برابر طاغوت و نفی سلطه باطل، حقیقت توحید را در عرصه عمل به نمایش گذاشت.

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست تصریح کرد: اگر جبهه مقاومت امروز خود را ادامه‌دهنده راه امام حسین(ع) می‌داند، باید همین منطق را در اندیشه و عمل خود دنبال کند؛ یعنی مبارزه با طاغوت، نفی جریان باطل و حرکت در مسیر تحقق حاکمیت الهی، از مبانی اساسی این جریان باشد.

وی با اشاره به سیر تاریخی رهبری جریان مقاومت اظهار داشت: در دوران پیامبران، خود انبیا پرچمدار این مسیر بودند و پس از پیامبر اکرم(ص)، امیرالمؤمنین علی(ع) و ائمه اطهار(ع) هدایت این جریان را بر عهده داشتند. در دوران غیبت کبری نیز عالمان و بزرگان دینی با تکیه بر آموزه‌های وحیانی، مسئولیت پاسداری از این مسیر و برافراشته نگه داشتن پرچم حق را بر عهده داشته‌اند.

استاد حوزه علمیه با تأکید بر نقش خداشناسی در سرنوشت جریان‌های مقاومت گفت: حضور خداوند باید در تمام عرصه‌های زندگی فردی و اجتماعی، از سیاست و اقتصاد گرفته تا نظام اجتماعی و میدان جهاد، مورد توجه قرار گیرد. هرجا این نگاه توحیدی تضعیف شود، زمینه انحراف و شکست نیز فراهم خواهد شد.

انسان‌شناسی الهی دومین رکن الهیات مقاومت

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست در ادامه انسان‌شناسی الهی را دومین رکن اساسی الهیات مقاومت معرفی کرد و گفت: صرف شناخت خداوند برای شکل‌گیری یک جریان مقاوم کافی نیست، بلکه باید انسانی تربیت شود که متناسب با مبانی توحیدی، اهل تلاش، مجاهدت، حرکت و مسئولیت‌پذیری باشد.

وی با استناد به آیه ۳۹ سوره نجم «وَأَنْ لَیْسَ لِلْإِنْسَانِ إِلَّا مَا سَعَیٰ»، اظهار داشت: در منطق قرآن، انسان به اندازه سعی و تلاش خود بهره‌مند می‌شود؛ بنابراین، جریان مقاومت برای تحقق اهداف خود به انسان‌هایی نیاز دارد که خستگی‌ناپذیر باشند و با مجاهدت مستمر، مسیر حق را دنبال کنند.

استاد حوزه علمیه با اشاره به ضرورت انتقال تجربه و میراث مقاومت از نسل‌های گذشته به نسل امروز خاطرنشان کرد: اگر قرار است اندیشه مقاومت از گذشته به امروز منتقل شود و در نسل جدید استمرار پیدا کند، باید انسان الهی و مقاومی تربیت شود که تلاش مستمر و مجاهدت را سرلوحه حرکت خود قرار دهد.

وی با بیان اینکه تلاش در منطق الهیات مقاومت باید با نیت الهی همراه باشد، افزود: انسانی که در این مسیر حرکت می‌کند، باید همواره به این حقیقت توجه داشته باشد که «إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ»؛ یعنی همه وجود و حرکت او از خداوند سرچشمه می‌گیرد و سرانجام نیز به سوی او بازمی‌گردد.

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست تأکید کرد: در چنین نگرشی تلاش، سکوت، موضع‌گیری و فعالیت انسان باید برای رضایت خداوند باشد، نه برای دیده شدن، کسب محبوبیت اجتماعی یا جلب تحسین دیگران. این همان نگاه انبیاست که تمام ابعاد زندگی انسان را در مسیر بندگی و رضایت الهی قرار می‌دهد.

نقد سه برداشت انحرافی از الهیات مقاومت

استاد حوزه علمیه با اشاره به وجود قرائت‌های متفاوت از الهیات مقاومت در جهان معاصر گفت: در کنار تفسیر صحیح و قرآنی از الهیات مقاومت برخی جریان‌ها تلاش می‌کنند تصویری متفاوت و گاه انحرافی از نسبت خداوند با زندگی انسان، جامعه و میدان مبارزه ارائه دهند. این برداشت‌ها می‌توانند به‌تدریج مبانی اعتقادی جریان مقاومت را تحت تأثیر قرار دهند.

وی نخستین برداشت انحرافی را تصویری از خداوند دانست که به دلیل تعالی و تقدس، از زندگی زمینی انسان و تحولات اجتماعی فاصله دارد و افزود: در این نگاه، خداوند آن‌قدر متعالی تصویر می‌شود که گویی نمی‌توان حضور و اراده او را در عرصه‌های اجتماعی، سیاسی و حتی جهاد و مبارزه مشاهده کرد.

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست با اشاره به برخی جریان‌های عرفانی یهودی تصریح کرد: در چنین برداشتی، تعالی و تقدس خداوند به‌گونه‌ای تفسیر می‌شود که حضور او در عرصه زندگی و مبارزه انسانی کم‌رنگ یا منتفی جلوه می‌کند. این نوع تفسیر می‌تواند به شکل‌گیری روایتی منجر شود که در آن، مبارزه و مقاومت از پیوند واقعی با خداوند جدا می‌شود.

وی دومین برداشت انحرافی را تصویری از خداوند به‌عنوان موجودی فاقد نقش مؤثر در تحولات عالم دانست و گفت: در این قرائت، انسان تصور می‌کند تمام موفقیت‌ها و شکست‌ها صرفاً محصول اراده و توانایی خود اوست و خداوند در جریان حوادث و تحولات نقش فعالی ندارد.

استاد حوزه علمیه با اشاره به آیه ۱۷ سوره انفال «وَمَا رَمَیْتَ إِذْ رَمَیْتَ وَلَکِنَّ اللَّهَ رَمَیٰ»، اظهار داشت: قرآن کریم در این آیه، ضمن اشاره به اقدام پیامبر اکرم(ص)، نقش و اراده الهی را در تحقق آن یادآور می‌شود. این آیه نشان می‌دهد که در نگاه توحیدی، تلاش انسان و نقش خداوند در طول یکدیگر قرار دارند و نباید موفقیت‌ها را صرفاً به توانایی مستقل انسان نسبت داد.

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست با تأکید بر اینکه چنین برداشتی از خداوند با مبانی قرآن سازگار نیست خاطرنشان کرد: در الهیات اسلامی، خداوند تنها آغازگر آفرینش نیست، بلکه بقا و تدبیر عالم نیز به اراده او وابسته است. انسان در طول اراده الهی حرکت می‌کند و تلاش و مجاهدت او نیز در همین چارچوب معنا پیدا می‌کند.

وی سومین برداشت انحرافی را نظریه «خدای رخنه‌پوش» معرفی کرد و با اشاره به برخی مباحث الهیات پویشی و فلسفه‌های معاصر اظهار داشت: در این دیدگاه، خداوند بیشتر در موقعیت‌هایی مطرح می‌شود که انسان از توضیح یا حل برخی مسائل ناتوان است؛ در حالی که در نگاه توحیدی، خداوند تنها برای پر کردن خلأهای شناختی یا جبران ناتوانی‌های انسان مطرح نیست، بلکه علت پیدایش، بقای عالم و مدبر حقیقی همه امور است.

استاد حوزه علمیه با اشاره به فضای فکری پست‌مدرن افزود: در دوره‌ای زندگی می‌کنیم که برخی جریان‌های فکری، مبانی متافیزیکی و معانی ثابت دینی و فلسفی را به چالش می‌کشند و حتی آنها را به بازی‌های زبانی و فکری تقلیل می‌دهند. در چنین فضایی، تبیین عمیق و مستدل الهیات مقاومت می‌تواند پاسخی مهم به جریان‌های فکری معاصر باشد.

وی با اشاره به ضرورت شناخت این جریان‌ها، تأکید کرد: اگر مبانی الهیات مقاومت به‌درستی تبیین نشود، امکان دارد افراد و جریان‌هایی که در ابتدا با انگیزه‌های دینی وارد میدان مقاومت شده‌اند، به‌تدریج دچار تغییر نگرش و چرخش فکری شوند و از روایت توحیدی فاصله بگیرند.

شهید سیدحسن نصرالله نمونه‌ای از تأثیر مبانی اعتقادی در رهبری مقاومت

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست در ادامه با اشاره به تأثیر مبانی اعتقادی و الهیاتی در شکل‌گیری شخصیت رهبران مقاومت، اظهار داشت: برای فهم قدرت و تأثیرگذاری جریان مقاومت باید به مبانی عمیق فکری و اعتقادی رهبران آن توجه کرد زیرا صرف برخورداری از امکانات نظامی یا توان سازماندهی نمی‌تواند به‌تنهایی چنین جریانی را در عرصه‌های مختلف پایدار و اثرگذار کند.

وی با اشاره به مجاهدت‌های چنددهه‌ای شهید سیدحسن نصرالله بیان کرد: رهبری که با چنین مبانی اعتقادی و با تکیه بر خداشناسی توحیدی حرکت می‌کند، می‌تواند در طول سالیان متمادی با جدیت و تلاش مستمر، تحولات مهمی در یک منطقه رقم بزند. این دستاوردها را باید در کنار مبانی عمیق فکری و اعتقادی جریان مقاومت مورد بررسی قرار داد.

استاد حوزه علمیه همچنین با نقل خاطره‌ای از حضور خود در جمعی از اهل سنت در یکی از مناطق خارج از ایران، به ابعاد فراملی تأثیرگذاری رهبران مقاومت اشاره کرد و گفت: در جریان این حضور، با صحنه‌ای از عزاداری و ابراز ارادت جمعی از اهل سنت برای رهبر شهید مواجه شدم که بنا بر گفته متولی آن مکان، برای حدود ۹۰ شب ادامه داشته است.

وی افزود: در گفت‌وگو با برخی از حاضران، درباره علت این میزان علاقه و همراهی سؤال کردم و آنان در پاسخ، به درس‌هایی مانند دشمن‌شناسی، دشمن‌ستیزی و ایستادگی در برابر دشمن اشاره کردند که از رهبر مقاومت آموخته بودند.

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست این تجربه را نشانه‌ای از ظرفیت فراتر از مرزهای مذهبی و جغرافیایی گفتمان مقاومت دانست و اظهار داشت: هنگامی که یک اندیشه مبتنی بر توحید، مقابله با ظلم و ایستادگی در برابر دشمن بتواند بر انسان‌هایی با پیشینه‌ها و گرایش‌های متفاوت تأثیر بگذارد، باید ریشه‌های فکری و اعتقادی این تأثیرگذاری را به‌درستی شناخت.

الهیات مقاومت؛ زمینه‌ساز آمادگی برای ظهور حضرت حجت(عج)

استاد حوزه علمیه آماده‌سازی زمینه ظهور حضرت ولی‌عصر(عج) را از مهم‌ترین نتایج و ثمرات الهیات مقاومت دانست و گفت: نخستین نتیجه ترویج الهیات مقاومت با قرائت توحیدی، حرکت در مسیر آماده‌سازی جامعه بشری برای ظهور حضرت حجت(عج) است؛ چراکه حکومت مهدوی بر پایه توحید و نفی شرک شکل می‌گیرد.

وی با اشاره به آیه ۵۵ سوره نور، درباره وعده الهی به مؤمنان برای جانشینی و استقرار دین و تبدیل خوف به امنیت، اظهار داشت: در ادامه این آیه، خداوند می‌فرماید: «یَعْبُدُونَنِی لَا یُشْرِکُونَ بِی شَیْئًا»؛ یعنی بندگان در آن جامعه، خداوند را عبادت می‌کنند و هیچ‌چیز را شریک او قرار نمی‌دهند.

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست با اشاره به دیدگاه شماری از مفسران شیعه درباره ارتباط این آیه با عصر ظهور، افزود: در تفاسیر روایی شیعه، از جمله مجمع‌البیان، تفسیر صافی و البرهان، روایاتی درباره ارتباط این آیه با دوران حضرت مهدی(عج) نقل شده است. بر این اساس، توحید و نفی شرک از شاخصه‌های اصلی جامعه مهدوی خواهد بود.

وی تصریح کرد: اگر الهیات مقاومت بر مبنای توحید شکل بگیرد، می‌تواند در مسیر تحقق آرمان‌های حکومت جهانی حضرت حجت(عج) قرار گیرد. بنابراین، ریشه و اساس جریان مقاومت، تربیت انسان‌های موحد و قرآنی است که برای استقرار ارزش‌های الهی تلاش می‌کنند.

استاد حوزه علمیه با اشاره به تحولات جبهه مقاومت در منطقه، به ظرفیت‌های انسانی و اعتقادی شکل‌گرفته در برخی کشورهای منطقه، از جمله یمن و سوریه، اشاره کرد و گفت: یکی از مسائل مهم در این عرصه، توجه به آینده فکری و اعتقادی جریان‌های اجتماعی پس از تحولات نظامی و سیاسی است؛ زیرا صرف پیروزی در میدان، بدون توجه به جهت‌گیری اعتقادی و فکری جامعه، نمی‌تواند تضمین‌کننده استمرار مسیر مقاومت باشد.

وی با اشاره به تحولات فکری در میان بخشی از جریان‌های منطقه، بر اهمیت تبیین معارف مکتب اهل‌بیت(ع) و ارائه الگوی توحیدی و اعتقادی اسلام تأکید کرد.

مقابله با جریان‌های انحرافی و تقویت جبهه حق از الزامات مقاومت

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست دومین نتیجه مهم الهیات مقاومت را ضرورت مقابله جدی با جریان‌های انحرافی و دشمنان جبهه حق دانست و اظهار داشت: اگر مبانی الهیات مقاومت را بپذیریم و در عرصه عمل دنبال کنیم، نمی‌توانیم نسبت به جریان‌هایی که درصدد متوقف کردن مقاومت یا تحریف مبانی آن هستند، بی‌تفاوت باشیم.

وی با استناد به دعای ششم صحیفه سجادیه، به فرازی از این دعا اشاره کرد که در آن امام سجاد(ع) از خداوند درخواست می‌کنند زندگی و شب و روز انسان در مسیر انجام کارهای خیر، دوری از شر، «انتقاص الباطل و إضلاله» و «نصرة الحق وإعزازه» قرار گیرد.

استاد حوزه علمیه با تبیین این فراز از دعای امام سجاد(ع) گفت: در این دعا، تنها دوری از شر و انجام کارهای خیر مورد درخواست قرار نگرفته، بلکه از خداوند خواسته می‌شود که انسان در مسیر تضعیف باطل، شکست دادن جریان باطل، یاری حق و عزت‌بخشیدن به آن نیز گام بردارد.

وی افزود: تعبیر «انتقاص الباطل» نشان می‌دهد که انسان مؤمن باید برای تضعیف جبهه باطل و کاهش قدرت آن تلاش کند و در کنار آن، با یاری جبهه حق، زمینه عزت و اقتدار حقیقت را فراهم آورد. این نگاه، مسئولیت فردی و اجتماعی انسان مؤمن را در قبال تحولات جامعه مشخص می‌کند.

حجت الاسلام والمسلمین حق‌پرست با اشاره به دعای افتتاح و فراز «وَأَیْقَنْتُ أَنَّکَ أَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِینَ فِی مَوْضِعِ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَةِ وَأَشَدُّ الْمُعَاقِبِینَ فِی مَوْضِعِ النَّکَالِ وَالنَّقِمَةِ»، خاطرنشان کرد: خداوند متعال در جایگاه رحمت، ارحم‌الراحمین و در جایگاه مجازات و مقابله با ستم، شدیدترین مجازات‌کننده است. این شناخت از خداوند باید در تبیین الهیات مقاومت مورد توجه قرار گیرد.

وی تأکید کرد: جبهه مقاومت برای حرکت در مسیر صحیح، باید همواره بر مبانی قرآنی و اعتقادی خود پایبند بماند؛ چراکه هرگونه فاصله گرفتن از این مبانی می‌تواند زمینه انحراف و تغییر مسیر را فراهم کند.

استاد حوزه علمیه در پایان بر ضرورت تبیین مستمر مبانی الهیات مقاومت، تربیت انسان‌های موحد و مجاهد و مقابله با قرائت‌های انحرافی از دین و مقاومت تأکید کرد.

برچسب‌ها

مشهد

کربلا

کاظمین

مکه

مدینه

قم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha