هشت سال از توافق‌نامه برجامی گذشت. روز گذشته، موعد اجرای بند غروب برجام و برداشتن تحریم‌های تسلیحاتی فرا رسید.

سرانجام نخستین غروب برای بندهای برجام/ پس از هشت سال ایران می‌تواند آزادانه تسلیحات بفروشد و بخرد

به گزارش قدس آنلاین، بر اساس مفاد قطعنامه ۲۲۳۱، محدودیت‌ های ناعادلانه سازمان ملل در فناوری مرتبط با صنایع موشکی، بدون هیچ‌گونه قید و شرطی برداشته شد. در اجرای نخستین بند غروب برجام در مهرماه ۱۳۹۹ ، تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران برداشته شد.

در بند غروب ۱۴۰۳ (۲۰۲۴) سانتریفیوژهای پیشرفته آغاز به کار خواهند کرد و در ژانویه ۲۰۲۶ «کانال تدارکات» که بر خریدهای برنامه هسته‌ای نظارت می‌کند مسدود می‌شود و در ژانویه ۲۰۳۱ برخی از محدودیت‌های غنی‌سازی همچون غنی‌سازی اورانیوم فردو برداشته خواهند شد. 

روز گذشته به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، محدودیت هشت ساله این شورا در خصوص فعالیت‌های موشک بالستیک ایران و نیز عرضه، فروش و انتقال مواد، تجهیزات، فناوری و اقلام و کالاهای مرتبط با توسعه توانمندی موشکی ایران به پایان رسید. در همین راستا، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در خصوص پایان تحریم‌های موشکی شورای امنیت سازمان ملل در بیانیه‌ای اظهار کرد: «همان‌طور که جمهوری اسلامی ایران در تجربه نشان داده است، این مقطع زمانی را فرصتی می‌داند تا از آن برای اثبات اقتدار و حقانیت خود و همچنین تقویت توانمندی‌های دفاعی بهره گیری کند».

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز ۲۶ مهر ماه ( ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳) بیانیه‌ای صادر کرد که در آن اعلام کرد : وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، مفاد سند شماره S/۲۰۱۵/۵۵۰ شورای امنیت مورخ ۲۹ تیرماه ۱۳۹۴ (۲۰ ژوئیه ۲۰۱۵) را که متعاقب تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، توسط جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسید، یادآوری می کند: « جمهوری اسلامی ایران همچنان بر موضع خود مبنی بر اینکه همه تحریم‌ها و اقدامات محدودیت‌سازی که علیه ایران وضع و اعمال شده‌اند، از جمله آن‌هایی که به بهانه برنامه هسته‌ای ایران اعمال شده‌اند، بی پایه، ناعادلانه و غیرقانونی بوده و هستند، اصرار دارد». 

دکتر علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در رشته توییتی در صفحه اجتماعی ایکس نوشت: « ایران دیگر موضوع هیچ محدودیتی در چارچوب شورای امنیت نیست. امروز، همه محدودیت‌های تحمیل شده بر افراد و نهادهای مندرج در فهرست ۲۲۳۱، از جمله انسداد دارایی‌ها، خاتمه پیدا می‌کند».

باوجود اینکه آمریکا و کشورهای غربی در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قطعنامه الزام‌آوری علیه ایران صادر نکردند، اما کشورهای اروپایی با صدور بیانیه‌ای به حفظ تحریم‌های موشکی علیه ایران اشاره و اعلام کردند: «شورا ارزیابی کرد که دلایل معتبری برای خودداری از برداشتن این محدودیت‌ها در روز انتقال (۱۸ اکتبر ۲۰۲۳، ۲۶ مهر) وجود دارد». در بیانیه مذکور آمده است: «شورا همچنین توافق کرد محدودیت‌های فردی یا مرتبط با بخش‌ها را که تحت رژیم تحریم‌های اتحادیه اروپا وجود دارد، به ویژه مرتبط با اشاعه هسته‌ای ایران و همچنین تحریم‌های تسلیحاتی و موشکی را حفظ کند.البته این گام‌ها به معنای اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران نیست».

کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن محکومیت این تصمیم، آن را عملی یکجانبه، غیرقانونی و از لحاظ سیاسی غیرقابل توجیه خواند و تصریح کرد: چنین اقدامی، با ادعاها و رویکرد اتحادیه و سه کشور اروپایی مبنی بر تعهد به اجرای کامل برجام مغایرت دارد.
البته هرچند تروئیکای اروپا رفع تحریم‌ها را به رسمیت نمی‌شناسد، اما تحریم‌های سازمان ملل از صنایع موشکی ایران برداشته می‌شود و ایران توان واردات و صادرات فناوری مرتبط با صنایع موشکی نظیر موشک و پهپاد با برد ۳۰۰ کیلومتر (۱۸۶ مایل) یا بیشتر را خواهد داشت.

در واکنش به بیانیه تروئیکا، روسیه و چین نیزبه صورت رسمی مخالفت خود را اعلام کردند و آن را اقدامی تنش‌زا خواندند. میخائیل اولیانوف، سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: ما معتقدیم این تصمیم اروپا یک تفسیر نادرست از واقعیت است.

خبرنگار: محیاسادات قریشی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.