عامری درباره اولین ساخته خود می‌گوید؛ «ظاهر» یک فیلم ساده، لطیف و شاعرانه است که در آن به دنبال قصه‌گویی نیستم و بیشتر دوست دارم مخاطب در فضای آن غرق شود و احساس نکند دارد فیلم تماشا کند و از یک جایی یادش برود که اینها بازیگرند و این یک فیلم است.

«ظاهر»؛ فیلمی شاعرانه و لطیف که دنبال قصه‌گویی نیست

به گزارش قدس، «ظاهر» به کارگردانی حسین عامری و تهیه‌کنندگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان  و از فیلم‌های بخش «نگاه نو»، فرداشب در آخرین سانس خانه جشنواره اکران خواهد شد. حسین عامری ساخت چندین فیلم ویدئویی و سریال «بازگشت» را در کارنامه‌اش دارد و حالا در اولین تجربه بلند خود سراغ داستانی ساده و شاعرانه رفته و از همین زاویه هم می‌خواهد مخاطب را با فیلمش همراه کند. این فیلم داستان «ظاهر» پسر ۱۸ ساله‌ای است که دوران سربازی خود را در شمال کشور می‌گذراند. او با پیرمرد و پیرزنی که در کلبه‌ای نزدیک پادگان زندگی می‌کنند، آشنا می‌شود و در ادامه اتفاق‌هایی برایش رقم می‌خورد. روح‌الله زمانی، یدالله شادمانی و حامد محمودی از بازیگران این فیلم سینمایی هستند.

عامری درباره ایده شکل‌گیری این داستان می‌گوید: طرح این داستان ۵ ـ ۶ سال قبل به ذهن من و همسرم رسید و همان زمان هم فیلمنامه اولیه‌اش را نوشتیم و در این سال‌های اخیر چندین بار بازنویسی شد. «ظاهر» یکی از داستان‌هایی بود که از لحاظ ذهنی نسبت به آن دغدغه داشتم و چون شرایطش مهیا شد توانستیم آن را به مرحله تولید برسانیم.

این کارگردان درباره ارتباط با کانون پرورش فکری به عنوان تهیه‌کننده پروژه و اینکه آیا فیلم در ژانر کودک و نوجوان است، تصریح می‌کند: «ظاهر» داستان یک سرباز است، اما این را در نظر بگیرید که در رده‌بندی سنی تا ۱۸ سالگی نوجوان محسوب می‌شود، اما چون همیشه تلقی ما از دوران نوجوانی، سنین پایین‌تر و ۱۴ و ۱۵ ساله‌ها بوده، ممکن است در وهله اول این مسئله نامانوس به نظر بیاید که یک سرباز نمی‌تواند نوجوان باشد اما واقعیت این است که خیلی از فیلم‌هایی که ساخته می‌شود همین نوجوانان مخاطبش هستند و با اشتیاق آن را تماشا می‌کنند و مهم‌تر اینکه مفاهیم موردنظر در این فیلم احتمالاً برای این رده سنی دور از ذهن و ناآشنا نخواهد بود و با آن ارتباط می‌گیرند. اما در مورد حضور کانون به عنوان تهیه‌کننده باید بگویم که فیلم تقریباً در مرحله اجرا بود که مورد توجه کانون قرار گرفت و آقای مجید مجیدی هم فیلم را پسندیدند و کانون به عنوان تهیه‌کننده به پروژه ورود کرد.

فیلمی شاعرانه و لطیف که دنبال قصه‌گویی نیست

وی درباره شرایط تولید این فیلم می‌افزاید: جغرافیای فیلم در شمال کشور و آزادشهر است و در این فیلم یک لوکیشن بکر را شاهد هستیم؛ فیلمبرداری اواخر سال قبل انجام شد و شش‌ماه هم درگیر پست پروداکشن بودیم و مجموعاً تولید آن یک‌سال زمان برد.

دنبال قصه‌گویی نبودم

وی درباره تجربه همکاری خود با بازیگران نوجوان یادآور می‌شود: روح‌الله زمانی در این فیلم نقش مکمل دارد و نقش اصلی را حامد محمودی بازی می‌کند. شاید تلقی مخاطب از عنوان فیلم این باشد که با یک فیلم شخصیت‌محور روبرو است، اما این چنین نیست بلکه همه شخصیت‌ها در شکل‌گیری فیلم و درک ما از آن تاثیرگذار است. به عبارتی کاراکترها در کنار یکدیگر شکل می‌گیرند و امکان ظهور و بروز پیدا می‌کنند و مخاطب با درک شخصیت‌های فرعی و ماجراهایشان به شناخت بهتری درباره شخصیت اصلی می‌رسد و با او همذات پنداری‌ می‌کند.

این کارگردان که اولین حضور خود در جشنواره فجر را تجربه می‌کند درباره اینکه مخاطب در اولین ساخته او قرار است با چه فیلمی روبرو شود، اینطور می‌گوید: «ظاهر» یک فیلم ساده، لطیف و شاعرانه است که در آن به دنبال قصه‌گویی نیستم و بیشتر دوست دارم مخاطب در فضای آن غرق شود و احساس نکند دارد فیلم تماشا کند و از یک جایی یادش برود که اینها بازیگرند و این یک فیلم است.

فیلمی شاعرانه و لطیف که دنبال قصه‌گویی نیست

عامری درباره اینکه چگونه و با چه مولفه‌هایی مخاطب را با خودش همراه می‌کند، می‌گوید: آن مولفه برای من همیشه حس و احساس فیلم بوده است. به طور مثال وقتی شما غروب خورشید را تماشا می‌کنید دیگر نه به فرم فکر می‌کنید و نه به محتوا. آن لحظه یک اتفاقی می‌افتد که با احساس شما ارتباط برقرار می‌کند و مهمترین چیز در یک فیلم احساس آن است. گاهی تمرکز روی داستان است و گاهی فرم و اینها در نهایت باید روی احساس مخاطب تاثیر بگذارد. وقتی آن لذت احساسی در مخاطب به وجود بیاید او هم شروع به همذات پنداری می‌کند و با فیلم همراه شود.

برای جذب مخاطب از هرچیزی استفاده نکردم

وی در ادامه تاکید می‌کند: البته به نظرم روبرو شدن با فیلم «ظاهر» مقداری خطرناک هم هست. در حال حاضر مخاطب با یک سری فیلم‌ها مانوس شده و ریتم و فرمی را پیدا کرده و ممکن است با فیلم‌های غیر از آنها ارتباط نگیرد، اما همه می‌دانیم که احساس و عاطفه در سرشت آدمی وجود دارد و به نظرم خیلی از مخاطبان فیلم «ظاهر» را دوست خواهند داشت، چون سعی کردم برای جذب مخاطب از هرچیزی استفاده نکنم و سراغ قصه‌سرایی نرفتم. حتی در کارگردانی هم طوری عمل کردم که شما احساس کنید اصلاً کارگردانی وجود ندارد. فیلم خیلی ساده روایت شده و قاب‌هایش بسیار ساده است و همه چیز در خدمت فیلم و فیلمنامه بوده؛ حالا این سبک از فیلمسازی در این دوره و سال ۱۴۰۲ شاید به مذاق بسیاری از مخاطبان خوش نیاید و شاید برعکس خیلی‌ها هم دوستش داشته باشند.  

فیلمی شاعرانه و لطیف که دنبال قصه‌گویی نیست

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.