هر دوی این کیسهها، عاری از ترکیب بیسفنول آ بوده و تنها تفاوت شان در ضخامت و داشتن و نداشتن زیپ است ضمن اینکه انواع زیپدار را شاید بتوان به شرط پاکیزگی مجددشان، ۳-۲ بار هم دوباره استفاده کرد، البته با تأکید به شست و شوی ملایم با دست و نه در ماشین ظرفشویی. با این توضیحات، طبیعتاً انتخاب انواع زیپدار منطقیتر و حتی مقرون به صرفه تر به نظر میرسد، اما آیا از نظر خطر میکروپلاستیکها هم همینطور است؟ در اینجا بهتر است یادداوری کوتاهی از تعریف میکروپلاستیکها داشته باشیم.
عواملی که سبب آزاد شدن میکروپلاستیکها از کیسهها میشود؟
میکروپلاستیکها ذراتی در حد کوچک تر از ۵ میکرون هستند که به واسطه شرایط فیزیکی مثل سایش، اصطکاک، سرد و گرم شدن، انقباض و انبساط، پارگی، سوراخ شدن، کشیدگی و … از ماده پلیمری آزاد شده و وارد غذای ما میشوند. در نظر داشته باشید که تمام این شرایط در کیسه فریزرهای مورد استفاده ما محتمل است از سایش و اصطلاک کیسههای مواد غذایی به روی هم گرفته تا انقباض و انبساط شان در شرایط انجماد و یخ زدایی یا گرم شدن شان وقتی گاهی از روی بی توجهی غذای گرم داخل شان ریخته میشود یا به اشتباه همراه با ماده غذایی برای گرم کردن غذا، داخل ماکروفر گذاشته میشوند یا حتی انواع زیپداری که گاهی اوقات برای استفاده دوباره، شسته میشوند!
کیسه فریزر با ضخامت بیشتر گزینه مناسبتری هستند
نکته قابل توجه اینکه کیسههای زیپدار در محل زیپ شان به دلیل تکرار در باز و بسته کردن، پتانسیل آزاد کردن میکروپلاستیک بسیار بیشتری را خواهند داشت! پس هرچند ضخامت فیلم آنها خطر میکروپلاستیک را کم میکند اما داشتن زیپ و استفاده مجدد آنها با شست و شو، خطر میکروپلاستیک آنها را بالا میبرد پس با چنین ملاحظاتی انتخاب همان کیسه فریزرهای معمولی و بدون زیپ، اما با کمی ضخامت بیشتر، گزینههای ایمن تری خواهند بود.
البته فراموش نکنیم که یکبار مصرف بودن آنها از منظر آسیب به محیط زیست، معضل دیگری را مطرح میکند که در جایگاه خود بسیار مهم است.
ایمنترین کیسه پلاستیکی کدام است؟
اما در این بین، ایمن ترین گزینه به لحاظ خطر میکروپلاستیکها، کیسههای زیپلاک سیلیکونی هستند که به دلیل ساختار خاص این پلیمر، مقاومت بسیار بالایی در برابر عوامل فیزیکی یاد شده دارند. ضمن اینکه نه تنها محدودیتی در استفاده دوباره ندارند که حتی قابلیت شست و شو در ماشین ظرفشویی و قابلیت استفاده در ماکروفر برای گرم کردن غذا یا انجمادزدایی غذا را هم دارند.
این کیسههای زیپلاک سیلیکونی ظاهری متفاوت از کیسههای زیپلاک پلی اتیلنی داشته، ضخیم تر و حالت لاستیکی خاصی دارند و حتی زیپ به کار رفته در آنها هم از نوع مرغوب و متفاوت است و به دلیل تمام این خصوصیات شان است که به گزینهای پایدارتر و اقتصادیتر در بلندمدت تبدیل میشوند، هرچند قیمت اولیه شان به مراتب بالاتر از کیسههای زیپلاک پلیاتیلنی است. پس به عنوان جمله آخر و قابل تأمل اینکه، انتخاب کیسه نگهداری غذا تنها یک تصمیم ساده خرید نیست، تصمیمی است که نه تنها بر سلامت ما که بر محیط زیست مان هم تأثیر میگذارد.
نظر شما